«Ώρα μηδέν» στη διαπραγμάτευση για το Χρέος

«Ώρα μηδέν» στη διαπραγμάτευση για το Χρέος

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση Ευρώπης και ΔΝΤ, για την συμφωνία εξόδου της Ελλάδας, από την εποχή των μνημονίων. Κρίσιμο ορόσημο είναι η Πέμπτη, όπου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group. Εκεί,  αναμένεται να εξετασθούν δυο προτάσεις των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους. Οι προτάσεις αποσκοπούν στη μείωση των τόκων εξυπηρέτησής του και στο περιορισμό των δανειακών της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία. Την ώρα που οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του EWG, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης,  παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ίσως κρισιμότερη συνεδρίαση. Οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων οικονομικά ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί, αναμένεται να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για το χρέος, στο Washington Group. Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι.

 Στο εσωτερικό, την Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να ψηφισθεί από την Ολομέλεια, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί, θέματα φορολογίας, ενεργειακά θέματα, χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ζητήματα δημόσιας διοίκησης και εργασιακά.

Τσακαλώτος: Μόνο στο 15% θα ακριβύνει ο ΕΝΦΙΑ

Τις νέες αλλαγές που έρχονται στην φορολογία, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές δεν θα μεταβάλουν το λογαριασμό για το 67% των υπόχρεων, ενώ μόνο το 15% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα. Από αυτούς, όσοι έχουν ακίνητα στις λεγόμενες «λαϊκές περιοχές» στις οποίες θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές, θα κληθούν να πληρώσουν έως 20 ευρώ το χρόνο περισσότερο. Ποιο βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές. Τέλος το 18% θα δει μειωμένο λογαριασμό από το φόρο ακινήτων.

Από την ενημέρωση δεν γινόταν να λείπει το θέμα του χρέους, που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει χωρίς αιρεσιμότητες καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές. Όπως είπε, για εκείνον, καλή συμφωνία θα περιλάμβανε μια 10ετή επιμήκυνση των λήξεων, ενώ τάχθηκε υπέρ του «γαλλικού κλειδιού» που συνδέει ανάπτυξη με χρέος.

Τέλος, για τις αλλαγές που φέρνει η αναπροσαρμογή των συντάξεων είπε ότι δεν είναι της παρούσης το θέμα, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές να μην ρωτούν.

Χουλιαράκης: Το υπερπλεόνασμα θα γίνει φοροελαφρύνσεις

Όχι μόνο ένα μέρος, αλλά το 100% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις το επόμενο έτος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός είπε ότι  για το 2020, το 75% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στις φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές παροχές, ενώ από το 2021 και μετά το ποσό του υπερπλενάσματος θα μοιράζεται εξίσου, κατά 50% σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε εχθές στο ετήσιο Brussels Economic Forum, με βασικό θέμα της ομιλίας του την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και οι προοπτικές της. Όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί  και στην ελληνική επιτυχία στα δημοσιονομικά. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να πιάσει και να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, ελπίζουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Έχουν γίνει αξιοσημείωτα επιτεύγματα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα (των συζητήσεων). Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μία καλή απόφαση και η εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί με την ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα πηγαίνει καλά. Βλέπουμε σημαντική πρόοδο στη χώρα, η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς πριν δυο-τρία χρόνια. Το βλέπουμε όλοι».

Μετά το αναπτυξιακό ρεκόρ της τάξης του 2,3% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο, Γερμανικά δημοσιεύματα αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Η Handelsblatt, έγραψε ότι «η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017.  Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη ταιριάζουν στο αφήγημά του περί ‘καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής. (…) Ωστόσο η επιστροφή στις αγορές επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία».

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Η ελληνική οικονομία παίρνει μπρος» ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αιτηθεί νέα δάνεια. Η εγχώρια οικονομία φαίνεται να εξυπηρετεί τώρα τους στόχους της αφού η ανάπτυξη ανεβάζει ρυθμούς.

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται και το Spiegel, κάνοντας λόγο για «καλά νέα».  «Με αργά βήματα η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση. Για τους πολίτες αυτό γίνεται αντιληπτό στα μηχανήματα ανάληψης».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333893-Ora-meden-ste-diapragmateyse-gia-to-CHreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...