Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο, ευθύνη και σταθερά βήματα

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο, ευθύνη και σταθερά βήματα

Έτσι θα επιτευχθεί η Ανάπτυξη μετά το μνημόνιο!

Με στόχο η Ανάπτυξη να ξεπεράσει το 2%, την προσέλκυση επενδύσεων και την ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τα μνημόνια, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο (Growth Strategy). Οι δανειστές είχαν ζητήσει να σχεδιαστεί ένας αναλυτικός διάδρομος για την άνοδο της Οικονομίας, τα επόμενα χρόνια και η απάντηση ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 110 σελίδων, που προετοιμάζει τα τελευταία δύο χρόνια. Τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Οικονομίας, είχαν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά, στο Eurogroup της Σόφιας της 27ης Απριλίου.

Ανοικτός δρόμος για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο

Μετά την συμφωνία για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κυβέρνηση και θεσμοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στα άλλα τρία κρίσιμα κεφάλαια της συνολικής συμφωνίας για την οριστική έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα τεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης. Ένα δύσκολο θέμα της διαπραγμάτευσης, από το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η συμμετοχή  ή μη, του ΔΝΤ το πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι η μορφή της παρακολούθησης της Οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή, θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο που θα κλείσει, τώρα το ενδιαφέρον κυβέρνησης και θεσμών εστιάζεται στο ελληνικό ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, τονίστηκε ότι πρώτιστη δέσμευση είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει δημοσιονομικές πολιτικές με στόχο την εξασφάλιση ενός σταθερού μακροοικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως επισήμανε, στην τοποθέτησή του, «αποτελεί την αποτύπωση μιας συνολικής, ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας (…) Η Ελλάδα, ως μια κανονική χώρα πλέον, ως μια χώρα του Σύγχρονου Δυτικού Κόσμου στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να έχει πλάνο για το πού θέλει να βαδίσει και πώς θα το πετύχει».

«Φυσικά, το κείμενο αυτό περιλαμβάνει και δεσμεύσεις. Μόνο που οι δεσμεύσεις αυτές είναι πρωτίστως έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής». Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα για την ελληνική Οικονομία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Αναπτυξιακό Σχέδιο «Προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων, όσο και σε αυτό της ανάπτυξης».

 Στο Σχέδιο γίνεται επίσης ρητή αναφορά στους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «πρόκειται για τους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του φαρμάκου, των logistics, της καινοτομίας, των startups, των υποδομών, της ενέργειας. Όλα τα παραπάνω συνδέονται και με την ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος ήδη από το αδύναμο 19% του 2009, έχει φτάσει σήμερα στο 33%, με στόχο το 50% το 2025».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία συμπεριέλαβε «και τη φιλόδοξη προσπάθεια για την Ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα ενισχύσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Όπως είπε, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα ζητήματα της εργασίας. Περιλαμβάνεται:

  • «εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που ήδη έχει περιοριστεί μέσα σε μια τριετία από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Και ο στόχος μας είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.
  • η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και
  • η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους, που αναμένεται να κρίνει και την συμμετοχής του ΔΝΤ τόνισε, ότι «Αυτό που περιμένει τώρα είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. «Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup. Οι συζητήσεις αυτές όμως δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Eurogroup του περασμένου Ιούνη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, όσο όμως και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας».

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα επόμενα έτη και διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019». Όπως είπε, «συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θετικών μέτρων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση στη φορολογία το 2020, όπως είχαν προσδιοριστεί τον περασμένο Μάιο. «Παράλληλα, πετύχαμε να υπάρξει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένα για την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δαπανών και μείωση των φορολογικών βαρών».

Τζανακόπουλος: Το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής έχει κλείσει

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,  είπε ότι πάνε πολύ καλά τα πράγματα και οι διαθέσεις όλων των πλευρών είναι τέτοιες που μπορούν να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες εντός χρόνου.

Το κείμενο είναι μία συνολική απεικόνιση όλων των παρεμβάσεων που έχουν γίνει αλλά και όλων όσων έρχονται με στόχο την ανάπτυξη της χώρας.  Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δημοσιονομικό απόθεμα, με τη μορφή ενός «κεφαλαίου για δύσκολες ημέρες», που θα αναπληρώνεται κατά τη διάρκεια των ευνοϊκών περιόδων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της χώρας σε μελλοντικές διαταραχές. Το Growth Strategy, προβλέπει ότι μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί το 2%, λόγω της αισθητής βελτίωσης των επενδύσεων, της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των εξαγωγών.

Στα δημοσιονομικά, επισημαίνεται ότι  η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Αντίθετα, αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικός χώρος μόλις αρχίσει να κλείνει το παραγωγικό κενό και οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής αποφέρουν πρόσθετες εξοικονομήσεις.

Από τους βασικούς στόχους, είναι ότι η Ελλάδα στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ανώτατων ορίων δαπανών παράλληλα με τη διασφάλιση της επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς την ανάπτυξη προϋπολογισμού και την ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, με αποτελεσματικό και στοχοθετημένο τρόπο.

Μείωση της Φορολογίας

Μετά από τα απανωτά χτυπήματα που έφεραν τα μνημόνια στους φορολογούμενους, οι πληγές πρέπει να κλείσουν. Τα νέα μέτρα θα αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς και στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας που θα εστιάζουν, μεταξύ άλλων, σε ενεργές πολιτικές εργασίας και σε μέτρα για την ανακούφιση της παιδικής φτώχειας καθώς και για τη στήριξη της εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, την περίοδο από το 2018 έως το 2022, οι προβλέψεις του μακροοικονομικού σεναρίου δείχνουν την επιτάχυνση της δυναμικής ανάπτυξης. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 2018 αναμένεται να φθάσει στο 2,3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της έντονης αύξησης των επενδύσεων (+ 13,1%), της σταδιακής αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+ 0,5%) και της ενίσχυσης από τη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές (+ 4,5%), υποστηρίζοντας την σταθερή ανάπτυξη στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού.

Στόχος η άνοδος της παραγωγής άνω του 2,5% κάθε χρόνο

Ειδικά το 2019, ο ρυθμός ανόδου της παραγωγής θα φτάσει το 2,5% καθ’ έτος, χάρη στη βελτίωση όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης (ιδιωτική κατανάλωση: + 1,4%, δημόσια κατανάλωση: + 0,4%, επενδύσεις: +10,5) , καθώς το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και η χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών εξομαλύνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, θα κυμανθεί γύρω στο 2,1% κατά μέσο όρο μεταξύ του 2020 και του 2022, δεδομένου ότι η ιδιωτική κατανάλωση (+ 1,2% κατά μέσο όρο) υποστηρίζεται βιώσιμα από την αύξηση των θέσεων εργασίας (0,4% σε ετήσια βάση) και οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται (+ 7,6% κατά μέσο όρο), αν και με βραδύτερο ρυθμό (λόγω των βασικών επιδράσεων).

«Κλειδί» οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Η αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα, εκτιμάται ότι να δώσει νέο αέρα στην προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έντονη αύξηση των επενδύσεων, καθώς η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αυξάνεται, υποστηριζόμενη από σταθερότητα πολιτικής, νέα εργαλεία βιωσιμότητας του χρέους και αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική στη μετα-μνημονιακή περίοδο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/332544-Alexes-Tsipras-E-Ellada-epistrephei-me-schedio-eythyne-kai-stathera-bemata ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...