Αλλάζουν οι αντικειμενικές, αναπροσαρμόζεται και ο ΕΝΦΙΑ!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, ξεκαθάρισε το εξής: Ότι μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα αναπροσαρμοστούν και οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Αυτό, βέβαια, θα γίνει εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ερωτήσεις στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, με ερωτήσεις του στη Βουλή, «πυροδότησε» το ζήτημα.

Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής:

1) Γιατί τόσο χρονικό διάστημα οι ομάδες εργασίας που συστάθηκαν από ΕΛΣΤΑΤ, Τράπεζα της Ελλάδος, εμπειρογνώμονες και το Υπουργείο Οικονομικών δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα;

Αντικειμενικές αξίες: Τα έκαναν… πενηνταράκια στους εκτιμητές! Αναλυτικά ο οδηγός

2) Θα γίνει αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΕΝ.Φ.Ι.Α. ώστε να εξισορροπηθούν τυχόν αυξήσεις στις τιμές ζώνης άρα και στις αντικειμενικές αξίες; Και αν ναι, με ποια κριτήρια;

3) Γιατί δεν εξετάζεται η δημιουργία εξαρχής ενός καινούργιου δείκτη αξιών από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τις ζητούμενες τιμές, σε συνδυασμό με αξιοποίηση στοιχείων του taxisnet; Από το νέο δείκτη και από το δείκτη της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές και εμπειρογνώμονες (στο τελικό στάδιο), θα μπορούσαν να καθορίζονται οι αντικειμενικές αξίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

Η απάντηση της ΑΑΔΕ:

«Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 2295/29.12.2017 ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας και όσον αφορά θέματα αρμοδιότητάς μας σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις μας, οι αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Ενόψει αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα προσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο«.

Πώς θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα γίνουν προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης με τις εμπορικές τιμές. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις και παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών ότι μπορεί να δούμε ακόμα και αυξήσεις αντικειμενικών.

Αν συμβεί αυτό θα αφορά κυρίως σε υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και ενδεχομένως της Θεσσαλονίκης.

Αντιθέτως, στα ακριβά προάστια θα υπάρξουν μειώσεις.

Ομως, η κατάσταση αυτή θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά, γιατί οι πιο φτωχοί θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

Τηn κατάσταση αυτή θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών με δύο τρόπους, σύμφωνα με πληροφορίες του eretikos.gr. Ο ένας θα είναι μέσω των συντελεστών υπολογισμού του φόρου και ο δεύτερος με την εφαρμογή της λογικής του υπολογισμού του φόρου στο σύνολο της περιουσίας. Αυτό θα σημάνει ότι οι έχοντες μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσουν και μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Αντιθέτως θα ελαφρυνθούν εκείνοι που έχουν μικρές περιουσίες.

eretikos.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...