Απίστευτο: Τι μπορείτε να πάθετε από τις… σαγιονάρες;

Απίστευτο: Τι μπορείτε να πάθετε από τις... σαγιονάρες;
Φοριούνται στην παραλία, στα σοκάκια των νησιών, στα μπαράκια, στη δουλειά αλλά και μέσα στο σπίτι.
Ο λόγος για τη σαγιονάρα η οποία μπορεί να είναι ένα από το πιο δημοφιλή υποδήματα του καλοκαιριού, αλλά όσο και αν ακούγεται απίστευτο κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Αναλυτικότερα το μικροβιολογικό εργαστήριο της EMSL Analytical, εξέτασε σαγιονάρες εθελοντών, που τις φορούσαν για τέσσερις ημέρες. Μετά από διάφορα τεστ που τις υπέβαλλαν οι ερευνητές ανίχνευσαν πάνω τους περισσότερα από 8.100  βακτηρίδια!

Μπορεί η πλειοψηφία τους να ήταν διάφορα είδη αθώων σταφυλόκοκκων αλλά εντοπίσθηκαν και τα επικίνδυνα βακτήρια aerococcus viridans και rothia mucilaginosa, που μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες. Παράλληλα ανιχνεύθηκαν ίχνη από κατσαρίδες και περιττώματα  τρωκτικών.

Σχολάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ο καθηγητής Dennis Kinney,  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι θα “πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι αν κάποιο από όλα αυτά τα μικρόβια εισχωρήσει μέσα στο αίμα μέσω μιας πληγής, θα προκαλέσει μόλυνση.

Συνέπεια  να  χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά άμεσα  αφού είναι δυνατόν τα μικρόβια να επιτεθούν σε κάποιο από τα εσωτερικά όργανα και να επιφέρει ανυπολόγιστες βλάβες.

Καταπονεί το σώμα

Η χάρη της όμως έφθασε και στις ΗΠΑ όπου μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνών της Αμερικανικής  Ένωσης Ορθοπεδικών, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι δεν στηρίζουν σωστά την καμάρα του πέλματος  με συνέπεια να μετατοπίζεται το κέντρο βάρους και να κουράζεται περισσότερο  το σώμα.

Τα σημεία, που επιβαρύνονται περισσότερο είναι οι γλουτοί  και η μέση. Την ίδια στιγμή  μπορεί να προκαλέσει  διάστρεμμα στον αστράγαλο, κατάγματα στα δάχτυλα , πελματιαία απονευρωσίτιδα, καθώς και προβλήματα νεύρων.

Επίσης ενοχοποιείται   για την εμφάνιση πελματιαίας απονευρωσίτιδας, η οποία είναι μια  εξαιρετικά επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση.

Οι ειδικοί γιατροί όμως τις  απαγορεύουν  κατά την  διάρκεια της οδήγησης αφού  μπορεί να γλιστρήσουν  από το πόδι ή ακόμη να σφηνώσουν κάτω από τα πεντάλ και να προκαλέσουν έτσι ατύχημα.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...