Βούτσης: Εργαζόμαστε ώστε τον Αύγουστο του ’18 να κλείσει ο κύκλος της δημοκρατικής υποβάθμισης του κοινοβουλίου

Tην ελληνική πραγματικότητα, όπως τη γνωρίζουν πολύ καλά, να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους, προκειμένου να υπάρχει αλληλοβοήθεια, παρότρυνε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης τους διαπιστευμένους επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, που επισκέφθηκαν σήμερα το Κοινοβούλιο και ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις και τους χώρους του.

 Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «αυτά τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε και περνάμε, κάπου οκτώ χρόνια αυτής της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, υπήρξε και μια θεσμική κρίση μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν νομοθετήσαμε πάντοτε έτσι όπως θα θέλαμε, έτσι όπως θα έπρεπε, ή έτσι όπως λέει το Σύνταγμά μας ή και τα Συντάγματα των δικών σας χωρών».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, όσα ακούγονται «αυτά τα χρόνια για μνημόνια, για μνημονιακές δεσμεύσεις με τους διεθνείς παράγοντες και τους θεσμούς, με βάση τα οποία προχωράνε οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, μόνο αν το δει κανείς στην πολιτική του ουσία αντιλαμβάνεται το θεσμικό δημοκρατικό έλλειμμα που παράγουν». Για να συνεχίσει: «Δεν είμαστε ευτυχείς που αναγκαστήκαμε με όλες τις κυβερνήσεις σε αυτά τα οκτώ χρόνια να υπερψηφίζουμε χωρίς να ’μαστε σε πλήρη γνώση όλων των θεμάτων που έχουν αποφασιστεί, χωρίς να ’μαστε σε θέση και να έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε κάτι απ’ αυτά που έχουν συμφωνηθεί ή να προσθέσουμε κάτι, και χωρίς να ’μαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς τις συνέπειες στην κοινωνία από τα συμφωνηθέντα».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε: «Εργαζόμαστε έτσι ώστε μέσα στο ’18, τον Αύγουστο του ’18 τυπικά, να κλείσει αυτός ο κύκλος και θεσμικής δημοκρατικής υποβάθμισης των εργασιών του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα γνωρίζετε ότι κάνουμε μια πολύ συστηματική προσπάθεια, οι Έλληνες βουλευτές είναι παρόντες σε όλα τα fora παγκοσμίως -διεθνή, ευρωπαϊκά, περιφερειακά, θρησκευτικά, πολιτικά- έτσι ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στη συζήτηση και για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και για το μέλλον του κόσμου μας, σε μια φάση όπως η παρούσα, της παγκοσμιοποίησης, που εγκυμονεί πολλά αδιέξοδα και πολλούς κινδύνους». Επί των κοινοβουλευτικών εργασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στην παρούσα Γ΄ Σύνοδο «υπάρχουν κάποιες πολύ σοβαρές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να προωθηθούν, όπως η Γ΄ αξιολόγηση κι ενδεχομένως μια τελική αξιολόγηση για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, έτσι ώστε να βγει στις αγορές χωρίς μνημονιακή επιτήρηση. Επίσης θα πρέπει να γίνει έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, δηλαδή η Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές του ’19, να έχει δικαίωμα να είναι αναθεωρητική Βουλή ώστε να αναθεωρηθεί το Ελληνικό Σύνταγμα».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στην εμβληματική σημασία του κτηρίου του Κοινοβουλίου λόγω κομβικών ιστορικών στιγμών που έχουν διαδραματιστεί εντός και εκτός αυτού από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, όπως οι διαδηλώσεις του 1843 για να συνταχθεί Σύνταγμα, οι εκδηλώσεις μετά την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή, αλλά και η απαρχή της εμφύλιας διαμάχης στη χώρα μας το 1944, ή οι δικτατορίες το ’36 του Μεταξά και το ’67 του Παπαδόπουλου. Παράλληλα στάθηκε και στην αισθητική του κτηρίου, στα εξαιρετικά δείγματα τέχνης που κοσμούν τη Βουλή, τα οποία απολαμβάνουν πάνω από 120.000 επισκέπτες τον χρόνο, στην πλειονότητά τους μαθητές, αλλά και πάρα πολλοί πολίτες.

Εκ μέρους της διπλωματικής κοινότητας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την ξενάγηση «στο σύγχρονο σπίτι της Δημοκρατίας», όπως είπε, ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, κ. Lucian Fatu, «πρύτανης» -λόγω αρχαιότητας- του Διπλωματικού Σώματος, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προσωπικά στον Πρόεδρο της Βουλής για το γεγονός ότι «είναι πάντα ανοιχτός και πρόθυμος να προωθήσει τη διπλωματική ατζέντα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/309543-Boytses-Ergazomaste-oste-ton-Aygoysto-toy-18-na-kleisei-o-kyklos-tes-demokratikes-ypobathmises-toy-koinoboylioy ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Leave a Comment