Γιατί ξήλωσαν τον Φρακιαδάκη από την Εθνική

Γιατί ξήλωσαν τον Φρακιαδάκη από την Εθνική

Παρελθόν αποτελεί για την Εθνική Τράπεζα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος  Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Τα «ναυάγια» σε κρίσιμα ζητήματα όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ στην Ρουμανία καθώς και στο θέμα του ΛΑΠΕΤΕ στάθηκαν χαριστική βολή. Στον πρώην CEO  καταλογίζονται μεγάλα λάθη σε πολλά κρίσιμα  ζητήματα. Ειδικά οι χειρισμοί στην υπόθεση Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης, έχουν κοστίσει στην Τράπεζα και την έφεραν αντιμέτωπη  με τους 17.500 συνταξιούχους της  σε μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.

Όπως έγινε γνωστό, φέρονται να υπήρξαν ισχυρές πιέσεις  για την καρατόμησή του, καθώς θεωρείται ότι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα και επλήγησαν τα συμφέροντα της Τράπεζας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι η  σύγκρουση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής γίνεται μόλις μία ημέρα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests, όπου η Εθνική αναμένεται να έχει περάσει με επιτυχία.

Ο κ. Φραγκιαδάκης, είχε ανοίξει πολλά μέτωπα, από τον  σκεπτικισμό με τον οποίο τον αντιμετώπιζε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ενώ δεν φαίνεται να είχε κάνει αρκετά για να μειώσει την απόσταση που τον χώριζε με σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς.

Για το αδιέξοδο και το «φιάσκο» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θεωρείται και η κύρια αιτία της απομπομπής του, υπάρχουν ευθύνες για όλους, από τους συμβούλους και τον Calamos ως ασυνεπή πλειοδότη, ενώ το κύμα των ευθυνών αγκαλιάζει και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο.

 Ειδικά για τους συμβούλους, οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τον κύριο Φραγκιαδάκη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τους ξέφυγαν «τέρατα» στην υπόθεση πώλησης της ασφαλιστικής. Το deal με την EXIN – Calamos φαίνεται να «ξέφυγε» και από την Goldman Sachs ,κάτι που γεννά ερωτηματικά γιατί δεν προστατεύτηκε η Τράπεζα!

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κ. Φραγκιαδάκη θα αντικαταστήσει προσωρινά o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, ενώ αναμένεται άμεσα από την επόμενη εβδομάδα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την εύρεση νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Το ΤΧΣ έδωσε το πράσινο φως για την αποπομπή Φραγκιαδάκη

Όπως έγινε γνωστό, το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει και έλαβε την παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ και που σημαίνει και της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει τηρήσει ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση στον τραπεζικό κλάδο.

 

Η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ανακοίνωση με αφορμή την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας εξέδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι  «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρακολουθεί στενά τις διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατέχει το 40,39% του μετοχικού της κεφαλαίου, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΤΧΣ, με αφορμή την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του».

Συνεχίζεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Παράλληλα, σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ΕΤΕ επιβεβαίωσε και επίσημα ότι  θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός παρά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Exin,.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Τράπεζα ενημέρωσε ότι, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και σε συνεννόηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφασίστηκε η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους εναπομείναντες επιλεχθέντες επενδυτές που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση των δεσμευτικών προσφορών, τον Μάιος του 2017. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση ξεκινάει άμεσα συνομιλίες με τους κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao, που φέρονται να εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Όχι στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής λένε οι εργαζόμενοι

Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα παραμένει στους εργαζόμενους, που βλέπουν την άλλοτε κραταιά επιχείρηση, να κλυδωνίζεται. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ», με ανακοίνωσή του, είχε εκφράζει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στη συνέχεια του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος αναφέρει ότι  «η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τη συνέχεια του διαγωνισμού για την πώληση του 75% της Εταιρίας μας με τους “εναπομείναντες” επιλεχθέντες επενδυτές, που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού. Επιλέγει να μην αναφερθεί ονομαστικά στο ποιοι ακριβώς είναι οι εν λόγω επενδυτές, και συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική της αδιαφάνειας στις διαδικασίες που εξελίσσονται, ενώ έχει ήδη δεχτεί αυστηρή κριτική για αυτήν ακριβώς την τακτική από όλους όσους εμπλέκονται στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και από το σύνολο του ελληνικού λαού, που έχει ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/330727-Giati-xelosan-ton-PHrakiadake-apo-ten-Ethnike ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...