Δυτική Αχαΐα: Υποψίες για εμπρησμό- Ξέσπασε φωτιά στο ίδιο σημείο μέσα σε 15 μέρες! Οδοιπορικό στα καμένα- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Υποψίες εμπρησμού αφήνει στις Πυροσβεστικές αλλά και τις τοπικές Αρχές της Δυτικής Αχαΐας η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή και απείλησε άμεσα τα χωριά Άρλα και Ελαιοχώρι. Η πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις δάσους, λιοστάσια και αμπέλια, κατέστρεψε ολοσχερώς μια αγροικία έξω από την Άρλα και προκάλεσε ζημιές σε δύο πρόχειρες στάνες.

Το γεγονός ότι η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο σημείο από όπου είχε ξεκινήσει και μια ακόμα πριν από περίπου 14 ημέρες προβληματίζει τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής οι οποίοι πλέον μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Όπως σημειώνει ο Περιφερειακό Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κώστας Κυριακόπουλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα καθώς και ο ίδιος προφανώς δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι τυχαίο να ξεσπούν δύο πυρκαγιές, στο ίδιο σημείο, μέσα σε δύο εβδομάδες. «Μας βάζει σε υποψίες γιατί η φωτιά αυτή ξεκίνησε κοντά σε μια άλλη που είχαμε πριν από 15 μέρες και μας κίνησε τις υποψίες ότι μπορεί να έχουμε εμπρησμό. Δεν αποκλείουμε τίποτα, γίνεται προανάκριση ερευνώνται όλα τα αίτια», δηλώνει ο κ. Κυριακόπουλος.

…………………….

Ολοσχερής είναι η καταστροφή στην Δυτική Αχαΐα από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας της περιοχή και η οποία αν και έχει οριοθετηθεί συνεχίζει να καίει με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Εκατοντάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Αχαΐας, μαζί με την πανίδα της περιοχής.

Η φωτιά κατέστρεψε καλλιέργειες, αγροικίες, ζώα, ποιμνιοστάσια, στάβλους, ζωοτροφές, χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, αμπελώνες, αφήνοντας πίσω της την απελπισία. Οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη, καλούνται τώρα να ανακτήσουν δυνάμεις και να ξεκινήσουν και πάλι τη ζωή τους.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ζήτησε να κηρυχτεί η περιοχή σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη του Σ. Τ. Ο. – παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολου Κατσιφάρα από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Όλο το βουνό φλεγόταν και είχε δημιουργηθεί ένα τεράστιο και ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο.

Χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν κάηκαν τα χωριά Άρλα, Ελαιοχώρι, Τζάιλο , Πολύλοφος, Φώσταινα, Λογοθέτη, Πετροχώρι και Βυθούλκα, ενώ αξίζει να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, όλα τα Εθελοντικά Σώματα, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους κατοίκους για την σημαντική τους συμβολή.

Από το πρωί μετράμε πληγές, πληγές που αν δεν σπεύσει η Πολιτεία να τις επουλώσει τόσο με καταγραφή και αποζημίωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου όσο και με Σχέδιο Ανασυγκρότησης πολύ φοβούμαι ότι τον επερχόμενο χειμώνα θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ο Ε.Λ.Γ.Α. θα πρέπει να αποστείλει άμεσα τα κλιμάκια ώστε να καταγραφούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και να ακολουθούσουν οι αποζημιώσεις.

Τα δίκτυα ύδρευσης, τα αντλιοστάσια και οι ρευματοπίνακες έχουν αλλοιωθεί από την υψηλή θερμοκρασία και σε πολλές περιπτώσεις έχουν καεί και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Η πληγείσα περιοχή είναι ορεινή και αν δεν σπεύσουμε να την προστατεύσουμε και να την θωρακίσουμε με αντιπλημμυρικά & αποστραγγιστικά έργα θα προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές σε ό,τι έχει απομείνει στον υπόλοιπο Δήμο.

Σήμερα θα συνεδριάσουν εκτάκτως τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας ώστε να παρθούν οι αποφάσεις που χρειάζονται για την άμεση ενίσχυση και χρηματοδότηση από την Πολιτεία».

Ο φωτογραφικός φακός του thebest.gr αποτύπωσε την επόμενη ημέρα για τη Δυτική Αχαΐα. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Ο φακός του thebest.gr κατέγραψε απίστευτες εικόνες από την μάχη των πυροσβεστών στην Άρλα

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της φωτιάς στη Δυτική Αχαΐα – Επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής – Ο απολογισμός των ζημιών -ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΝΕΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...