Ευρωπαϊκές πιέσεις στο Βερολίνο, για ελάφρυνση του χρέους

Ευρωπαϊκές πιέσεις στο Βερολίνο, για ελάφρυνση του χρέους

 

Βρυξέλλες σε Βερολίνο: Ανάγκη η μείωση του ελληνικού χρέους

 

Συνάντηση Γιούνκερ, Μέρκελ, Μακρόν για το Χρέος

 

Εποπτεία, χρέος και προαπαιτούμενα στο Eurogroup

 

Προδιαγραμμένη η συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης στο Eurogroup Πέμπτης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.  Κατά την προσεχή συνάντησή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Η χώρα, επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2017, έπειτα από εννέα χρόνια βαθιάς ύφεσης, και πρόκειται να βγει οριστικά από την κηδεμονία των δανειστών της στις 20 Αυγούστου.

 

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που ανάρτησε στο twitter o Mάριο  Σεντένο, το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο σημείο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

 

 

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας και πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων της δ’ και τελευταίας αξιολόγησης, που θα ξεκλειδώσουν και την έξοδο από τη δύσκολη εποχή των μνημονίων. Όπως έχουν επισημάνει αξιωματούχοι που μετέχουν στο συμβούλιο, θα είναι μία δύσκολη συνεδρίαση που μάλλον θα αργήσει να ολοκληρωθεί.

 

Μπορεί το ελληνικό θέμα να κυριαρχεί, όμως η ατζέντα περιλαμβάνει τις  διαβουλεύσεις του  ΔΝΤ  με την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου IV του Ταμείου, ο ενημερωμένος προϋπολογισμός της Ισπανίας, η μετα-μνημονιακή εποπτεία στην Κύπρο, καθώς και ο σχεδιασμός της Ευρωζώνης για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

 

 

 

“Κανένα θέμα με τα προαπαιτούμενα”

 

 

 

Η σημαντική πρόοδος της ελληνική πλευράς, στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαπιστώθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές  στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Από την κυβέρνηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος ήταν μέσα, «πήγε πολύ καλά, απομένουν 2- 3 ζητηματάκια τεχνικής φύσεως που θα επιλυθούν». Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για προαπαιτούμενα «τεχνικού χαρακτήρα» και αφορούν αλλαγές διοικήσεων σε κάποιες ΔΕΚΟ, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών από το πρώην «Ελληνικό» και η μεταφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής. Αυτά τα θέματα εκτιμάται ότι δεν θα εμποδίσουν την υποβολή από τους θεσμούς της Έκθεσης Συμμόρφωσης (Compliance Report) στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 11,7 δις ευρώ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του από την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε κάνει λόγο για δόση από 11 έως 12 δις.

 

 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το θέμα υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων είναι σε καλό δρόμο και ότι δεν θα δοθεί καμία αφορμή στους υπουργούς του Eurogroup να αναβάλουν τη συζήτηση για το χρέος. Γενικά, το κλίμα χαρακτηρίζεται «καλό» και δεν αναμένονται προσκόμματα για την ολοκλήρωσή της.

 

 

«Το Eurogroup πρέπει να ελαφρύνει το χρέος»

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα το Eurogroup να λάβει “οπωσδήποτε” μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη σύνοδό του της Πέμπτης στην οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως του για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα οποία να είναι σημαντικά. Δεν πρόκειται για διαγραφή, αλλά το βάρος του χρέους πρέπει να ελαφρυνθεί».

 

Πιέσεις στην Γερμανία για την ελάφρυνση του Χρέους

 

Η Ευρώπη θέλει την επίτευξη συνολικής λύσης στο Eurogroup που θα περιλαμβάνει οριστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο, που κυρίως για πολιτικούς λόγους, θέλει να δώσει ανάσα στην Ελλάδα, αλλά όχι και ουσιαστική λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη, στο περιθώριο συνεδρίου βιομηχάνων, που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, αναμένεται συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μακρόν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές από την Κομισιόν, οι κύριοι Γιούνκερ και Μακρόν θα καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια «χαλάρωσης» της γερμανικής στάσης.

 

 

Η πραγματική δυσκολία της συμφωνίας, έγκειται στην γερμανική άρνηση να βάλει σημαντικό «ψαλίδι» στο χρέος καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις από την αντιπολίτευση. Από την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του «», ο κ. Γιούνκερ έχει ήδη δώσει εντολή τόσο στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να πιέσουν για εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος και να καταθέσουν στο Eurogroup της Πέμπτης μία έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) το οποίο θα περιλαμβάνει  τρία βασικά σημεία.

 

 

Η αυξημένη εποπτεία να είναι σφικτή αλλά δεν πρέπει να φαίνεται ως νέο πρόγραμμα. Επίσης, να μην υπάρχουν νέα μέτρα και τρίτον η επανεξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της επίτευξης των στόχων θα πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο, και όχι όπως θέλει η Γερμανία, ετησίως και μέσω εγκρίσεως από τα εθνικά κοινοβούλια.

 

Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και η γερμανική αντιπολίτευση

 

 

«Ο Τσίπρας και ο (γερμανικός) κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζονται στο θέμα του χρέους από ένα μέρος τουλάχιστον της (γερμανικής) αντιπολίτευσης» γράφει η Welt. Η γερμανική εφημερίδα, γράφει ότι ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ δήλωσε πως  «ο Τσίπρας ζητά μόνο ό, τι έχoυν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης και αυτό που το ΔΝΤ εδώ και καιρό. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό. Οικονομικά λογικό είναι ούτως ή άλλως».

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι  «ακόμη και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν είναι εντελώς αντίθετοι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», με τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό τους, Μίχαελ Τόιρερ, να λέει ότι «η Ελλάδα λαμβάνει ήδη οικονομική υποστήριξη, λόγω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων βοήθειας. Είναι πιθανόν να παραταθούν ακόμα περισσότερο οι περίοδοι πίστωσης».

 

Guardian: Μείωση χρέους αλλιώς 4η οικονομική κατάρρευση!

 

Με τη μείωση του χρέους να κυριαρχεί στις συζητήσεις ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, ο βρετανικός  Guardian γράφει ότι «οι ανησυχίες πως η Ελλάδα θα υποστεί τέταρτη οικονομική κατάρρευση αν δεν υπογραφεί συμφωνία με την ΕΕ για να διαγραφεί μέρους του χρέους «βουνού» της χώρας είναι πιθανό να επανέλθουν στην επιφάνεια πριν από την αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες την Πέμπτη».

 

Επίσης, αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ,  επισημαίνει ότι αν και έχει δανείσει αρκετά δις στην Ελλάδα, θα  αποσυρθεί από τη συμφωνία εκτός αν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους. Σε αυτή την περίπτωση, χωρίς ΔΝΤ, η Γερμανία αλλά και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Αυστρία αναμένεται να απαιτήσουν αυστηρότερες ρήτρες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ως το κόστος της τελικής αποπληρωμής της. «Ολοι έχουν συμφέρον να μειώσουν το βάρος, για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους πιστωτές», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής σύμβουλος του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί Ολιβιέ Μπαγί που τόνισε πως «αν αφήσουμε πολύ μεγάλος βάρος, αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ελλάδας».

 

Το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους

 

Το δυσκολότερο μέρος της συζήτησης στο Eurogroup της Πέμπτης θα είναι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η Eurasia Group σε νέα της έκθεση.

 

 Σύμφωνα με τους αναλυτές, στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι το Βερολίνο απλά θέλει να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο για άλλα 5 χρόνια, δηλαδή να αναβάλει την πραγματική συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για το επόμενο γερμανικό κοινοβούλιο και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση αρκετή ρευστότητα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρίση έως τότε.

 

 Η συμφωνία για το χρέος κλείνει οριστικά την Πέμπτη, επισημαίνουν Ευρωπαικές πηγές που κάνουν λόγο για την επίτευξη ενός συμβιβασμού της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.  Εφόσον η πρόταση που ετοίμασαν οι τεχνοκράτες των θεσμών γίνει τελικά αποδεκτή, τότε οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους περιορίζονται ετησίως στο 7,5%  του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.  Η συμφωνία επεκτείνεται και πέραν του 2035 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2040 με υποχρεώσεις οι οποίες φτάνουν έως το 10% του ΑΕΠ.

 

 Τι θα πάρει η Ελλάδα για το χρέος

 

 Αισιόδοξη για την Ελλάδα εμφανίζεται η Barclays σε έκθεσή της για την Ιταλία και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Οίκου, η Ελλάδα παραμένει ένα από τα «αδύναμα σημεία» της ευρωζώνης, αλλά έχει κάνει τεράστιες προόδους σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης.

 

Εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται ότι η Ελλάδα, επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού ενώ καταγράφεται και ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και του οικονομικού κλίματος το πρώτο τετράμηνο του 2018, εν μέσω προσδοκιών για έξοδο από το πρόγραμμα και επιστροφή σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

 

Μάλιστα, στο κομμάτι των  δημοσιονομικών επιδόσεων, η χώρα ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους του προγράμματος. Παράλληλα, με ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης κοντά στο 2%, φαίνεται επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος.Τέλος, επισημαίνεται ότι η επιτυχία, αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη νίκη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο οίκος, υπενθυμίζοντας ότι η ΤτΕ εκτιμά πως το χρέος καθίσταται βιώσιμο με επέκταση των ωριμάνσεων, εξομάλυνση των πληρωμών τόκων και μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335025-Eyropaikes-pieseis-sto-Berolino-gia-elaphrynse-toy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...