Ηχηρό «όχι» από την Αθήνα στην παγίδα των προκλήσεων

Απολύτως προκλητική και καταδικαστέα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη δήλωση Γιλντιρίμ περί προκλητικότητας της χώρας μας, τονίζοντας πως δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως από την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δεν προκύπτει ότι συνέβη το περιστατικό που περιγράψει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα αυστηρός σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Γιλντιρίμ και τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να μην αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και την τουρκική προκλητικότητα» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Δεν αποδεχόμαστε την θεωρία των γκρίζων ζωνών και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας». Παράλληλα όταν ρωτήθηκε τί έχει αλλάξει από την τουρκική πλευρά μετά το τηλεφώνημα του κ. Γιλντίρίμ στον Έλληνα πρωθυπουργό σχολίασε «ρωτήστε την τουρκική πλευρά». Αναφορικά με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι στην διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η έρευνα του Τούρκου εισαγγελέα και αναμένεται η απαγγελία του κατηγορητηρίου για τους δύο αξιωματικούς. Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος κάλεσε την γειτονική χώρα να κατανοήσει ότι υποχωρήσεις χρειάζονται και από τις δύο πλευρές επαναλαμβάνοντας την επιμονή της Ελλάδας στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και στην αποδοχή του erga omnes.

Με ποιο τρόπο «σήκωσε έργο» ο Γιλντιρίμ

Το εντυπωσιακό είναι, ότι η νέα «έμπνευση» του Τούρκου πρωθυπουργού ήρθε να αναζωπυρώσει την ένταση, ελάχιστα 24ωρα μετά το συλλυπητήριο τηλεφώνημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Σε αυτό το τηλεφώνημα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκε συγκρατημένος, προσεκτικός και δήλωσε έτοιμος να προσφέρει ενημέρωση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως άνδρες του τουρκικού λιμενικού κατέβασαν την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς, επιχειρώντας μία σύγκριση με την περίπτωση των Ιμίων, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε πρωτοβουλία κατοίκων των Φούρνων, να υψώσουν ελληνική σημαία σε μια σειρά από βραχονησίδες, μεταξύ των οποίων και η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.»Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν νόημα να ανήκουν. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των υφάλων του Καρντάκ (εννοεί τα Ίμια)» σχολίασε. «Συστήνουμε στην Ελλάδα να παραμείνει μακριά από τις προκλήσεις και τις εντάσεις στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και δηλώνουμε πως δεν συμβιβαστούμε όταν αυτό αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γιλντιρίμ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/328769-Echero-ochi-apo-ten-Athena-sten-pagida-ton-prokleseon ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Leave a Comment