Η Ελλάδα, παρά την κρίση, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία

Η Ελλάδα, παρά την κρίση, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία

alvania

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Αλβανίας, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως γράφει και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Στάνταρτ, η Ελλάδα, με 1,27 δις ευρώ επενδύσεις, παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία και διατηρεί μεγάλη διαφορά με τους υπόλοιπους επενδυτές. Αυτό αντιστοιχεί στο 21% περίπου του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Αν προσθέσουμε και τα λεφτά των Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα, αυτομάτως φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Αλβανίας είναι από την Ελλάδα. Δεύτερος μεγάλος επενδυτής στην Αλβανία, είναι η Ολλανδία, με 817 εκατ. Ευρώ, αλλά λόγω εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες εκεί ως offshore. Ακολουθεί η Ελβετία, κυρίως χάρη του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (άρα δεν γίνεται λόγος για καθαρά ελβετικές επενδύσεις, μόνο που η εταιρεία του αγωγού είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία). Τρίτος επενδυτής στην Αλβανία, είναι ο Καναδάς με 810 εκατ. ευρώ, χάρη στις επενδύσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Bankers Petroleum. Η εταιρεία όμως πουλήθηκε σε Κινέζους.
Η έκπληξη είναι η Ιταλία, η οποία έχει επενδύσει στην Αλβανία 632 εκατ. ευρώ, αν και οι Αλβανοί προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις από την Ιταλία. Ακολουθεί η Τουρκία με 482 εκατ. ευρώ και η Αυστρία με 409 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/305060-E-Ellada-para-ten-krise-einai-o-megalyteros-ependytes-sten-Albania ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...