Η Τρόικα πιέζει για 72 αντί για 100 δόσεις και αυστηρά περιουσιακά κριτήρια

Η Τρόικα πιέζει για 72 αντί για 100 δόσεις και αυστηρά περιουσιακά κριτήρια
Οι δανειστές εγείρουν διαρκώς νέα ζητήματα, καθώς διαβλέπουν δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ για το 2015 – Δεν φαίνεται ακόμη «λευκός καπνός» για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές
«Κόκκινο» χτυπάει πλέον η πίεση των δανειστών, που θυμίζουν στην Αθήνα πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα και εις βάρος της.

Οι ανταλλαγές μηνυμάτων με την Τρόικα συνεχίζονται μέσω email, αλλά οι δανειστές εγείρουν διαρκώς και νέα ζητήματα καθώς διαβλέπουν δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ για το 2015 και δέχονται 72 αντί για 100 δόσεις στην εφορία, απαιτώντας μάλιστα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

«Η διαπραγμάτευση έχει και όρια», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θεωρώντας πως δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού και νέων μέτρων για το 2015.

Υπό τις συνθήκες αυτές, «λευκός καπνός» δεν φαίνεται ακόμα για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές.

Αντιθέτως, είναι πλέον οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ελεγκτών στις Βρυξέλλες που πιέζουν ανοιχτά πια την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις τελικές θέσεις της για όλα τα «καυτά» ζητήματα (εργασιακά, ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό, απολύσεις στο δημόσιο, δημοσιονομικό κενό και μέτρα 2015-2016) και οι οποίες πρέπει στο τέλος,  κατ’ αυτούς,  να συμπέσουν με τις δικές τους για να γίνουν αποδεκτές και να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση!

Στην δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξέτασαν όλα τα πιθανά -ή και απίθανα- σενάρια για το πώς θα εξελιχτεί η διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες, στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε πως αν δεν τελειώσει η Αθήνα σε 48 ώρες τον τελικό κατάλογο με τις πλήρεις θέσεις της, οι ελεγκτές δεν θα έρθουν και τότε, θα μιλάμε για άλλες καταστάσεις.

Αλλά στην Αθήνα γνωρίζουν πως δύσκολα θα προλάβουν πλέον το ραντεβού της 8ης Δεκεμβρίου, προκειμένου ο κύριος Χαρδούβελης να προλάβει να μεταβεί στο Eurogroup, έχοντας ολοκληρωμένη συμφωνία στα χέρια του. Ελπίζουν έως τότε σε μια θετική δήλωση της Τρόικα, και εφόσον πρώτα ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση. Επίσης, ποντάρουν ότι ίσως η αξιολόγηση κλείσει πριν τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε θα μπορούσε να επικυρωθεί σε ένα έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών πριν την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Όλα όμως παραμένουν στο «εάν», ενώ όλο και πιθανότερο πλέον φαντάζει ένα σχέδιο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Στις 19 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε είναι αμφίβολο αν θα προλάβαιναν να ετοιμάσουν πρόταση που θα εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το διευθυντήριο του ΔΝΤ.

Γίνεται έτσι ορατός ο κίνδυνος, παρότι ο κ.Χαρδούβελης δηλώνει πως «θα προλάβουμε», για την ανάγκη παράτασης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος που τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως προκύψει «κενό» ανάμεσα στα δύο προγράμματα, τουλάχιστον ολίγων ημερών ή εβδομάδων στις αρχές Ιανουαρίου.

Με τα δεδομένα αυτά, αρχίζει να διαφαίνεται ως πιθανότερο ενδεχόμενο να «αμπαλαριστούν» η τρέχουσα αξιολόγηση, με παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και με τη συμφωνία για την γραμμή προληπτικής στήριξης, η οποία θα παρουσιαστεί προς κύρωση στα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Τότε όμως, το ίδιο «πακέτο» θα αποτελέσει αναπόφευκτα θέμα συζήτησης ή και πολιτικό διακύβευμα στο εσωτερικό της χώρας, που ίσως πυροδοτούσαν πολιτικές εξελίξεις, αντιπαραθέσεις ή ακόμα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Για όλα αυτά θα ενημερώσει ο κύριος Χαρδούβελης αύριο τον πρόεδρο Παπούλια.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...