Θριαμβευτής ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Θριαμβευτική επανεκλογή στην προεδρία της Τουρκίας και μάλιστα από τον α’ γύρο των εκλογών  «κλειδωσε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με καταμετρημένο το 97,5% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας, ο «σουλτάνος» ξεπερνά το απαιτούμενο 50%, καθώς βρίσκεται στο 52,5%.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 30,8%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 8,2% και η Μεράλ Ακσενέρ με 7,4%

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 50,08% και στην Άγκυρα στο 51,7%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 54%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 63,7%. Ο Ιντζέ, παράλληλα, έχει προβάδισμα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 53,6% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 97,39%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 34,2%. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κερδίζει το 11,4% και εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, που ανήλθε στο 87%.

Στους δρόμους πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του Ερντογάν

Στους δρόμους βρίσκονται, ήδη, χιλιάδες υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πανηγυρίζουν για τη διαφαινόμενη νίκη του «Σουλτάνου» στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Στα χέρια τους κρατούν τουρκικές σημαίες με το πρόσωπο του Ερντογάν και σημαίες του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ).

1

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης και έξω από τα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα.

1

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/335555-THriambeytes-o-Erntogan-apo-ton-proto-gyro ΚΟΣΜΟΣ

Leave a Comment