ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 10ετίας ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, τον Φεβρουάριο

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 10ετίας ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, τον Φεβρουάριο

Σημαντική βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες – Aισιοδοξία για την παραγωγή τον Φεβρουάριο

Νέα βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες και με τον βιομηχανικό δείκτη να αυξάνεται σε υψηλό δεκαετίας, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, καταγράφει σε νέα έκθεσή του, την πορεία βελτίωσης για την ελληνική αγορά και το μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον προηγούμενο μήνα, σημειώνεται εκ νέου βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Βιομηχανία, με τον δείκτη να κινείται στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών. Η εξέλιξη αυτή υποστηρίζει άλλωστε και τη συνολικότερη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην οικονομία καθώς σε αρκετούς κλάδους καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία. Και βεβαίως συνδέεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται στην οικονομία από το 2017.

Αυτή η θετική πορεία οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές, στο ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έστω και αν δεν σημειώθηκε εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης, στη νέα δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης μέσω ομολογιακών δανείων σε σημαντικές επιχειρήσεις αλλά και στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, εξελίξεις που δημιουργούν συνθήκες σταθερότητας στην οικονομία και προσδοκιών ανάκαμψης, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό τομέα. Άλλωστε, όπως αναφέρει η έκθεση, η γενικότερη έναρξη της συζήτησης για την έξοδο από το πρόγραμμα επαναφέρει συνθήκες σχετικής ομαλότητας, παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς παράμετροι αυτής της εξόδου δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Ειδικά για τη Βιομηχανία θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ενίσχυση του διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και διαχέεται στους σχετιζόμενους με αυτές κλάδους. Μάλιστα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, φαινόμενο που αναφέρεται και ως ≪συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη≫. Η ενισχυμένη ζήτηση και η διαρκής ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου αποτελεί άλλωστε ένα “κοινό παρονομαστή” της ταχύτερης μεγέθυνσης των αναπτυσσόμενων οικονομιών και ευνοεί και την εγχώρια Βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές Βιομηχανικών Προϊόντων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 9,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, με την αξία τους να αγγίζει τα 11,1 δις ευρώ, από 10,1 δις ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή η αύξηση

ερμηνεύεται από την άνοδο της διεθνούς ζήτησης για Βιομηχανικά Είδη Ταξινομημένα κατά Πρώτη Ύλη κατά 16,9%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 4,2 δις ευρώ, καθώς και για τα Χημικά και Συναφή Προϊόντα, κατά 11,7%, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τους να φτάσουν τα 2,8 δις ευρώ, το 2017. Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές στα Διάφορα βιομηχανικά Είδη, κατά 7,4%, φθάνοντας το ενδεκάμηνο του 2017 τα 1,85 δις ευρώ.

Μπορούμε συνεπώς να υποθέσουμε ότι με δεδομένη την επιτάχυνση της ανάπτυξης που αναμένεται στην Ευρωζώνη – βασικό μας εμπορικό εταίρο και για τη Βιομηχανία – η ανοδική τροχιά των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών μπορεί να είναι διατηρήσιμη.

Ρευστοποίηση αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων, θετικές προβλέψεις για την απασχόληση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του πρώτου μήνα του νέου έτους, στις 103,1 (από 98,5) μονάδες, ανώτερα και έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (91,8 μον.). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2007. Από τις μεταβολές που καταγράφονται στις βασικές μεταβλητές του δείκτη1, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξομαλύνονται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται υψηλότερα, στις +26 (από +18) μονάδες, με το 32% (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 6% (από 8%) μείωσή της.

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή, ο θετικός δείκτης των +5 μονάδων στις προβλέψεις για την απασχόληση σχεδόν εξανεμίζεται, καθώς χάνει 4 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 9%, έναντι ενός 8% που αναμένει μείωσή της. Πάντως πάνω από το 80% των επιχειρήσεων αναμένει σταθερότητα στην απασχόληση, καθώς οι αυξημένες ανάγκες παραγωγής οδήγησαν το προηγούμενο διάστημα σε κάποιες προσλήψεις, οι οποίες και εμπεδώνονται αυτήν την περίοδο.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύονται τον Φεβρουάριο (στις +26 από +18 μον. το ισοζύγιο), με το 34% (από 27%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 8-9% εκ νέου μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διαμορφώνεται στις +9 (από +7) μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει μια διατήρηση του κύκλου εργασιών σε ικανοποιητική τροχιά για αρκετές επιχειρήσεις της βιομηχανίας.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΙΟΒΕ, στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Φεβρουάριο κυρίως θετικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνονται (+14 από -1 μον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+27 από +20 μον. ο δείκτης), με το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να παραμένει στα ίδια επίπεδα (-2 μον.).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324847-IOBE-Se-ypselo-10etias-o-Deiktes-Epicheirematikon-Prosdokion-ste-Biomechania-ton-PHebroyario ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...