Κουρουμπλής: Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός για την απορρύπανση του Σαρωνικού

Κουρουμπλής: Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός για την απορρύπανση του Σαρωνικού

Συνέντευξη για τη ρύπανση που προκάλεσε το Δ/Ξ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II” έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο ραδιοφωνικό σταθμό “real fm”.

Σχετικά με την αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τι να πω; Στις 2:30 τα ξημερώματα Κυριακής συνέβη το περιστατικό. Άμεσα με πήρε ο Αρχηγός. Το πρωί, κατόπιν εντολής μου πήγε ο Αρχηγός εκεί, στο χώρο που έγινε το ναυάγιο και στη Σαλαμίνα. Δόθηκαν οδηγίες να επιστρατευθούν όλα τα μέσα που υπήρχαν, διότι όπως ξέρετε οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τα θέματα της απορρύπανσης είναι ιδιωτικές. Μαζί και όλες οι δυνατότητες που είχε το Λιμενικό. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Υπάρχει αέρας, υπάρχει μετακίνηση μαζούτ, λόγω των θαλασσίων ρευμάτων και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εδώ στο Λονδίνο που βρίσκομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούν χημικά και μάλιστα τα ρίχνουν με αεροπλάνα. Εμείς είπαμε λοιπόν δεν θα χρησιμοποιήσουμε χημικά. Μπορεί να κοστίσει περισσότερο, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε άλλη μέθοδο που θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Για να μπορέσουμε πραγματικά να προστατεύσουμε όλο το περιβάλλον. Είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους φορείς. Προκαλέσαμε τη σημερινή σύσκεψη για να είναι ενημερωμένη η δημοτική αρχή και όλοι οι παράγοντες της περιοχής. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει ότι υπήρχε κάποιο μέσο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Για τις κατηγορίες ότι υπήρξε καθυστέρηση

Από την πρώτη στιγμή έγιναν όλες οι κινητοποιήσεις που έπρεπε να γίνουν. Από εκεί και πέρα δόθηκε εντολή να γίνει προσπάθεια να σφραγισθεί το πλοίο. Έγιναν και αυτές οι ενέργειες, διότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να προλάβουμε ήταν να σφραγίσουμε το Δεξαμενόπλοιο ώστε να μην έχει διαρροές. Το πετύχαμε, μέσα σχεδόν στην ίδια μέρα.
Ο ίδιος ο Αρχηγός ήταν από το πρωί εκεί. Η κηλίδα είχε περιοριστεί στην Σαλαμίνα. Δεν υπήρχε άλλο σημείο που να είχε αναφερθεί από τα μέσα που ίπταντο για να παρακολουθούν την κίνηση. Είχαν ήδη μπει φράχτες για να μην εξαπλωθεί η ρύπανση. Φαίνεται όμως, ότι όπως λένε και οι ειδικοί, τα υπόγεια ρεύματα πήραν ένα ποσοστό και το μετακίνησαν λόγω και των καιρικών συνθηκών.

Θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τον Πειραιά; Δεν έγινε κάποια πρόβλεψη ότι θα πήγαινε εκεί η ρύπανση;

Μετά Χριστόν είμαστε όλοι προφήτες! Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο από την αρχή. Όταν πήγε ο κ. Πλακιωτάκης, που σας στέλνει και τα μηνύματα, ήταν ελεγμένη η κατάσταση εκεί. Γιατί δεν μίλησε τότε για Πειραιά, ο κ. Πλακιωτάκης που είναι τόσο σοφός και γνώστης των πραγμάτων; Εγώ ζήτησα να πάει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και να έρθει ο κ. Πλακιωτάκης που έχει πολλά στοιχεία και να μας εγκαλέσει. Καλό είναι να έχουμε ένα μέτρο όταν λέμε τέτοιες κουβέντες.
Ζήτησα λοιπόν σήμερα, με ανακοίνωση να συγκληθεί Επιτροπή Περιβάλλοντος και να πάμε εκεί, να πούμε ότι έχουμε να πούμε. Ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάστασης των μηχανημάτων για να γίνει η απάντληση. Επίσης, έχει μπει στη μάχη και ένα πλοίο της EMSA, το οποίο έχει δυνατότητες μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στο να μαζεύει από τη θάλασσα τέτοιου είδους ρυπάνσεις . Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ζημιά έγινε και το αποτέλεσμα που πρέπει τώρα να έχουμε είναι να καθαριστεί πλήρως η περιοχή. Και θα καθαριστεί. Με ενημέρωσαν πως η δουλειά που θα γίνει και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά.

Όλες οι σχετικές δυνάμεις του Λιμενικού και όλες οι εταιρίες που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, είναι εκεί. Άλλο η απάντληση και άλλο η ποσότητα που πρέπει να μαζευτεί. Αυτή τη στιγμή γίνεται μάχη για να μαζευτεί αυτό που χύθηκε στη θάλασσα. Παράλληλα γίνεται και η διαδικασία απάντλησης. Είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι συλλογική και συνολική και η ρύπανση θα εξαλειφθεί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/301033-Koyroymples-Kinetopoietheke-olos-o-mechanismos-gia-ten-aporrypanse-toy-Saronikoy ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...