Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι 10 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την κτηματαγορά και την οικονομία

Δέκα προτάσεις για την κτηματαγορά, την οικοδομή και την οικονομία παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακίνητων (ΠΟΜΙΔΑ), με στόχο την δικαιότερη φορολόγηση και την ανάκαμψη της αγοράς. Σε  συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ  Στράτος Παραδιάς και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)  Γιώργος Στασινός, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους ΠΟΜΙΔΑ και ο Αντιπρόεδρος της Καθηγητής ΕΜΠ Χαράλαμπος Τσουτρέλης και ο Τεχνικός της Σύμβουλος Μηχανικός κΘεόδωρος Σεραφείδης, τ. Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ.

Οι 10 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, την κτηματαγορά και την οικοδομή:

1.Μείωση ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό έως 30%, με προτεραιότητα στην άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική αποχή όλων εκείνων των φορολογουμένων από τους οποίους περιμένουμε να μπουν στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας!

2.Φορολογική επιδότηση 50% του κόστους των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων που εκτελούνται με πλήρη νόμιμα δικαιολογητικά, μέσω δυνατότητας συμψηφιστικής πληρωμής κάθε οφειλόμενου φόρου προς το Δημόσιο. Εκεί κρύβεται η πραγματική δυνατότητα και ευκαιρία για την οικονομία και την απασχόληση, και όχι τόσο στην κατασκευή νέων οικοδομών!

3.Προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (τιμών ζώνης) στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και της ανύπαρκτης κτηματαγοράς.

4.Εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα.

5.Κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και τις επισκευές κτιρίων.

6.Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) στο 50% των ισχυόντων, ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά εισοδήματα, όχι στα προ της κρίσης.

7.Τριετή αναστολή πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων.

8.Απλοποίηση των διαδικασιών των συναλλαγών στα ακίνητα, με πρώτο βήμα τη μείωση του τεράστιου αριθμού των απαιτουμένων δικαιολογητικών.

9.Παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου.

10. Αυτόματη βεβαίωση στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτικών τελών για νομιμοποιημένους χώρους, χωρίς χρέωση αναδρομικών τελών.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328654-Meiose-toy-ENPHIA-30-zetoyn-oi-idioktetes-akineton ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Leave a Comment