Οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί έχουν τον ψηλότερο μισθό στην Ευρώπη

Οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί έχουν τον ψηλότερο μισθό στην Ευρώπη
Τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη έχουν οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, πάρα τις μειώσεις στους μισθούς τους λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Η μεγαλύτερη μείωση στην αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών καταγράφηκε στην Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη έχουν οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο στο σύνολο των βαθμίδων εκπαίδευσης σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, πάρα τις μειώσεις στους μισθούς τους λόγω της οικονομικής κρίσης που οδήγησαν σε μείωση 8,5% στην αγοραστική τους δύναμη σε σχέση με το 2009, όπως αναφέρεται έκθεση που έδωσε την Παρασκευή στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση, με τίτλο «Μισθοί και επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη», διαπιστώνει ότι οι βασικοί μισθοί των εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είναι ψηλότεροι από το κατά κεφαλήν εισόδημα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο τα σκήπτρα κρατά η Κύπρος, όπου ο μισθός των εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανέρχεται στο 306% του εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Ακολουθούν το Μαυροβούνιο με 284%, η Πορτογαλία με 261%, η Γερμανία με 209% και η Ισπανία με 206%.

Αντίθετα στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Τσεχία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σλοβακία, στις οποίες ο μισθός των εκπαιδευτικών είναι χαμηλότερος από το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ο μέσος ετήσιος μισθός για τους εκπαιδευτικούς στην Κύπρο ανέρχεται στις €39 837 για την προδημοτική εκπαίδευση, στις € 39 297 για την δημοτική εκπαίδευση, και στις €40 077 για την μέση εκπαίδευση. Όπως αναφέρεται ο μισθός για τους νέους εκπαιδευτικούς που εισέρχονται στο επάγγελμα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 μειώθηκε κατά 10%.

Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, η υπήρξε κλιμακωτή μείωση στους μισθούς ξεκινώντας από 3,8% μέχρι 17,5% από τον Ιανουάριο του 2014. Όσον αφορά τους μισθούς των διευθυντών σχολείων ο μέσος ετήσιος μισθός ήταν €60 267 για την δημοτική εκπαίδευση και €70 695 για τη μέση εκπαίδευση.

Στην Κύπρο η επιβολή μείωσης 10% στους μισθούς του ευρύτερου τομέα το 2013 επέφερε μείωση του πραγματικού μέσου μισθού των εκπαιδευτικών κατά 8,5% σε σχέση με το 2009.

Παράλληλα η μεγαλύτερη μείωση στην αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών καταγράφηκε στην Ελλάδα, που ανήλθε στο 40%.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...