Ολοταχώς προς συμφωνία κυβέρνηση και θεσμοί – Τι θα γίνει με «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Ολοταχώς προς συμφωνία κυβέρνηση και θεσμοί – Τι θα γίνει με «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Νέα συνάντηση το μεσημέρια για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για κυβέρνηση και δανειστές, που έχουν στόχο να φτάσουν σε συμφωνία πριν από το αυριανό κρίσιμο EuroWorking group και να απελευθερώσουν την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.  Το «μπαράζ» συναντήσεων και συσκέψεων της προηγούμενης εβδομάδας,  αναμένεται να κλείσει σήμερα, με συμφωνία ακόμα και στα «αγκάθια», της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και της προστασίας  της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

«Πυρετός» επαφών για να κλείσει η συμφωνία

Η διαπραγμάτευση κινείται ταχέως προς ένα κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα. Μετά την τελευταία σύσκεψη αν και δόθηκε η εικόνα προόδου, οικονομικό επιτελείο και δανειστές, άφησαν για σήμερα  μία βεντάλια μικρών και μεγάλων θεμάτων που πρέπει να κλείσουν πριν την συμφωνία στο αυριανό Eurogroup. Κύκλοι κοντά στην διαπραγμάτευση, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι επικεφαλής εκπρόσωποι των δανειστών να παραμείνουν στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί η λίστα του επόμενου πακέτου των προαπαιτούμενων.   Από την μία είναι τα 2 δισ. ευρώ  που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, αλλά από την άλλη είναι και τα 10 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Μετά το προηγούμενο Eurogroup oι δανειστές έχουν τονίσει είναι ήδη «έτοιμα» στον ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ESM) και μετά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στον τραπεζικό τομέα, θα πάρουν τον δρόμο τους για τις τράπεζες.

«Έντιμο συμβιβασμό» ψάχνουν  κυβέρνηση και δανειστές

Οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει στα κρίσιμα θέματα των 100 δόσεων, στην επιλογή ισοδυνάμων για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση στην τιμολόγηση των γενοσήμων και στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένουν οι δανειστές στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις αλλαγές διοικήσεων τραπεζών.

 Σχετικά με την ρύθμιση των 100 δόσεων, η σύγκληση ήρθε με συμβιβαστική λύση που προβλέπει την σταδιακή μείωση της διορίας από την λήξη μίας οφειλής μέχρι την αναγκαστική «έξοδο» των οφειλετών από αυτή. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες,  οι δανειστές απαιτούσαν να χάνουν την ρύθμιση όσοι καθυστερούν την πληρωμή μίας δόσης ακόμα και μία ημέρα, ο νομός προβλέπει διορία 30 ημερών. Αυτό το διάστημα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά μέσα στο 2016 και από το 2017  να καταργηθεί εντελώς.

 Οι δανειστές, παραμένουν πιστοί στην λογική της δημιουργίας μίας κουλτούρας πληρωμών, που θεωρούν πως λείπει από την Ελλάδα και σε αυτή τη λογική φέρονται να επιμένουν σε αλλαγές και στις 12 ή 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα θέλουν να ανοίξει στο taxisnet επιλογή υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση πριν ακόμα η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη και όποιος θέλει να ρυθμίζει προκαταβολικά τις οφειλές του, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει.

Τι θα γίνει με «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Από την άλλη τα ζητήματα που θα κλείσουν στην αυριανή και σύσκεψη που αναμένεται να είναι και η τελική πριν από το EuroWorking Group είναι οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας και η διαχείριση των  «κόκκινων» δανείων. Τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ένα θέμα που «καίει», με τη συζήτηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς να επικεντρώνεται στο εισοδηματικό κριτήριο, χωρίς όμως να έχουν παραμεριστεί και τα κριτήρια της συνολικής οφειλής που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Στη διαπραγμάτευση το κριτήριο για το οικογενειακό εισόδημα βρίσκεται κοντά στις 30.000 ευρώ και θα διαμορφώνεται ανάλογα με ένα συντελεστή δαπανών διαβίωσης.

Το άλλο ανοιχτό θέμα που «βιάζονται» να κλείσουν οι δανειστές, είναι το μέλλον των «κόκκινων» δανείων. Αν και όπως φαίνεται η διαπραγμάτευση θα κλείσει με τον σχεδιασμό της γενικής στρατηγικής, σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ και ΕΚΤ φέρονται να επιμένουν στην πώληση των δανείων ξένα κεφάλαια(distress funds). Κυβερνητικές πηγές, τονίζουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει συνολικά και πως στόχος είναι η προστασία των δανειοληπτών.

Από την άλλη, ανοιχτό παραμένει το μέλλον του αγγελιόσημου,  σύμφωνα με πληροφορίες,  η ελληνική πλευρά  θέλει να πάει στο επόμενο πακέτο με προαπαιτούμενα.

Ξένα Μ.Μ.Ε.: Τη Δευτέρα εκταμιεύεται η δόση

Συμφωνία και εκταμίευση της δόσης την Δευτέρα βλέπει η βελγική εφημερίδα «De Morgen», που σε δημοσίευμά της με τίτλο «Αναβιώνει η ελληνική τραγωδία», εκτιμά πως οι δύο πλευρές, δεν έχουν καμία πρόθεση να αφήσουν τον χρόνο να κυλίσει χωρίς συμφωνία. Οι Ολλανδοί εκτιμούν πως, σε αντίθεση με το παρελθόν, «δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια πραγματική κλιμάκωση» και πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως την Κυριακή οι ευρωπαίοι θα δώσουν το «οκ» για την εκταμίευση της υπό -δόσης των 2 δισ. ευρώ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...