Πότε βάζουν σιδεράκια τα παιδιά;

Πότε βάζουν σιδεράκια τα παιδιά;
Παλαιότερα, τα παιδιά δεν φορούσαν σιδεράκια, διότι οι οδοντίατροι δεν λειτουργούσαν προληπτικά αλλά κυρίως κατασταλτικά, αλλά και διότι η  ορθοδοντική  δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο είναι σήμερα.
Η ορθοδοντική αφορά κυρίως παιδιά, χωρίς όμως να αποκλείονται οι ενήλικες οι οποίοι είτε δεν διόρθωσαν κάποιο σχετικό πρόβλημα ως παιδιά είτε η θεραπεία τους δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα στοιχεία διεθνούς έρευνας που παραθέτει ο επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Κουβελάς, είναι ενδεικτικά: έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δύο ενήλικες χρειάζονται σιδεράκια στα δόντια τους.

«Ωστόσο, η  ψυχολογία του παιδιού (και  του ενήλικα) βελτιώνεται πολύ, όταν νοιώθει ότι έχει ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο, διότι εκτός από το αισθητικό σκέλος υπάρχουν συχνά και προβλήματα μάσησης» επισημαίνει ο κ. Κουβελάς.

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 7-8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.

«Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπεία είναι αυτή των  11 με 12 χρόνων και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τον οδοντογιατρό τους» λέει ο εξειδικευμένος ορθοδοντικός κ. Στέλιος Καϊλόγλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε αυτή την ηλικία η πλειοψηφία των παιδιών έχει σιδεράκια, σαν να είναι…μόδα, οπότε το παιδί δεν νοιώθει ότι ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και αμερικάνικες σειρές και ταινίες, παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες με σιδεράκια, ώστε να μην αισθάνονται άσχημα όσοι φορούν».

Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δεν είναι  επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες 2 – 3 μέρες νοιώθει μία μικρή  πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση εξαφανίζεται. Για το λόγο αυτό  προτείνεται τα σιδεράκια να τοποθετούνται μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς, κοντά σε Σαββατοκύριακο και αργίες ή στις διακοπές.

Στοματικά προβλήματα που απαιτούν σιδεράκια

Συνήθως τα στοματικά προβλήματα απαιτούν σιδεράκια είναι:
– H άνω και η κάτω γνάθος έχουν μεν αρμονική σχέση, αλλά το μέγεθος των δοντιών δεν είναι αρμονικό, δηλαδή έχουμε μεγάλα δόντια και μικρή γνάθο ή το αντίστροφο.
– Η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την κάτω γνάθο.
– Η κάτω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την άνω γνάθο.
Τα προβλήματα αυτά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, εκτός από την γενετικά προκαθορισμένη θέση και μέγεθος των δοντιών και των γνάθων, οφείλονται σε τρεις λόγους.
-Στην στοματική αναπνοή, όπου η άνω γνάθος στενεύει, διότι η γλώσσα κάθεται στα κάτω δόντια και δεν πιέζει την υπερώα να ανοίξει.
-Στη νηπιακή κατάποση, όπου το παιδί σπρώχνει την γλώσσα προς τα έξω όταν καταπίνει. Αν αναλογιστούμε ότι καταπίνουμε 1200-1400 φορές το 24ωρο, καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχα είναι σαν να πιέζουμε δυνατά τόσες φορές τα δόντια μας προς τα έξω και η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη
-Στον θηλασμό του δακτύλου, που πρέπει να αποφεύγεται.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...