Σκληρή κόντρα Υπ. Εργασίας – ΝΔ, για την αδήλωτη Εργασία

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Με τον αέρα να έχει αρχίσει να μυρίζει προεκλογική περίοδο,  το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, απαντά στον ο τομεάρχη Εργασίας, της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, που σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι τα νούμερα της αδήλωτης εργασίας εκθέτουν την κυβέρνηση.

Απαντώντας στον τομεάρχη της ΝΔ, το υπουργείο αναφέρει ότι «ο κ. Βρούτσης όμως, πέρα από το να διαβάζει τα δεδομένα όπως τον βολεύουν συνηθίζει να ξεχνάει και κάποια άλλα», παραθέτοντας τρία σημεία:

• Από το 2015 σε σχέση με το παρελθόν παρατηρείται μια διαρκής κλιμάκωση των ελέγχων. Από 27.635 το 2014, 34.054 το 2015, 34.421 το 2016 και 36.683 το 2017.

• Επί Υπουργίας του αποδυναμώθηκε και συρρικνώθηκε η περιφερειακή διάρθρωση του ΣΕΠΕ. Το δυναμικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μειώθηκε κατά 209 οργανικές θέσεις από 1038 σε 829 και καταργήθηκαν συνολικά 26 οργανικές μονάδες (9 Διευθύνσεις και 17 Τμήματα).

• Η συνειδητή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων της περιόδου 2010-2014 συνέβαλε στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείο, επισημαίνεται ότι «η σχέση του κ. Βρούτση με την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν επιφανειακή», αναφέρονται μία σειρά από δράσεις, της ολοκληρωμένης στρατηγικής που υλοποιείται, για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας:

• Με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας της υπερωρίας και της υπερεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

• Με την αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου για τη στόχευση τέτοιων μορφών παραβατικότητας.

• Μόνο το διάστημα 2016-17 έχουν γίνει 623 έλεγχοι στον κλάδο των τραπεζών και έχουν επιβληθεί 2.811.175 ευρώ πρόστιμα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία για παραβάσεις που αφορούν υποδηλωμένη εργασία.

Από την οδό Σταδίου, τονίζουν ότι «η πραγματικότητα διαψεύδει για μία ακόμη φορά τη ΝΔ, όσο επιλεκτικά και αν επιχειρεί να την παρουσιάσει».

Ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει ότι «την ώρα που προσπαθούν να πείσουν τους πάντες -επιστρατεύοντας συνειδητά ψέματα και αλλοιώνοντας την αλήθεια- ότι “μάχονται” κατά της αδήλωτης εργασίας, έρχονται τα τελευταία στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ –που το ίδιο το υπουργείο εκδίδει- και τους διαψεύδουν».  Σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων,  «Τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών, ώστε να καταπολεμηθεί ακόμη περισσότερο η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.  Ταυτόχρονα, όμως, διαψεύδουν όλα όσα με τόσο μεγάλη “θέρμη” υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία 3,5 χρόνια έφεραν πενιχρά αποτελέσματα».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/337301-Sklere-kontra-Yp-Ergasias-ND-gia-ten-adelote-Ergasia ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Leave a Comment