Σοκ και δέος: Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Σοκ και δέος: Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κιμ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που ήταν προγραμματισμένη για την 12η του Ιούνη, στη Σιγκαπούρη. Η είδηση έγινε γνωστή μετά την δημοσιοποίηση από τον Λευκό Οίκο, επιστολής του πλανητάρχη προς τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, αντιστρέφοντας πλήρως το καλό κλίμα που υπήρχε τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με την επιστολή του Αμερικανού προέδρου, η ακύρωση της πολύαναμενόμενης και ιστορικής συνάντησης αποδίδεται στο ότι ο Κιμ «θρέφει μεγάλο θυμό και εχθρότητα» προς την Αμερικανική πλευρά.

Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει, «Ανυπομονούσα να σε συναντήσω εκεί. Δυστυχώς, εξαιτίας του μεγάλου θυμού και της εχθρικότητας που εκφράζεται στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του, νιώθω πως είναι ακατάλληλο, τη δεδομένη στιγμή, να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που τόσο καιρό προγραμματίζαμε. Γι΄ αυτό, αυτό το γράμμα υποδηλώνει πως η Σύνοδος της Σιγκαπούρης, για το καλό και των δύο πλευρών, αλλά σε βάρος του πλανήτη, δεν θα πραγματοποιηθεί».

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησε διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό. Εκεί, ο Αμερικανός πρόεδρος κατ’ αρχάς δήλωσε πως οι δηλώσεις της Βορειοκορεάτισσας υφυπουργού Εξωτερικών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και οδήγησε στην ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνέχισε λέγοντας, πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και επιπλέον ότι η Βόρεια Κορέα κάνει βήματα προς τα πίσω. Όμως εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει άλλη συνάντηση με τον Κιμ στο μέλλον.

 Έπειτα, συνέχισε σε πιο επιθετικό ύφος, λέγοντας πως ο Αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα αν η Πιονγκγιάνγκ τολμήσει την οποιαδήποτε «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια.

Τέλος, ανάφερε πως θα συνεχιστεί η «εκστρατεία υψίστης πιέσεως», ήτοι βαριές κυρώσεις και διπλωματική πίεση, μέχρι οι Βορειοκορεάτες να αλλάξουν στάση.

Μερικές ώρες νωρίτερα η Βόρεια Κορέα είχε εκφράσει και εκείνη την άποψη της για το μέλλον της μέχρι πρότινος προγραμματισμένης συνάντησης. Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσε Σον Χούι, δήλωσε πως η χώρα της δεν πρόκειται να εκλιπαρήσει τους Αμερικανούς για διάλογο, ούτε θα μπούνε στον κόπο να προσπαθήσουν να πείσουν την Ουάσιγκτον να καθίσουν μαζί τους στο ίδιο τραπέζι.

Έπειτα η Βορειοκορεάτισσα υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως προσωπικά θα πρότεινε στον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να προσβάλλουν ενώ η Πιονγκγιάνγκ επιδεικνύει καλή θέληση.

Οι προσβολές στις οποίες αναφέρεται η Τσε, δεν είναι άλλες από τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, όπως αυτή του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση, προκαλόντας την αντίδραση του πλανητάρχη να ακυρώσει τη σύνοδο.    

Προ ημερών ο Μάικ Πενς είχε παραλληλίσει την Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη και το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Να θυμίσουμε ότι ο Καντάφι είχε παύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και κατέληξε με το καθεστώς του να γκρεμίζεται, τη χώρα να ταλαιπωρείται μέχρι σήμερα με έναν άγριο εμφύλιο, αλλά και τον ίδιο να σκοτώνεται βάναυσα από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Επομένως ο Κιμ φοβάται ότι αν παύσει και αυτός το πυρηνικό του πρόγραμμα θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Μόνη του ελπίδα θα είναι οι Αμερικανοί να τηρήσουν τον λόγο τους.

Οι κινήσεις καλής θέλησης, στις οποίες αναφέρθηκε η Βορειοκορεάτισα αξιωματούχος, περιλαμβάνουν μέτρα όπως η σημερινή καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας στο Πούνγκρι. Μάρτυρες της καταστροφής ήταν εκπρόσωποι διεθνών μέσων ενημέρωσης, που έλαβαν ειδική πρόσκληση από τον Κιμ.

Με αυτή την κίνηση ο Κιμ προσπαθεί να οικοδομήσει ένα αξιόπιστο διεθνές προφίλ, όπως επίσης να επιδείξει την διάθεσή του να προχωρήσει και αυτός προς την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο πεδίο πυρηνικών δοκιμών έχει υποστεί βαρύτατες ζημιές από τις διάφορες δοκιμές, με αποτέλεσμα να καθιστάτε άχρηστο. Οπότε η καταστροφή του δεν είναι σινιάλο ότι ο Κιμ θα εγκαταλείψει, άμεσα τουλάχιστον, τα πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά του ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Μουν Τζάε Ιν, προέβλεψε ότι θα υπάρξει τελικώς συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την ολοκλήρωση των κοινών στρατιωτικών γυμνάσιων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας στο τέλος της εβδομάδας. Τα εν λόγω στρατιωτικά γυμνάσια ήταν και η αιτιολογία του Κιμ για να ακυρώσει συναντήσεις με τους Νοτιοκορεάτες, κάτι που θεωρήθηκε προάγγελος για την αλλαγή στάσης από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν, όμως δήλωσε ιδιαίτερα σαστισμένος και χαρακτήρισε την ματαίωση ένα «πολύ λυπηρό γεγονός».

Την απογοήτευσή του Λονδίνου εξέφρασε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η εκπρόσωπος είπε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια συμφωνία που θα φέρει την ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, και εν συνεχεία της Κορεατικής χερσονήσου.

Επόμενος στη σειρά των απογοητευμένων είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, που εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ακύρωση της συνάντησης στην Σιγκαπούρη και παρότρυνε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/332870-O-Tramp-akyrose-te-synantese-me-ton-Kim ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...