“Σταματήστε τις ανεξέλεγκτες πληροφορίες για την Αμφίπολη”

Να παρέμβει το υπ. Πολιτισμού για να σταματήσει η συνεχιζόμενη ροή πληροφοριών, εικόνων και στοιχείων για την Αμφίπολη, από «εξωυπηρεσιακούς παράγοντες» ζητούν οι αρχαιολόγοι
Να παρέμβει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη ροή πληροφοριών, εικόνων και στοιχείων για την Αμφίπολη, από «εξωυπηρεσιακούς παράγοντες» ζητούν, με επιστολή τους στον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και την γ.γ Λίνα Μενδώνη, οι αρχαιολόγοι.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ασκείται πίεση στην αρχαιολογική έρευνα «ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά και για «τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, έντυπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων».

Παράλληλα σημειώνει ότι κινδυνεύει η αρχαιολογική έρευνα, ενώ ζητά να σταματήσει και η ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος «Τύμβος Αμφίπολης» ή «Τύμβος Καστά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα,

Σχετικά με την ανασκαφή στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει απέναντι σε κινδύνους που αναφύονται για την αρχαιολογική έρευνα και τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά και για το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εξαιτίας της επικοινωνιακής διαχείρισης της εξέλιξης της ανασκαφής και των ευρημάτων της, σε καθημερινή βάση, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, έντυπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων.

Για το λόγο αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1. Να παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

2. Να αναθεωρήσει την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών- συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί.

3. Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλάξει τα κάθε είδους δικαιώματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριος του ανασκαπτόμενου μνημείου και του απεικονιστικού υλικού της αρχαιολογικής έρευνας, τα οποία οφείλει να τα διαχειρίζεται για το δημόσιο συμφέρον και όχι να τα αφήνει απροστάτευτα απέναντι σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων. Στο πλαίσιο αυτό, να μεριμνήσει άμεσα, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση εικόνων και πληροφοριών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, που φαίνεται πως έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην ανασκαφή, ως μη όφειλε να συμβαίνει.

4. Να επιληφθεί για την ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος «Τύμβος Αμφίπολης» ή «Τύμβος Καστά» σε ιστοσελίδες και προσωπικές σελίδες στο διαδίκτυο, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις σφετερισμού του όρου.

5. Να διαφυλάξει την ασφάλεια του χώρου της ανασκαφής και να προστατεύσει, και με νομικά μέτρα, την ιδιωτική ζωή και την προσωπικότητα όσων εργάζονται σε μια αρχαιολογική έρευνα, στην οποία φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν όρους τηλεθεάματος.

6. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η επικίνδυνη προβολή -μέχρι ηρωοποίηση- αρχαιοκαπήλων, ζητώντας την παρέμβαση και της Δικαιοσύνης.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να αντιληφθεί εγκαίρως τις επικίνδυνες ατραπούς στις οποίες έχει διολισθήσει η κατάσταση σχετικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας, παράλληλα, και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...