Τα νέα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη!

Αντωνοπούλου: Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του  σκληρού πυρήνα της ανεργίας

 Δράσεις για την μείωση της ανεργίας ψάχνει η Ευρώπη και σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Back to work now» (Επιστροφή στην εργασία) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας της Αυστρίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσίασε τον σχεδιασμό και τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα των προγραμμάτων της Νέας Γενιάς Κοινωφελούς Εργασίας, τόσο για τους μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Η νέα Κοινωφελής προβλήθηκε από τους διοργανωτές του συνεδρίου ως μία από τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι παρουσίασαν τις δικές τους καινοτόμες πολιτικές για την απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η καταγραφή θετικών δράσεων για την υποστήριξη μακροχρόνια ανέργων μεγάλης ηλικίας και η ανταλλαγή προτάσεων για τη διαμόρφωση των πολιτικών απασχόλησης της Ευρώπης.

Κατά το συνέδριο η υπουργός,  επεσήμανε «τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας και η επανένταξη των ανέργων μεγάλης ηλικίας στην αγορά εργασίας αποτελούν κοινό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, ανεξαρτήτως των ποσοστών ανεργίας του κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε».

 Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κ. Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, «υποστηρίζουμε με συγκεκριμένες δράσεις τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να προσλάβουν ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών, όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά».

Για αυτόν το λόγο, συνέχισε η κυρία Αντωνοπούλου, απαιτήθηκε ο σχεδιασμός ενός προγράμματος που θα προσφέρει θέσεις  εργασίας στις ευάλωτες ομάδες για τις οποίες δεν υπάρχει ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα. «Το 67% των ωφελουμένων  είναι άνω των 40 ετών και δεν είχε εργαστεί για περισσότερο από 3 χρόνια».

«Οι δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων είναι σημαντικές για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, όμως δεν είναι αποτελεσματικές για ανθρώπους που διαθέτουν εργασιακή εμπειρία, προσόντα και δεξιότητες, αλλά μένουν εκτός αγοράς εργασίας λόγω ηλικίας.

 Σε αυτή την ομάδα ανέργων, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, απευθύνεται η Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

 Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου επεσήμανε ότι  «η ανασφάλεια και η αγωνία για το εργασιακό μέλλον είναι συναισθήματα που μοιράζονται όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Αυτό ακούσαμε σήμερα από όλους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Θεωρώ ότι η ΕΕ χρειάζεται να ενεργοποιήσει έναν κεντρικό σχεδιασμό για τον κοινωνικό πυλώνα όχι πια με αποσπασματικά προγράμματα, αλλά με συνεκτικές πολιτικές απασχόλησης που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302147-Ta-nea-programmata-Koinopheloys-Ergasias-stis-kalyteres-praktikes-sten-Eyrope ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Leave a Comment