Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές στη Γερμανία

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές στη Γερμανία

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Stern, δείχνει ότι παγιώνεται το προβάδισμα των Συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στις 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Έτσι, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, στην πρόθεση ψήφου οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μένουν σταθεροί στο 23%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Αριστερά (Die Linke) με 10%, έπεται το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9% και ακολουθούν Πράσινοι (Die Gruenen) και Φιλελεύθεροι με 8%.

Επίσης ειδικοί των εταιρειών σφυγμομετρήσεων αναμένουν αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου. Ενώ στις τελευταίες εκλογές του 2013 η συμμετοχή έφθασε το 71,5%, φέτος κάνουν λόγο ακόμα και για 80%.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται συχνά, οι πολίτες δεν θεωρούν βαρετό τον προεκλογικό αγώνα και ενδιαφέρονται για τα κοινά».

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, ποιο κόμμα θα καρπωθεί το υψηλότερο ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη και αν η αύξηση της συμμετοχής είναι καθοριστική για την έκβαση των εκλογών. Και αυτό διότι τόσο στο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) όσο και στα αντίπαλά του κόμματα παρατηρείται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, συσπείρωση υποστηρικτών.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του Insa η πόλωση που προωθεί το AfD έχει οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στην πεποίθηση ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες, άρα έχει νόημα να ψηφίσουν: «Παρατηρούμε δύο φαινόμενα κινητοποίησης: Πρώτον, το AfD καταθέτει μια νέα πρόταση και δεύτερον προσελκύει αναποφάσιστους στην κάλπη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η συναισθηματική απόρριψη της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου, η οποία συσπειρώνει τους αντιπάλους της Ά. Μέκρελ. Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφουμε μια κινητοποίηση εκείνων που μάχονται την AfD και όσα πρεσβεύει».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/301008-Ti-deichnei-nea-demoskopese-gia-tis-ekloges-ste-Germania ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...