Τουρκία, Ιράκ και Ιράν εναντίον του δημοψηφίσματος για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Τουρκία, Ιράκ και Ιράν εναντίον του δημοψηφίσματος για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Τουρκία, Ιράκ και Ιράν εναντίον του δημοψηφίσματος για το ιρακινό Κουρδιστάν

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, τόσο αυτοί που αντιτίθενται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους συσπειρώνονται. Τουρκία, Ιράκ και Ιράν δε θα ήθελαν να δουν ένα τέτοιο κράτος να δημιουργείται και παρά τις διαφορές τους, έχουν έναν κοινό σκοπό: να σταθούν εμπόδιο στην πραγματοποίησή του.  

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών αναφέρθηκαν στο θέμα στη διάρκεια ασυνήθιστης τριμερούς συνάντησης την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε κοινή τους ανακοίνωση κάλεσαν τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα και προειδοποίησαν ότι σε αντίθετη περίπτωση εξετάζουν «συντονισμένα αντίμετρα».

Η Τουρκία, όπου ζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Κούρδοι, αντιμετωπίζει αρνητικά κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους ακόμη και έξω από τα σύνορά της καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα σκληρύνει τη στάση των Κούρδων ανταρτών του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Στο Ιράν ζουν 6 εκατομμύρια Κούρδοι και εκεί σημειώνονται περιστασιακές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών από τη μειονότητα.

Ο πρόεδρος της περιοχής του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζάνι επιμένει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μάλιστα,   δήλωσε πως το δημοψήφισμα αυτό θα μπορούσε να ακυρωθεί μόνο αν υπήρχε μια εναλλακτική πρόταση που θα εγγυάτο την ανεξαρτησία στην περιοχή έστω τα επόμενα χρόνια.

1

 

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/302137-Toyrkia-Irak-kai-Iran-enantion-toy-demopsephismatos-gia-to-Irakino-Koyrdistan ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...