«Το Κάλεσμα της Λορίν» στο Small Argo full of Art

«Το Κάλεσμα της Λορίν» στο Small Argo full of Art

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

Η διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη Ισπανίδα θεατρική συγγραφέας Παλόμα Πεδρέρο μεταβαίνει στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Θεάτρου Αργώ και του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος για να παραστεί στην επίσημη  πρεμιέρα του έργου της «Το Κάλεσμα της Λορίν» το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στο Small Argo full of Art, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, ενώ παράλληλα ανακοινώνεται και δεύτερη παράταση του έργου έως 11 Φεβρουαρίου 2018 λόγω της μεγάλης συνεχιζόμενης επιτυχίας που σημειώνει από την αρχή της θεατρικής περιόδου.

Η συγγραφέας θα παρακολουθήσει την παράσταση, θα μιλήσει για το έργο της και θα δεχτεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους και κοινό για το επίκαιρο θέμα που πραγματεύεται το έργο, την ταυτότητα φύλου, ένα θέμα που πήρε μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας από τη στιγμή ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της κοινωνικής ταυτότητας φύλου.

Τα πρόσωπα του έργου ζουν σε αβεβαιότητα και αγωνία, στερούνται τον έρωτα και τη στοργή. Είναι Απόκριες και ο άντρας (Πέδρο) μεταμφιέζεται σε Λορίν Μπακόλ, ενώ η γυναίκα (Ρόζα) σε Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Αυτό που ξεκινά σαν παιχνίδι, η αναζήτηση της ανανέωσης στη σχέση τους, μετατρέπεται σε αποκάλυψη: ο άνδρας προτείνει στη γυναίκα να παίξουν με ένα αντικείμενο που αγόρασε στο sex shop,  αλλά η γυναίκα χαλάει το «παιχνίδι». Ερωτισμός και καταπίεση συνυπάρχουν. Παραδοσιακοί ρόλοι παρωδούνται. Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν προκαθορισμένοι «ρόλοι» και σε ποιο βαθμό φτάνει η ελευθερία του ατόμου; Πόσο καταπιεσμένα ή κοινωνικά απομονωμένα μπορεί να είναι τα μέλη μιας κοινωνίας; Οι κοινωνικοί ρόλοι που απονέμονται και υιοθετούνται ακόμα και από την παιδική ηλικία, αρχίζουν να αμφισβητούνται.

Το έργο τιμήθηκε με το Βραβείο Θεάτρου του Βαγιαδολίδ το 1984, και έκτοτε έχει ανέβει σε Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Φέτος για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα στο Small Argo full of Art (Οκτώβριος 2017-Φεβρουάριος 2018).

 

Ταυτότητα της παράστασης

 

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Φένια Αποστόλου 

Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Μουσική Επιμέλεια-Ηχητικό Τοπίο: Μιχάλης Τσίχλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού

Ειδικές Κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος 

Φωτογράφιση: Αθηνά Σαρηγιαννίδη

Μακιγιάζ Φωτογράφισης: Βασίλειος Πίκουλας

Trailer 1: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Trailer 2: Θεοφύλακτος Αργυρού

Συμπαραγωγή: Λυδία Λίθος – Θέατρο Αργώ

Ερμηνευτές: Ιωάννης ΑθανασόπουλοςΒιργινία Ταμπαροπούλου

Curator: Χρύσα Καψούλη

Υπεύθυνος επικοινωνίας-μάρκετινγκ: Άρης Σομπότης

INFO

Χώρος: A Small Argo full of Art, Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 21:30

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: €12, €10 (φοιτητικό), €5 (ατέλειες και ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-argo- a-small- argo/to-kalesma- tis-lorin/

Πληροφορίες: 210 5201684 (ταμείο θεάτρου)

 

Σχετικά με την Παλόμα Πεδρέρο

Η Παλόμα Πεδρέρο είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και θεατρική συγγραφέας. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και Ψυχολογία στο Διεθνές Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Σπούδασε θέατρο με μερικούς από τους σημαντικότερους δασκάλους και δραματουργούς τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό.

Έχει γράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, που έχουν παρασταθεί εντός και εκτός Ισπανίας. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι: Το κάλεσμα της Λωρήν, Το χρώμα του Αυγούστου, Φιλιά λύκου, Το κίτρινο νησί, Τρελά ερωτευμένες, Ένα αστέρι, Νύχτες εφήμερου έρωτα, Ένα πουλί στο τούνελ, Το πρώτο φιλί, Άννα 11 Μαρτίου, Ουρανοκατέβατοι.

Τα έργα της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε δώδεκα γλώσσες κι έχουν ανέβει στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρεττανία, την Ιταλία, την Γκάνα, τη Σλοβακία, την Τσεχία, τις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής και την Ελλάδα.

Έχει τιμηθεί με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ αυτών με το βραβείο Tirso de Molina (1987), το Βραβείο για τον καλύτερο συγγραφέα στο Φεστιβάλ του Φθινοπώρου στη Μαδρίτη (1994), το Βραβείο κριτικών της Κούβας (2003) ή το Βραβείο κριτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Ηθοποιοί αναζητούν συγγραφέα της Ρώμης το 2004. Είναι η πρώτη γυναίκα δραματουργός που τιμήθηκε με αφιέρωμα στο έργο της στη Μόστρα Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου του Αλικάντε, το 2005.

Τα έργα της περιλαμβάνονται σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές ανθολογίες τής Ισπανίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Είναι από τις ισπανίδες συγγραφείς, το έργο των οποίων έχει μελετηθεί περισσότερο. Κατέχει μια θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους ισπανούς συγγραφείς τού μετα-φρανκικού θεάτρου.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/316944-To-Kalesma-tes-Lorin-sto-Small-Argo-full-of-Art ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...