«Το Χρονικόν της Αλώσεως» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Το Χρονικόν της Αλώσεως» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Το Χρονικόν της Αλώσεως» του Γιώργου Χατζηνάσιου, είναι ένα μουσικό έργο υπό μορφή ορατορίου, και στηρίζεται στα κείμενα του “ιστορικού” της Αλώσεως Γεωργίου Φραντζή ο οποίος υπήρξε ο χρονικογράφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. Η παράσταση θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1η Ιουνίου, στις 9μμ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπο την αιγίδα  του Βελλίδειου Ιδρύματος Ιωάννη και Άννας Βελλίδη, ως αφιέρωμα για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Βελλίδη και έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

«Το συγκεκριμένο έργο βασίζεται σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική και εμπλουτίζεται με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Άλωση της Πόλης.», εξηγεί ο Γιώργος Χατζηνάσιος και προσθέτει: «Είναι ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη Βασιλεύουσα με ενιαία δομή αλλά και συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στους σολίστες και τους χορωδούς.
Είναι ένα θρησκευτικό έργο στηριγμένο σε ιστορικά ντοκουμέντα, μια παράσταση σώματος και ψυχής όπου το σώμα μέσω του πάθους κερδίζει τη θέση του στην αθανασία.»

2

 

Πρωταγωνιστούν:
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος: Γρηγόρης Βαλτινός
Γεώργιος Φραντζής: Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Μωάμεθ: Γιάννης Χριστόπουλος
Τροβαδούροι: Γιώργος Φανάρας, Δημήτρης Τριχάκης, Χρήστος Μπαρτζόπουλος

2

Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Παναγής Μπαρμπάτης
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Μαίρης Κωνσταντινίδου σε διδασκαλία της ιδίας.
Ενορχήστρωση: Γιώργος Χατζηνάσιος / Νίκος Φυλακτός.

 

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη . Αρχισε μαθήματα πιάνου από 6 χρονών στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Φλωρό, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Ανθούλα Γ. Χυδίρηγλου, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φαραντάτο, στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Κρητικό και στο Παρίσι όπου σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση (θεωρητικά – φούγκα – αντίστιξη), και διεύθυνση ορχήστρας.

Από 14 χρονών, είναι ήδη ένας αξιόλογος πιανίστας με ιδιαίτερη κλήση στην Τζαζ, παράλληλα με την αγάπη του στην Ελληνική Μουσική, όπου εμφανίζεται ως συνθέτης από το 1972 με τον δίσκο: 4 – 5 – 3. Από τότε έχει γράψει πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απ’ τους οποίους πολλοί τιμήθηκαν με Χρυσή και πλατινένια διάκριση, από διάφορες δισκογραφικές εταιρείες.

2

Έγραψε, επίσης, μουσική και τραγούδια για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και την Τηλεόραση. Από τους 45 Δίσκους του χαρακτηριστικοί είναι: Η Διαδρομή, Λεύκωμα, Σήμερα, Συναξάρια, Ενδεκάτη Εντολή, Μάθημα Σολφέζ, Επίθεση Αγάπης κ.α.

Σαν γνήσιος Μακεδόνας δεν παρέλειψε να κυκλοφορήσει ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Παράλληλα, έγραψε μουσική για 38 κινηματογραφικές ταινίες όπως: Γλυκεία Συμμορία, Knock Out, Το Αγκίστρι, Εσύ κι Εγώ, Πρωινή Περίπολος, Shirley Valentine της Paramount κ.α. Επίσης, έγραψε μουσική για 25 Θεατρικά Έργα καθώς και μουσική για την Τηλεόραση όπως: Μυστικοί Αρραβώνες, Ακριβή μου Σοφία, Μαύρη Χρυσαλίδα, Τμήμα Ηθών, Γελοίον του Πράγματος, Δρόμοι της Πόλης, Άγγιγμα Ψυχής, Σύνορα Αγάπης, Τα Φτερά του ΄Ερωτα, Φιλί Ζωής.

Το 1980 πήρε Α΄ Βραβείο στο Γαλλικό Φεστιβάλ (Rose d’ Or) με το τραγούδι «Όταν γύρω Νυχτώνει». Επίσης, πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι έχει τιμηθεί από διάφορους συλλόγους για την προσφορά του στην Ελληνική Μουσική.

Ως Σολίστ Πιάνου έδωσε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Carnegie Hall, στο Concert House της Βιέννης, στο White House του Λονδίνου, στην Κύπρο, στη Σόφια κ.α.

Το 1985 έγινε η συγγραφή της Όπερας «Ελ Γκρέκο» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, παρουσιάσθηκε σε μορφή Concerto για πιάνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μελοποιήσει το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και την Βυζαντινή τριλογία που αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η παγκόσμια πρεμιέρα του Βυζαντινού του Έργου «Χρονικόν της Αλώσεως» με την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Όπερας της Σόφιας, την Χορωδία της Μακεδονίας, πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

Η «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» σε μορφή Συμφωνικής Καντάτας με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με θριαμβευτική επιτυχία καθώς και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Το ίδιο έργο υπό την διεύθυνση του συνθέτη με 140 μουσικούς – χορωδούς και solist παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά το 2007 στο θεσμό των Παλαιολογίων παρουσιάσθηκε το «Χρονικόν της Αλώσεως» με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ. Ερμήνευσαν ο Γρήγορης Βαλτινός, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Γιάννης Χριστόπουλος υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

 

Η όπερα EL GRECO του Γιώργου Χατζηνάσιου παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015. Συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης.

Είναι μέλος της P.R.S της Αγγλίας, της S.A.C.E.M της Γαλλίας , της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της Α.Ε.Π.Ι και του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.Τ.

 

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού και χορού με διακεκριμένους δασκάλους. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και ως νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών, καθώς και με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ.

Εχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα ως την κωμωδία, την πρόζα, την επιθεώρηση και το μιούζικαλ και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Τραγούδησε το ρόλο του Χριστού στη βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη «Σταύρωση», το ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου «Η άλωσις της Πόλεως» και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα «Κοσμάς ο Αιτωλός». Έχει τραγουδήσει επίσης στο δίσκο του Βασίλη Δημητρίου «Ο Μεγάλος Θυμός» από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστούσε και σε δίσκο με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετείχε ως αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως: «Αξιον Εστί», «Λειτουργία του Ορφέα», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο», «Ελλάδα- Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων».

Πρωταγωνίστησε σε σημαντικές τηλεοπτικές σειρές.

Ερμήνευσε τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, κάνοντας πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης και κατόπιν σε μια μεγάλη περιοδεία σχεδόν σε όλη την Αμερική. Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Το 2004, σκηνοθετεί στη Ρωμαϊκή Αγορά ένα πολυθέαμα για την Ολυμπιακή εκεχειρία με τίτλο «Παύσατε Πυρ». Από τους θεατρικούς του ρόλους ξεχωρίζει εκείνος του Τζώρτζ στο «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ» του Ε. Άλμπη και ο ρόλος του «Τέβιε» στο έργο «Βιολιστής στη Στέγη». Το 2006, τιμήθηκε με το βραβείο «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ». Το 2013, συμμετείχε στην παραγωγή του θεάτρου Badminton «Ποιος τη Ζωή μου», εμπνευσμένη από τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Τη σεζόν 2017-2018, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Αλέξης Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Θ.Β.Ε. Είναι μέλος της εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, επίτιμο μέλος του «Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και μέλος του Θεατρικού Μουσείου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/333551-To-CHronikon-tes-Aloseos-sto-Megaro-Moysikes-THessalonikes ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...