Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε

Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε

Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε

«Έχουμε την υποχρέωση όλοι μαζί να δώσουμε ώθηση ξανά στην Ελλάδα της δημιουργίας»

Σαφείς διαχωριστικές γραμμές έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή και στο περιφερειακό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαμηνύοντας ότι  βρεθήκαμε σε σημείο χρεοκοπίας επειδή στον τόπο αυτό συνυπήρχαν «η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον τρόπο, όπως είπε, που αντιμετωπίζει καθένας τις παραγωγικές τάξεις, τη διανομή του μερίσματος και τα μέτρα ώστε να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τη στασιμότητα. «Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore, κρίνεται» είπε και τόνισε ότι «ο καθένας καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν». Και κάνοντας προσωπική αναφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, είπε πως είναι ασχολίαστα όσα δήλωσε ότι «το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου, εκεί αποτελεί ηθικό και μάλιστα δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματα τους από την υπερφορολόγηση». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε, δεν πρόκειται να ξανασηκώσει κεφάλι» και πρόσθεσε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη δημιουργία της νέας Ελλάδας.

«Επιδιώκουμε αλλαγές αξιακού χαρακτήρα»

Σε ό,τι αφορά στους έλληνες πολίτες που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνησή μας υλοποιεί με συστηματικό τρόπο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων και των ανισοτήτων που αφορούν τον μειονοτικό πληθυσμό, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα». Πρώτον στην Παιδεία, όπου το μήνυμά μας είναι σαφές, τόνισε: « Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την δημόσια παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβαίνουμε στις κινήσεις που χρειάζονται, ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται και στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της μειονότητας.  Παράλληλα, ωστόσο, οφείλουμε να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία – όπως για παράδειγμα στο μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης – και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στο σημείο αυτό, είπε πως «ενισχύουμε και θα ενισχύσουμε την επόμενη περίοδο- όπου αυτό είναι αναγκαίο- τις προσπάθειες για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια.  Υπάρχει όμως και άλλο ένα ζήτημα. Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου. Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος. Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας».

Όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, «μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας. Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων».

Ο κ. Τσίπρας, συνέχισε και απαρίθμησε: «Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε και από αύριο, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας αρχίζει η σχετική διαβούλευση».

«Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ωστόσο οι αλλαγές που επιδιώκουμε είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία. Και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η κοινωνική συνοχή και οι δεσμοί που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους».

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/309696-Tsipras-E-Ellada-tes-arpachtes-chreokopese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...