Υπεγράφη το έργο του ΧΥΤΑ- 15 εκατ. ευρώ στο έργο

Ο τελικός λογαριασμός του Χρ. Σαλαμούρα

Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν έλαβε χώρα στην Πάτρα το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση, είχαμε γράψει πως ο Χρήστος Σαλαμούρας, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιοχής, είχε σώσει την τιμή του δήμου Ναυπακτίας. Το είχαμε γράψει γιατί τα κυβερνητικά στελέχη μιλώντας για έργα στην περιοχή μας, άμεσα μάλιστα υλοποιήσιμα, είχαν αναφέρει μονό αυτό που πρόκειται να γίνει στο ΧΥΤΑ. Στην ουσία, βέβαια, από την έκθεση ιδεών που είχε καταθέσει ο δήμος, μόνο  αυτό είχε στοιχεία σοβαρά προετοιμασμένου έργου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που να μπορεί άμεσα να χρηματοδοτηθεί. Ήταν γνωστό βέβαια πως το θέμα έχει προχωρήσει αρκετά, μόνο που πρόσφατα είχαμε και τις υπογραφές, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο ΧΥΤΑ θα πέσουν ούτε λίγο ούτε πολύ 15 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τον στην ουσία έναν από τους πλέον οργανωμένους τέτοιους χώρους, όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο χώρας. Χωρίς πολλές φωνές, αλλά με δουλειά, έρχονται αποτελέσματα…

Η υπογραφή για το έργο είναι πλέον γεγονός, ενώ το σημείο όπου περιγράφεται το θέμα αναφέρει συγκεκριμένα:  «Ένταξη της Πράξης «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5009843 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» .

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Η Πράξη αφορά σε επιμέρους δράσεις που από κοινού συμβάλλουν στην βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της 1ης και 4ης Γεωγραφικής Ενότητας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζουν αυτάρκεια στα σχετικά δίκτυα υποδομών. Περαιτέρω, το έργο όπως περιγράφεται στην απόφαση, συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία και διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου, στην προστασία της υγείας και ευημερίας των πολιτών από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους, στην ενίσχυση της αειφορίας της περιοχής και στη βελτίωση της γνώσης περί των περιβαλλοντικών εξελίξεων και σχετικών εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Πιο αναλυτικά, η Πράξη αποτελείται από μία σειρά υποέργα τα οποία είναι τα εξής:

Υποέργο 1: «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων»

Αφορά στην κατασκευή, με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, της Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 16.852tn/y, στον χώρο του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, περιλαμβανομένης και διακριτής Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών 6.245tn/y. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του 3ου κυττάρου ΧΥΤΑ, το οποίο θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων έργων. Επισημαίνεται ότι για το έργο έχουν ανατεθεί οι μελέτες ωρίμανσής του, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του προς αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ.

Υποέργο 2: «Τεχνικός Σύμβουλος για το έργο “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων»

Αφορά στην τεχνική υποστήριξη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των έργων κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, η οποία ξεκινά από τη διαγωνιστική διαδικασία και φτάνει ως την προσωρινή παραλαβή τους, και έχει σχέση με θέματα που αφορούν στο διαγωνιστικό-τεχνικό αντικείμενο και στην επικοινωνία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή.

Υποέργο 3: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες»

Αφορά στις απαιτούμενες εργασίες επίβλεψης των έργων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων και τις έρευνες που ενδεχομένως προκύψουν κατά την εξέλιξη των εκσκαπτικών εργασιών.

Υποέργο 4: «Συνδέσεις Ηλεκτροδότησης»

Αφορά στις απαραίτητες συνδέσεις ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, προς διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους.

Υποέργο 5: «Συνδέσεις Υδροδότησης»

Αφορά στις απαραίτητες συνδέσεις με τη ΔΕΥΑ Ναυπάκτου προς διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εγκαταστάσεων

Στο χρονοδιάγραμμα του έργου ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης η 21η/11/2018 και ως ημερομηνία λήξης της Πράξης η 21η/09/2021. Το συνολικό ποσό είναι 15

Χρ. Σαλαμούρας: «Κριτής… ο τελικός λογαριασμός»

Την ένταξη του έργου ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος, σημειώνοντας μάλιστα πως όταν το σώμα κλήθηκε να πάρει την απόφαση για την υποβολή της πρότασης, η μόνη παράταξη που δεν ψήφισε υπέρ ήταν η παράταξη του Γιάννη Μπουλέ. Η αναφορά του αυτή, όπως ήταν λογικό προκάλεσε την αντίδραση του πρώην δημάρχου, ο οποίος έκανε λόγο για «ανακρίβειες που κρίνονται από την κοινωνία». Επικοινωνώντας με τον Χρ. Σαλαμούρα η «Ε» και ζητώντας του ένα σχόλιο για την θετική εξέλιξη, το μόνο που κατάφερε να… πάρει ήταν μία λακωνική δήλωση, με πολλούς όμως αποδέκτες. Συγκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου μας είπε:

«Η εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα των κόπων κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι χωρίς πολλά λόγια κάνουν πράξη αυτά που η κοινωνία έχει ανάγκη. Κάποιοι επιλέγουν να παράγουν πολιτική στη θεωρία, ενώ κάποιοι άλλοι κοιτάζουν την ουσία των θεμάτων. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η στάση ζωής μου τόσα χρόνια και η επαγγελματική που σταδιοδρομία, η πράξη δηλαδή, μου έδωσε ένα σημαντικό εφόδιο μπαίνοντας στην πολιτική. Ποιο είναι αυτό; Να κοιτάζω τον τελικό λογαριασμό κι από αυτόν να κρίνω αλλά και να κρίνομαι».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εμπρός Ναυπάκτου

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...