Χονγκ Κονγκ: Προς εκτόνωση οι διαδηλώσεις – Συμφωνία κυβέρνησης με φοιτητές

Χονγκ Κονγκ: Προς εκτόνωση οι διαδηλώσεις - Συμφωνία κυβέρνησης με φοιτητές
Αν και δεν έχουν αποχωρήσει εντελώς από τους δρόμους, εν τούτοις η διεξαγωγή συζητήσεων για την εκλογική μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες

Μειώνεται ο αριθμός των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και οι δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν στις εργασίες τους, καθώς η κυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας και οι διαδηλωτές συμφώνησαν αργά τη Δευτέρα στους όρους διεξαγωγής των συζητήσεων για την εκλογική μεταρρύθμιση, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των φοιτητών ότι οι συζητήσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό, είπε ο υφυπουργός για Συνταγματικά Θέματα και για τις Σχέσεις με την Κίνα, ο Λάου Κονγκ-ουά.

«Ελπίζουμε να έχουμε έναν φιλικό διάλογο με σεβασμό στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Λάου, επισημαίνοντας «σήμερα το βράδυ σημειώσαμε καλή πρόοδο» στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

«Συμφωνήσαμε σε τρεις αρχές: η πρώτη είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μία συναντήσεις, η δεύτερη ότι η κυβέρνηση και οι φοιτητές θα συμμετάσχουν επί ίσοις όροις και η τρίτη είναι ότι όταν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ Λέστερ Σουμ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τους όρους αυτούς, όμως πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία θα έχει διαβουλεύσεις με άλλους συμμετέχοντες στο κίνημα διαμαρτυρίας προτού υποβάλει συγκεκριμένα αιτήματα.

Το Πεκίνο είχε αποκλείσει νωρίτερα την τροποποίηση της απόφασή του της 31ης Αυγούστου σχετικά με την εκλογή του νέου κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ το 2017 μεταξύ δύο ή τριών επιλεγμένων υποψηφίων.

Ο Σουμ πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές θα εξακολουθήσουν να καταλαμβάνουν τρεις βασικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ, τις συνοικίες Αντμιράλιτι, Μονγκ Κοκ και Κόζγουεϊ Μπέι, μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει «σε απτές υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση».

Η Ομοσπονδία ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει βία για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα σημεία που έχουν καταλάβει. Πάντως ο Λάου αρνήθηκε να σχολιάσει αν η κυβέρνηση θα απόσχει από τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Η αστυνομία έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες για τη συμπεριφορά της στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί 275 διαμαρτυρίες από το κοινό για την αποτυχία της να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά της και για κατάχρηση εξουσίας. Οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση γκλομπ, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων την προηγούμενη εβδομάδα στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Οι διαδηλωτές ανέβασαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να μην επεμβαίνουν στη διάρκεια συμπλοκών και σεξουαλικών επιθέσεων στις συνοικίες Μονγκ Κοκ και Κοουλούν.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του Πεκίνου.

Άνθρωποι που ήταν αντίθετοι στις διαδηλώσεις προσπάθησαν να καταστρέψουν τους καταυλισμούς που είχαν στήσει οι διαδηλωτές και να τους διώξουν από τον δρόμο. Περίπου 165 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια αυτά, σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Ο Χούι Τσουν-τακ, αρμόδιος δημοσίων σχέσεων της αστυνομίας, επεσήμανε ότι παρατάχθηκαν οι απαραίτητες αστυνομικές δυνάμεις στη Μονγκ Κοκ ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της τάξης και του νόμου.

Ο Χούι πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 37 συλλήψεις, ενώ 27 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Στους δρόμους παραμένουν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές. Οι δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν στις εργασίες τους χωρίς πρόβλημα, ενώ ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...