Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή: Πρώτο βήμα για την επούλωση των μνημονιακών πληγών

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή: Πρώτο βήμα για την επούλωση των μνημονιακών πληγών

Με ευρεία εκπροσώπηση στη Βουλή υπερασπίζεται η κυβέρνηση την τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο πρωθυπουργός – Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία- Το μέτρο αυτό αποτελεί ένα από τη σειρά θετικών μέτρων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, τον Νοέμβριο και ως τις αρχές Δεκεμβρίου

Σε εξέλιξη είναι Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς (αναλυτικά παρακάτω). Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη λαμβάνουν τον λόγο πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την επούλωση των πληγών

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την τροπολογία με ευρεία εκπροσώπηση στη Βουλή.

«Παίρνοντας υπόψη μας την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης και της δημοσιονομικής νομιμότητας, που το Σύνταγμα μας επιβάλλει, και, επειδή έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμε την τροπολογία προτείνοντας την καταβολή των αναδρομικών», ανέφερε η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου εισηγούμενη την ψήφιση των διατάξεων της τροπολογίας στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, που ακολούθησε στο βήμα είπε ότι «η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή μέγγενη της λιτότητας αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεταμνημονιακή εποχή και την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Ήρθε επιτέλους η στιγμή που η Ελλάδα ανακτά επιτέλους, οριστικά και πλήρως, την οικονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, η στιγμή που η ευθύνη επιστρέφει στα χέρια της εκλεγμένης κυβέρνησης από το λαό και όχι σε ξένους τεχνοκράτες που μας επιβάλλουν τη θέλησή τους» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε: «Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ως κυβέρνηση, ότι τα αναδρομικά των Ενόπλων Δυνάμεων θα καταβληθούν. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Από που προκύπτει λοιπόν η παροχολογία; Εκτός αν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν προεκλογική περίοδο όλη την 4ετία. Η ψήφιση της τροπολογίας είναι κίνηση σεβασμού και αναγνώρισης προς όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων διότι σε μια περίοδο κατά την οποία οι βαθμοί της οικονομικής ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας ήταν ελαττωμένοι, η διατήρηση του αξιόμαχου και η ενίσχυση του αποτρεπτικού τους ρόλου ήταν που εξασφάλισαν τη σταθερότητα και δεν επέτρεψαν σε οποιονδήποτε ξένο παράγοντα να διανοηθεί πως το status quo της περιοχής μπορεί να αλλάξει. Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στην υπηρεσία της πατρίδας το απέδειξαν και όλη την περίοδο του προσφυγικού. Επωμίστηκαν αυτό το οποίο με τιμή έκαναν όλη αυτή την περίοδο, τιμώντας τον κοινωνικό τους ρόλο».

«Βήμα που κατοχυρώνει την πορεία προς την κανονικότητα», χαρακτήρισε την τροπολογία ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνοντας: «Για το υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε και το θέμα των αναδρομικών των πανεπιστημιακών, αλλά και το διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών για την ειδική εκπαίδευση. Σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε βάθος τριετίας θα προσληφθούν μετά από δέκα χρόνια, για πρώτη φορά 15.000 εκπαιδευτικοί, δηλαδή, 4.500 το 2019, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021. Όπως ξέρετε έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών οι οποίοι τα χρόνια αυτά της κρίσης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στήριξαν το εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει και εμείς να δούμε τον καλύτερο τρόπο, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε να καταλήξουμε στο σύστημα προσλήψεων».

«Η αποκατάσταση των αδικιών στα σώματα ασφαλείας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Χωρίς κίνδυνο να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους και βήμα -βήμα θα αποκαταστήσουμε όλες τις κοινωνικές αδικίες, ανεξάρτητα, αν αυτοί που έφεραν σε αυτή τη κατάσταση τη χώρα μας κουνάνε σήμερα το δάχτυλο. Εμείς θα κάνουμε πράξη όλες τις δεσμεύσεις μας που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των ελλήνων πολιτών», δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, υπεραμυνόμενη της τροπολογίας.

«Οι οριζόντιες περικοπές, οι περικοπές των συντάξεων, οι απολύσεις και τα μέτρα φτωχοποίησής τους, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιών έχει τις υπογραφές τους», υπογράμμισε η κ. Γεροβάσιλη και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η περικοπή τους δεν ήταν τυχαία. Ήταν μια συνειδητή πολιτική με ιδεολογικό υπόστρωμα που στηρίζεται ακόμα και σήμερα ως κύρια θέση της ΝΔ για απαξίωση του δημόσιου τομέα. Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, εμείς δεν αγγίξαμε μισθούς και συντάξεις, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Καταφέραμε να στηρίξουμε, στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που έχουμε, το κοινωνικό κράτος και κάθε μικρή ρωγμή του».

«Σήμερα, που οι δημοσιονομικές δυνατότητες το επιτρέπουν, η κυβέρνηση προχωρά στην αποκατάσταση μέρους των αδικιών. Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια ήταν η προϋπόθεση, όμως, η πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης είναι που επιβάλει να το κάνουμε», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

«Είναι και νόμιμο είναι ηθικό», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά και πρόσθεσε: «Εκτός από την τήρηση της νομιμότητας η κυβέρνηση έρχεται να ανταποκριθεί σε μια διαδικασία αποκαταστατική και αυτό έχει το ηθικό στοιχείο. Στο υπουργείο Ναυτιλίας με 1.500 θέσεις που υπολείπονται, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και εκτελούν πολλαπλά καθήκοντα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Γι΄αυτούς τους άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής δεν υπάρχουν ωράρια, δεν υπάρχουν υπερωριακές αποζημιώσεις, αλλά χωρίς πικρία και με πλήρη συνείδηση συνέχισαν και συνεχίζουν να επιτελούν το καθήκον τους με ιδιαίτερη αφοσίωση».

«Είναι η μέρα που υλοποιούμε το πρώτο μέτρο από αυτά που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και πρόσθεσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και όχι με εκείνους που προμηθεύουν το δημόσιο. Εμείς καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, και επειδή προσπαθήσαμε και επειδή δεν κλέβαμε. Και επειδή δεν κλέβαμε γι’ αυτό υπήρξε ο δημοσιονομικός χώρος για να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση ανθρώπων που είχαν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις».

Είπε, επίσης, ότι η τροπολογία για τα αναδρομικά είναι βασική πολιτική της κυβέρνησης αφού δεν υπάρχει οριζόντια απόφαση του ΣτΕ που να αφορά και τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την περικοπή του 2012. «Κλείνουμε μια μεγάλη πληγή και, από εδώ και πέρα, τα θετικά μέτρα θα έρχονται με ρυθμούς πολυβόλου», είπε ο Παύλος Πολάκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ανέφερε ότι ικανοποιείται δίκαιο αίτημα και θεσμική αποκατάσταση και για τους δικαστικούς λειτουργούς. «Είναι μια ρύθμιση που στο σύνολο της αφορά πληθώρα κοινωνικών στρωμάτων και πληθώρα εργαζομένων», είπε ο κ. Καλογήρου και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, αλλά και να αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική κρίση και να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για να οδηγηθούμε σε αποφάσεις επούλωσης των πληγών». Ειδικά για τους δικαστικούς λειτουργούς, είπε ότι η τροπολογία έρχεται σε αντίθεση με ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ένα σχέδιο κοινωνικού αυτοματισμού, που κοινωνικές ομάδες απομονώθηκαν και εμφανίστηκαν ως προνομιούχοι προκειμένου να δικαιολογηθούν πολιτικά αποφάσεις περικοπών. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, είπε ότι η τροπολογία είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης και δεν είναι η πρώτη φορά που στηρίζονται οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού από αυτή την κυβέρνηση. Κάλεσε, δε, τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, αντί να επιτίθενται, να είναι απολογητικοί για τη στάση τους απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού και γενικότερα στα ειδικά μισθολόγια. Είπε, επίσης, ότι τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν για να έρθει αυτή η τροπολογία είναι επειδή η κυβέρνηση εφάρμοσε την οικονομική πολιτική που δημιούργησε το δημοσιονομικό χώρο και επειδή συγκρούστηκε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Για «ταρτουφισμό» κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.

«Περίπου 120 χρόνια πριν από τη γαλλική επανάσταση η Μολιέρος έγραψε τον “Ταρτούφο”. Είναι από τις πιο εμβληματικές μορφές του ατόμου που, ενώ είναι ασεβής, είναι υποκριτής, είναι τυχοδιώκτης, και προσπαθεί να ξεγελάσει τους πάντες και ενδύεται τον ευλαβή, ξεγελάει και το αφεντικό του, πάει να του πάρει τη γυναίκα, και στο τέλος ξεσκεπάζεται καθώς κάνει τον τιμητή εκείνων τους οποίους ζημίωσε», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Ακούω από το πρωί να μιλούν για την περίοδο της ντροπής, για την περίοδο της μεγάλης καταστροφής αυτής που επέφερε τις μεγάλες μειώσεις, 64 δισ. συνολικά, τόσα είναι οι μειώσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προσπαθεί ένοχα ο καθένας να βγάλει τον εαυτό του και την ουρά του απέξω».

«Δικοί μου νόμοι ήταν το 2012 και το 2013 για τις οποίες περιόδους τουλάχιστον έκρινε το ΣτΕ;», είπε ο κ. Πετρόπουλος και παρατήρησε ότι οι αναλογιστικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος με τις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης. «Ξαφνικά γίνατε και προστάτες εκείνων που ζημιώσατε! Έχετε μπει μπροστά ως προστάτες των αδικημένων από εσάς που είστε οι πρωταγωνιστές της καταστροφής», είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Πίσω από κάθε καταστροφή υπάρχουν οι δικές σας υπογραφές των νόμων που είχατε φέρει. Εμείς εκείνο που κάναμε ήταν να εξασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα είναι βιώσιμο».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Το ποσό των 820 εκατομμυρίων ευρώ (καθαρά) και 1,4 δισ. ευρώ μεικτά (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών ) θα διατεθεί εφάπαξ από το κράτος για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους Ιατρούς του ΕΣΥ, τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους Επίκουρους Ιατρούς καθώς και Ειδικευόμενους Ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας , τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν και στους συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών δημοσίων λειτουργών των ειδικών μισθολογίων.

Αυτό προβλέπεται στην προαναφερθείσα τροπολογία, την οποία είχε προαναγγείλει το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι το καταβαλλόμενο ανά κατηγορία ποσό αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις, δηλαδή αν δεν είχαν θεσπιστεί οι μισθολογικές ρυθμίσεις του ν.4093/2012 και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους καταβλήθηκαν.

Η ημερομηνία έναρξης και το χρονικό διάστημα για τον υπολογισμό των καταβλητέων για κάθε κατηγορία προσωπικού ποσών ορίζονται σύμφωνα με τις σχετικές κρίσεις των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν κάθε μία από αυτές ενώ διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζονται οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές τους όπως αυτό έχει προσδιορισθεί από τις ισχύουσες από το 1.1.2017 διατάξεις (αναλυτικά παρακάτω).

Το μέτρο αυτό αποτελεί , τον Νοέμβριο και ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει η κατάθεση του μέτρου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν συνεχεία όλα τα άλλα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά την ψήφιση όλων αυτών των μέτρων ως τις αρχές Δεκεμβρίου, θα πάρει σειρά ο προϋπολογισμός, που εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα κόμματα

Η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία 

Η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων. Ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως η κυβέρνηση συμμορφώνεται, επιτέλους με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι η αναγκαστική -όπως ανέφερε- συμμόρφωσή της, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τρία χρόνια τώρα αρνήθηκε να τις εφαρμόσει, ενώ είχε το περιθώριο.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταβάλει το 2014 το 50% των αναδρομικών και αποκαταστήσει τις μισές από τις απώλειες που είχαν υποστεί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και με λάθος τρόπο, γιατί ενώ η κάλυψη αυτού του ποσού θα έπρεπε να έχει προκύψει από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, προέρχεται από την υπερφορολόγηση -και αυτών των κλάδων-, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Για τους δύο αυτούς λόγους, είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει της επερχόμενης ήττας της στις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των κλάδων αυτών», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΔΗΣΥ: Έρχεται τσουνάμι δικαστικών αποφάσεων για τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών αλλά αυτή θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και όχι επιλεκτική. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία της ΔΗΣΥ στην τροπολογία, «για να πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι», δεν συνιστά και συμφωνία στον νόμο Κατρούγκαλου. «Φέρνετε σήμερα τροπολογία για τα αναδρομικά στους ένστολους και τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Συμφωνούμε με την καταβολή. Όμως συμφωνούμε απρόσκοπτα και όχι επιλεκτικά. Γιατί επικαλείστε απόφαση του ΣτΕ αλλά στην πραγματικότητα επικαλείστε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί. Περιορίζετε αυθαίρετα τα αναδρομικά στο 2016, επικαλούμενοι το νόμο Κατρούγκαλου. Σας έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη τα κακώς κείμενα του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το τσουνάμι των δικαστικών αποφάσεων που έρχεται» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και αναφέρθηκε και στο ζήτημα της περαιτέρω περικοπής συντάξεων, θυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

ΚΚΕ: Απαράδεκτος εκβιασμός στους συνταξιούχους

   «Έχετε τσακίσει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ασφαλιστικούς νόμους σας» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Ολομέλεικαι κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που ψήφισαν τους ασφαλιστικούς νόμους, ότι υλοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

   «Οι αλλεπάλληλοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων τσάκισαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές που δίνονται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν» είπε ο κ. Κατσώτης, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι ταξικό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που σήμερα ολοένα και περισσότερο υπονομεύεται.

   Ειδικά για την τροπολογία των αναδρομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων. «Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, επιχειρεί να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος μόνο των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Επιχειρεί από τη μια να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές και από την άλλη να κλείσει τον δρόμο στη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας που είναι απαράδεκτη» είπε ο κ. Κατσώτης διότι, όπως υποστήριξε, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις.

Θ. Παπαχριστόπουλος: Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά, απηύθυνε έκκληση και στους άλλους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία να κάνουν λίγο υπομονή, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

   «Η σημερινή είναι μόνο η πρώτη νομοθετική ρύθμιση. Θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα και είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις. Οι 23 νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου. Όποιος μιλάει λοιπόν για λόγια, να το ξανασκεφτεί γιατί γίνονται πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για να συμπληρώσει πως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς θα κατοχυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η μη μείωση των συντάξεων.

Ποτάμι:  «Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται»

   «Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Να αναρωτηθούμε όμως: ο τρόπος που γίνεται με την εφάπαξ καταβολή, είναι κάτι που το αντέχει η οικονομία; Δεν θα οδηγηθούμε έτσι σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό ή δεν θα εκπέμψουμε τα λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό;» διερωτήθηκε, μιλώντας πριν από λίγο, στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η τροπολογία για τα αναδρομικά, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

   «Αύριο, μεθαύριο, θα έρθουν συνταξιούχοι πάλι με δικαστικές αποφάσεις. Πάλι το ίδιο θα κάνουμε; και καθότι ζούμε τις ημέρες του ευλογημένου δημοσίου, υπάρχει και ο δύσμοιρος ιδιωτικός τομέας, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες, ΜΜΕ, η μεσαία τάξη γενικότερα. Πότε θα δουν κάτι; Γιατί το μόνο που βλέπουν είναι υπερφορολόγηση για να κάνετε εσείς μετά το κομμάτι σας με επιδόματα και αναδρομικά» υποστήριξε ο κ. Μαυρωτάς, για να συμπληρώσει: «Χωρίς τη μεσαία επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη, καμία ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Να ξέρετε ότι με αυτό τον πολύ επικοινωνιακό τρόπο, που κάνετε αυτή την πολιτικών των επιστροφών ή των παροχών με πανηγυρικές εξαγγελίες, μπορεί να ευχαριστείτε κάποιους, αλλά κάποιους άλλους, τους outsiders του κρατικοδίαιτου συστήματος, νομίζω τους ανεβάζετε στα κάγκελα». 

Ποια διαστήματα θα αφορά η τροπολογία

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία τα αναδρομικά ανά κατηγορία θα αφορούν στα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

– Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας από 1.8.2012 έως και 31.12.2016

– Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ , τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.

-Για τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Δ.Ι.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), τα μέλη του Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), στους ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.) των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.

– Για τα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από 1.1.2015 έως και 31.12.2016

– Στους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από 1.8.2012 έως και 30.6.2014

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 1

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

1. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 31.12.2016, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν με βάση το άρθρο 86 του ν. 4307/2014 (Α’ 246). Το χρηματικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 31.12.2016.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής ‘Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου.

3. Οι διατάξεις του παρόντος δεν επηρεάζουν τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 του ν.4472/2017 (Α’ 74).

Άρθρο 2

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στο Ιατρικό Προσωπικό

1. Στους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., Ιατρούς Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016 καταβάλλεται, πλην της αποζημίωσης εφημεριών, εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την

31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις, και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν με βάση τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Α’ 222).Το χρηματικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου.

3. Οι διατάξεις του παρόντος δεν επηρεάζουν τις αποδοχές των Ιατρών του Ε.Σ.Υ., Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικών Ιατρών και Ειδικευόμενων Ιατρών, οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 του ν.4472/2017.

Άρθρο 3

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Δ.Ι.Π. των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. και σε λοιπό προσωπικό

1. Στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), στα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Δ.Ι.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), στα μέλη του Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), στους ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.) των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016 καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηναίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν με βάση τις διατάξεις του ν. 4093/2012. Το χρηματικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου.

3. Οι διατάξεις του παρόντος δεν επηρεάζουν τις αποδοχές των μελών του προσωπικού της παρ. 1, οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 του ν.4472/2017.

Άρθρο 4

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

1. Στα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016 καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν με βάση τις διατάξεις του ν.4093/2012. Το χρηματικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού της προηγουμένης παραγράφου.

3. Οι διατάξεις του παρόντος δεν επηρεάζουν τις αποδοχές των μελών του προσωπικού της παρ. 1, οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 του ν.4472/2017.

Άρθρο 5

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους Δικαστικούς Λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ.

1. Στους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 30.6.2014 καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο ήμισυ της διαφοράς αποδοχών που απορρέει από τις διατάξεις των περ. α’ έως και ε’ της παρ. 1 του άρθρου 181 του ν. 4270/2014 (Α’ 143). Το χρηματικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 30.6.2014.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 6

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε συνταξιούχους

1. Στους συνταξιούχους των κατηγοριών προσωπικού των άρθρων 1 έως 5 καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και αυτής που πράγματι τους κατεβλήθη κατ’ εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στο π.δ. 169/2007 (Α’ 210). Το χρηματικό αυτό ποσό υπολογίζεται με αναφορά στα αντίστοιχα για κάθε κατηγορία συνταξιούχων χρονικά διαστήματα που προβλέπονται στα άρθρα 1 έως 5 και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής τους στις διατάξεις του ν. 4387/2016.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του χρηματικού ποσού της προηγούμενης παραγράφου.

3. Η καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου δεν επηρεάζει το ύφος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή που προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Η συνέχεια στο μπαράζ θετικών μέτρων

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει στη συνέχεια σειρά νομοσχεδίων που θα αφορούν τις φοροελαφρύνσεις και τα άλλα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ:

– Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη της τάξης του 20%.

– Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

– Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών.

– Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από τη 1.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα στο 25%

– Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

– 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

– 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

   «Έχετε τσακίσει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ασφαλιστικούς νόμους σας» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στην Ολομέλεια όπου συζητείται η τροπολογία για τα αναδρομικά και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που ψήφισαν τους ασφαλιστικούς νόμους, ότι υλοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

   «Οι αλλεπάλληλοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων τσάκισαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές που δίνονται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν» είπε ο κ. Κατσώτης, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι ταξικό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που σήμερα ολοένα και περισσότερο υπονομεύεται.

   Ειδικά για την τροπολογία των αναδρομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων. «Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, επιχειρεί να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος μόνο των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Επιχειρεί από τη μια να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές και από την άλλη να κλείσει τον δρόμο στη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας που είναι απαράδεκτη» είπε ο κ. Κατσώτης διότι, όπως υποστήριξε, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις.

   «Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Να αναρωτηθούμε όμως: ο τρόπος που γίνεται με την εφάπαξ καταβολή, είναι κάτι που το αντέχει η οικονομία; Δεν θα οδηγηθούμε έτσι σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό ή δεν θα εκπέμψουμε τα λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό;» διερωτήθηκε, μιλώντας πριν από λίγο, στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η τροπολογία για τα αναδρομικά, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

   «Αύριο, μεθαύριο, θα έρθουν συνταξιούχοι πάλι με δικαστικές αποφάσεις. Πάλι το ίδιο θα κάνουμε; και καθότι ζούμε τις ημέρες του ευλογημένου δημοσίου, υπάρχει και ο δύσμοιρος ιδιωτικός τομέας, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες, ΜΜΕ, η μεσαία τάξη γενικότερα. Πότε θα δουν κάτι; Γιατί το μόνο που βλέπουν είναι υπερφορολόγηση για να κάνετε εσείς μετά το κομμάτι σας με επιδόματα και αναδρομικά» υποστήριξε ο κ. Μαυρωτάς, για να συμπληρώσει: «Χωρίς τη μεσαία επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη, καμία ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Να ξέρετε ότι με αυτό τον πολύ επικοινωνιακό τρόπο, που κάνετε αυτή την πολιτικών των επιστροφών ή των παροχών με πανηγυρικές εξαγγελίες, μπορεί να ευχαριστείτε κάποιους, αλλά κάποιους άλλους, τους outsiders του κρατικοδίαιτου συστήματος, νομίζω τους ανεβάζετε στα κάγκελα». 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/346553-Zontana-e-syzetese-ste-Boyle-Proto-bema-gia-ten-epoylose-ton-mnemoniakon-plegon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...