Η περίεργη σιωπή της ΕΕ θα τινάξει στον αέρα την Βαλκανική

Η περίεργη σιωπή της ΕΕ θα τινάξει στον αέρα την Βαλκανική

Η ανακοίνωση της κατάργησης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έπρεπε όπως θα ανέμενε ο κάθε λογικά σκεπτόμενος Ευρωπαίος πολίτης, να ανησυχήσει ή τουλάχιστον να προκαλέσει την περιέργεια του διευθυντηρίου των Βρυξελλών βία να παρέμβει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα έπρεπε να ανησυχούν τους γραφειοκράτες της ΕΕ αν πράγματι ενδιαφέρονται για την ομαλή πορεία, την αγαστή συνεργασία και ανέφελη συμβίωση των λαών της περιοχής και πρωτίστως για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών λαών. Κατ´ αρχήν η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την τοπική, την περιφερειακή σταθερότητα καθώς και τα δικαιώματα μιας μεγάλης εθνότητας των Σέρβων που διαβιεί εκατοντάδες χρόνια στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό συνεπάγεται ένταση εθνοτική με άγνωστα τα επακόλουθα.

Επιπροσθέτως, η κατάργηση των συνόρων Αλβανίας- Κοσόβου έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 που απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή στο στάτους κβο της περιοχής και ειδικά στο ζήτημα των συνόρων. Σε αυτή λοιπόν την εξέλιξη θα περίμενε κανείς την αντίδραση τουλάχιστον των Βρυξελλών ως μια ένδειξη της απαιτούμενης σοβαρότητας με την οποία θα όφειλε να προσεγγίζει τέτοιες καταστάσεις η Ε.Ε.. Αντιθέτως, υπάρχει μια περίεργη σιωπή από τη διεθνή κοινότητα, γεγονός που είναι ανησυχητικό. Εύλογη είναι υπό αυτή την έννοια και η απορία Σέρβων αξιωματούχων για την ευρωπαϊκή στάση.

Άραγε, θα ήταν ίδια η αντιμετώπιση από πλευράς Βρυξελλών στην περίπτωση που οι Σερβοβόσνιοι, ζουν στην περιοχή που ανήκει γεωγραφικά στη Βοσνία  Ερζεγοβίνη, αποφάσιζαν να καταργήσουν τα σύνορα με τους Σέρβους; Ρητορικό ερώτημα, καθότι είναι γνωστή η απάντηση. Η αντίδραση των Βρυξελλών θα ήταν άμεση και ταχύτατη! Και όμως παρά το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση, η κίνηση είναι αντίθετη με το ψήφισμα 1244, το διεθνές δίκαιο και ότι γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης της περιφερειακής σταθερότητας, δεν αντιδρά κανείς.

Αντιθέτως, υπάρχουν εύσημα και θετικά σχόλια από ευρωπαίους αξιωματούχους και κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών κρατών. Το σχέδιο Ράμα Χαραντινάι για την πλήρη κατάργηση των συνόρων ως τον Μάρτιο, το οποίο, να μην κρυβόμαστε είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας, τελικά φαίνεται ότι εξυπηρετεί ή δεν ενοχλεί στα σχέδια των δυτικών. Η μη αντίδρασή τους, η αδιαφορία τους ωστόσο σε αυτές τις αλβανικές φιλοδοξίες, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ευρύτερη περιοχή.

Παρά τις εκκλήσεις του Σέρβου προέδρου για ντε φάκτο αλλαγή των συνόρων, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ούτε καν ασχολήθηκαν. Η περίεργη αυτή σιωπή (πλέον δείχνει ότι είναι εσκεμμένη), ενθάρρυνε τους Αλβανούς ηγέτες να προβούν σε νέες δηλώσεις. Μετά τον Κοσοβάρο Χαραντινάι σειρά έχει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα να πυροδοτήσει νέα ένταση. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η όλη εξέλιξη στο πλαίσιο της ιδέας της μεγάλης Αλβανίας, είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και υλοποιείται με σταθερά βήματα.

Στις πρωτοχρονιάτικες ευχετήριες κάρτες ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα «διαγραφούν» και τα όρια με την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα! Και το αιτιολόγησε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι αλλαγές αυτές στα σύνορα “είναι όλες δικαιολογημένες, στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν που διέπει την ΕΕ”! Αναμφίβολα, το άλλοθι της συνθήκης Σένγκεν είναι βολικό για τους εμπνευστές του εν λόγω σχεδίου.

Όμως, δεν πρέπει να ανησυχεί τουλάχιστον τα όμορα κράτη και προφανώς τις Βρυξέλλες αυτή η έμμεση απειλή; Και δεν πρέπει να ανησυχεί μόνον τις Βρυξέλλες αλλά πρέπει να προκαλέσει και την παρέμβαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ! Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση. Και οι συνέπειες αυτής της τρόπον τινά “εξτρεμιστικής” κίνησης Ράμα – Χαραντινάι, είναι προφανείς: η σερβική πλευρά θα διακόψει κάθε σχέση με Τίρανα – Πρίστινα και η ένταση είναι αμφίβολο ποια κατάληξη θα έχει. Το σίγουρο είναι ότι θα εμπλακούν αρκετοί.

Απόστολος Ρόσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/350895-E-perierge-siope-tes-EE-tha-tinaxei-ston-aera-ten-Balkanike ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...