Η πρόταση ανάπλασης της πλατείας Στάικου….

 

Απο το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας

Πλατεία Σταϊκου – Πρόταση διαμόρφωσης…
 
Ομάδα μελέτης: Περικλής Παπαβασιλείου – Αρχιτέκτονας Α.Π. Θεσσαλονίκης
                           Αλέξανδρος Σούκος – Αρχιτέκτονας «La Sapienza» Ρώμης
                           Βασιλική Κοτίνη- Αρχιτέκτονας Α.Π. Θεσσαλονίκης
 
       Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες με κακή αναλογία πρασίνου ανα κάτοικο.Επίσης η έννοια της πλατείας ως χώρος στην ελληνική πραγματικότητα ουσιαστικά παρερμηνεύεται, καθώς στις περιπτώσεις που αφορούν κεντρικές πλατείες ο χώρος κατακλύζεται από δραστηριότητες και εμπορικά εκμεταλλεύσιμους τομείς, ενώ σε απόκεντρωμένες συνοικίες οι πλατείες είναι μάλλον παραγκωνισμένες από τους κατοίκους και αποκτούν σύντομα μία θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης .
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

 

Απο το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας

Πλατεία Σταϊκου – Πρόταση διαμόρφωσης…
 
Ομάδα μελέτης: Περικλής Παπαβασιλείου – Αρχιτέκτονας Α.Π. Θεσσαλονίκης
                           Αλέξανδρος Σούκος – Αρχιτέκτονας «La Sapienza» Ρώμης
                           Βασιλική Κοτίνη- Αρχιτέκτονας Α.Π. Θεσσαλονίκης
 
       Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες με κακή αναλογία πρασίνου ανα κάτοικο.Επίσης η έννοια της πλατείας ως χώρος στην ελληνική πραγματικότητα ουσιαστικά παρερμηνεύεται, καθώς στις περιπτώσεις που αφορούν κεντρικές πλατείες ο χώρος κατακλύζεται από δραστηριότητες και εμπορικά εκμεταλλεύσιμους τομείς, ενώ σε απόκεντρωμένες συνοικίες οι πλατείες είναι μάλλον παραγκωνισμένες από τους κατοίκους και αποκτούν σύντομα μία θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης .

     Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή, ο κάτοικος της περιοχής στερείται τον μοναδικό ελέυθερο χώρο στον οποίο μπορεί να κανει την βόλτα του, να συναντήσει γείτονες και φίλους ή να πάει το παιδί του να παίξει.
     Η βασική ιδέα του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός μικρού πάρκου αναψυχής για την περιοχή. Εξ’αρχής αποφευχθηκε η δημιουργία περιμετρικής φύτευσης, κάτι που σε λίγο καιρό θα δημιουργούσε ενα «τείχος» που θα οριοθετούσε άσχημα την πλατεία. Αντίθετα,δημιουργήθηκαν δύο κύριοι άξονες πεζοδρόμησης που τέμνονται στο μέσο της πλατείας, ορίζοντας τέσσερις περιοχές πρασίνου και φύτευσης . Θεωρήθηκε σωστό η φύτευση να ξεκινά περιμετρικά από χαμηλή και να καταλήγει στο κέντρο ψηλή. Με αυτό τον τρόπο τα γύρω κτίρια αποκτούν θέα και οπτικό βάθος ενώ το κεντρικό σημείο της πλατείας αποκτά σκιά και δροσιά το καλοκαίρι και δεν μένει γυμνό και απροστάτευτο στον ήλιο.

   Στο σημείο συνάντησης των διαδρόμων δημιουργείται ο κεντρικός χώρος της πλατείας, με δύο κυκλικά τμήματα που θα έχουν πέργκολες και παγκάκια Στο συγκεκριμένο χώρο επίσης προβλέπεται και μία μικρή παιδική χαρά, μακριά από την κίνηση των οχημάτων και τους κινδύνους που συνεπάγεται για τα παιδιά.
     Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λύση του περιμετρικού πεζοδρομίου με αρκετό φάρδος ώστε σε μελλοντικό χρόνο να αξιοποιηθεί εμπορικά μεν, αλλά να περιορίζεται από τα παρτέρια και τις πλακοστρώσεις διαφορετικού χρώματος και να μήν εισβάλλει στην πλατεία.Έτσι ο χώρος θα αποδοθεί πραγματικά στους κατοίκους σαν χώρος αναψυχής
 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Leave a Comment