Κλείδωσαν οι αλλαγές για την προστασία της α΄κατοικίας 

Κλείδωσαν οι αλλαγές για την προστασία της α΄κατοικίας 

Έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά τη νέα συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, Kυβέρνηση και τράπεζες. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί  στη Βουλή την Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Γνώστες των εξελίξεων εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι δεδομένης της συμφωνίας, το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να κατατεθεί και νωρίτερα.

Οι ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη αλλά και οι παρατηρήσεις των τραπεζών επ’ αυτού έφερε τη νέα συνάντηση των τραπεζών με την κυβέρνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο παρά πέντε της δημοσίευσης της έκθεσης των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η αλληλογραφία συνεχίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα σε κυβέρνηση, τράπεζες και Φρανκφούρτη, δεδομένου ότι οι ενστάσεις της Ευρώπης, προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμπόδιο το οποίο φαίνεται να έχει ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης  και κα. Απαλαγάκη, μετά από πολύωρη σύσκεψη εργασίας, ολοκλήρωσαν με επιτυχία ομόφωνα το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.  Η συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10. Άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Το τελικό σχέδιο, προβλέπει ένα χρόνο προστασίας για όλους, με αύξηση στα πέντε χρόνια για ανέργους και ανάπηρους. Η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου  έως 130.000 και για σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο, ορίζεται έως 12.500 ευρώ  για τους άγαμους και έως 21.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τις 36.000 ευρώ.  Όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, δεν θα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα. 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/355558-Kleidosan-oi-allages-gia-ten-prostasia-tes-akatoikias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...