Μεγάλη ηττημένη

Μεγάλη ηττημένη

Η μεγάλη ηττημένη των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία, πέρα και ίσως περισσότερο από τους Χριστιανοκοινωνιστές, ήταν η τοπική έκφραση της Σοσιαλδημοκρατίας (SPD).

Σε τελευταία ανάλυση, το υπερδεξιό κόμμα του κ. Ζεεχόφερ, διατήρησε ένα πολύ ισχυρό τμήμα των δυνάμεων του, που του επιτρέπει να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα τοπική κυβέρνηση, εν πάση δε περιπτώσει η πτώση του είχε προεξοφληθεί. Στην περίπτωση, όμως, του SPD, πέρα από την εξαΰλωση του, είδε να αναδεικνύεται στον εναλλακτικό προοδευτικό πόλο, το κόμμα των Πρασίνων. Δίνεται, έτσι και μια έμμεση απάντηση, σε εγχώριους παράγοντες, που αναρωτιούνταν αν υπάρχει δύναμη, στη Γερμανία ή και την υπόλοιπη Ευρώπη, που να μπορεί να υποκαταστήσει την καταρρέουσα Σοσιαλδημοκρατία, ως έκφραση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Οι πληροφορίες δε, που μας έρχονται, από τους γνώστες της γερμανικής πολιτικής ζωής, συγκλίνουν στο ότι το συγκεκριμένο κόμμα φαίνεται πως, μετά από μακρά περίοδο υποχώρησης και εσωστρέφειας, έχει, πλέον, διαμορφώσει τους όρους, μιας δυναμικής επανόδου, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Με άλλα λόγια, εφόσον ισχύουν αυτές οι εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό, το σκηνικό της Βαυαρίας να μεταφερθεί και στο Βερολίνο, όταν έρθει η ώρα. Πολλώ μάλλον όταν, τα «σκιρτήματα» ριζοσπαστικοποίησης και επανασύνδεσης με τις ιδρυτικές αρχές και αξιακές αναφορές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κυρίως κατά τη βραχύβια προεδρία του Μάρτιν Σουλτς, ο εν λόγω σχηματισμός επανήλθε στην πρότερη κατάσταση αφασίας και ιδεολογικού αφοπλισμού.

Το νέο σκηνικό, με τις πιθανές αναγωγές του, σε ομοσπονδιακό επίπεδο ή πανευρωπαϊκή κλίμακα, δείχνει και κάτι άλλο. Ότι η υιοθέτηση της ατζέντας των ακροδεξιών σχηματισμών, ειδικά στα προνομιακά γι` αυτούς πεδία της καταστολής και της επικράτησης του νόμου και της τάξης, από τα αμιγή συντηρητικά ή κεντροδεξιά κόμματα, καταλήγει στην περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχηματισμών.

Παρ` ότι επισκιάστηκε από την εντυπωσιακή επίδοση των Πρασίνων, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επιτυχία του AfD, που εισέρχεται με διψήφιο ποσοστό στην τοπική Βουλή, εκεί που μέχρι τώρα δεν είχε καμιά παρουσία.

Απομένουν, σε δύο εβδομάδες, οι εκλογές στην Έσση, ώστε ο ακροδεξιός, με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, σχηματισμός, να έχει εξασφαλίσει εκπροσώπηση, σε όλα τα τοπικά Κοινοβούλια. Καιρός, ως εκ τούτου, να αντλήσουμε τα αναγκαία συμπεράσματα και στα καθ` ημάς.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/344799-Megale-ettemene ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...