Μικτή χορωδία Ναυπάκτου: Ανακοίνωση για την ακύρωση της συναυλίας στο Αντίρριο και για την σχέση της μικτής χορωδίας με τον Μ. Θεοδωράκη.

Με ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, μετά και την ακύρωση της συναυλίας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στο Αντίρριο τοποθετείτε με την παρακάτω ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η σχέση της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου με τον Μίκη Θεοδωράκη βασίζεται σε πολυετή αμοιβαία εκτίμηση, ο δε θαυμασμός εκ μέρους μας για το έργο και τη ζωή του μεγάλου μας συνθέτη, καθώς και η αφοσιωση μας στην στήριξη και διάδοση του έργου Του, αποδεδειγμένα και έμπρακτα καταφαίνεται από ολόκληρη την πορεία των 30 χρόνων λειτουργίας της.
Με την διοργάνωση του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ναυπάκτου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», το οποίο με απόλυτη επιτυχία έχει διεξαχθεί για 8 συναπτές φορές από το 2001 έως και σήμερα, έχουμε καταφέρει, όχι μόνο να αναβαθμίσουμε το ποιοτική υπόσταση της χορωδίας μας, αλλά και να καταστήσουμε το ίδιο το Φεστιβάλ σοβαρό κέντρο ολοκληρωμένης παρουσίασης και ανάλυσης του έργου του μεγάλου μας συνθέτη. Το ΔΙ.ΧΟ.ΦΕ.Ν. «Μίκης Θεοδωράκης», που είναι το μοναδικό διαγωνιστικό φεστιβάλ χορωδιών στην Ελλάδα για το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, πλέον έχει καταξιωθεί Πανελληνίως και ήδη έως σήμερα έχουμε προσκαλέσει περισσότερες από 100 χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμφωνικές ορχήστρες, καταξιωμένους Έλληνες ερμηνευτές, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, μουσικους, συνθέτες, ποιητές, κριτικούς της μουσικής. Η παρουσία του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος παρευρέθηκε 3 φορές στο φεστιβάλ, αλλά και της αγάπημενης μας Μαργαρίτας Θεοδωρακη, δίνουν ιδιαίτερη λαμπρότητα στο φεστιβάλ!
Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, που σχεδόν έχει αφιερώσει το ρεπερτόριο της στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, προσπάθησε και θα προσπαθεί εις αεί με κάθε δυνατό τρόπο, με όλη της την δύναμη, με πολύ σκληρή προσωπική δουλειά, με ατελείωτη αγάπη, με όρεξη, με κέφι και με μεράκι, πολλές φορές αψηφώντας τις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, να διατηρήσει τον θεσμό αυτό και να τον αναβαθμίζει ποιοτικά, σε πείσμα των καιρών.
Φυσικά, ο εμπνευστής και καθοδηγητής όλων αυτών είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Η αρωγή του και η συμπαράστασή του στην προσπάθειά μας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη και αισθανόμαστε περήφανοι και ευλογημένοι που βρίσκεται δίπλα μας, μας καθοδηγεί, μας εμπνέει, μας στηρίζει, μας χαρίζει απλόχερα και γενναιόδωρα την σοφία και την αγάπη του και μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι χορωδοί και άνθρωποι. Η ζωή του είναι διδακτική για τους νεότερους Έλληνες και το έργο του χρυσή παρακαταθήκη και πολύτιμη κληρονομιά για τον ελληνισμό και την παγκόσμια μουσική σκηνή.
Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα απόδειξης εν όψει των πρόσφατων εξελίξεων μετά την ακύρωση της συναυλίας της Λαικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», για το εάν και γιατί δεν λαμβάνει θέση η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΑΤΤΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ. Αυτή είναι η απάντηση, την οποία μόνο στα «πρέποντα και ευήκοα ώτα», δηλαδή στον ίδιο τον συνθέτη οφείλουμε.
Η επιτυχημένη δε πορεία της χορωδιας οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι ουδέποτε ενεπλάκη σε οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα, ουδέποτε ενήργησε μεροληπτικά υπέρ συγκεκριμένων προσώπων, ουδέποτε έκρινε ή κατέκρινε πολιτικούς σχεδιασμούς ή κινήσεις, τουναντίον έχει συνεργαστεί υποδειγματικά, σε βάση αμοιβαίου σεβασμού, με άπασες τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές της πόλης μας, γεγονός που συνεχίζεται και σήμερα, ως εκ τούτου είμαστε ευτυχείς και ευγνώμονες.
Στον απόηχο λοιπόν, της ακύρωσης της πρόσφατης συναυλίας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», την είδηση της οποίας (ακύρωσης) με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, αισθανόμαστε λύπη, καθόσον σύσσωμη η χορωδία με χαρά και ανυπομονησία περίμενε να απολαύσει επί σκηνής την υπέροχη αυτή ορχήστρα, ωστόσο η καλλιτεχνική μας υπόσταση ως σωματείου, με την άνω αναφερόμενη πορεία, δεν μας επιτρέπει να υπεισέλθουμε στους τυπικούς (ή και ουσιαστικούς) λόγους ακύρωσης, οι οποίοι δεν συνάδουν, ούτε σχετίζονται με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.
Ως εκ τούτου : Αφενός, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να χρησιμοποεί την
Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου ως βορά ή εξιλαστήριο θύμα των, τυχόν, ορθών ή λανθασμένων πολιτικών επιλογών και αφετέρου δηλώνουμε έτοιμοι και αποφασιστικοι να συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να στηρίζουμε, όσο μπορούμε, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που τόσο ΑΓΑΠΑΜΕ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...