Ο δήμος Ναυπακτίας αλλάζει σελίδα, πάνω από 50.000.000 ευρώ σε έργα!

Σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα και την αυτοδιοίκηση, η Ναυπακτία αλλάζει. Πορευόμαστε προς το τέλος μιας δημιουργικής θητείας και είναι η κατάλληλη ώρα για έναν πρώτο απολογισμό, στον τομέα των έργων και της δημιουργίας υποδομών.

  • Έργα προϋπολογισμού 21.422.000 ευρώ έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δημοπρατήθηκαν και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Έργα προϋπολογισμού 23.480.000 ευρώ, έχουν εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους, με οριστική ένταξη σε διάφορα προγράμματα και αναμένεται η δημοπράτησή τους το επόμενο τρίμηνο.
  • Έργα προϋπολογισμού 10.340.000 ευρώ έχουν ολοκληρωμένες μελέτες, έχει κατατεθεί η αίτηση χρηματοδότησης σε διάφορα προγράμματα (Leader, ΕΣΠΑ, Interreg, κλπ) και αναμένεται η έγκρισή τους στο επόμενο δίμηνο.

Και δεν σταματάμε εδώ. Εκπονούνται νέες μελέτες (ολοκληρώνεται π.χ. η μελέτη για το κτίριο του ΕΠΑΛ) και ταυτόχρονα διεκδικούμε την χρηματοδότηση του δήμου με 5.650.000 ευρώ για την εκπόνηση νέων μελετών (για την υπόγεια παράκαμψη της Ναυπάκτου, για την μετατροπή του πρώην νοσοκομείου Πλατάνου σε συνεδριακό, πολιτιστικό χώρο,  για την προστασία της ακτογραμμής της Παλαιοπαναγιάς, για την αντιπλημμυρική προστασία από τον Μόρνο μέχρι το Πλατανόρεμμα, για νέο πολυδύναμο παιδικό σταθμό και για το νέο κτίριο του 3ου Δημοτικού) ώστε από αυτές να προκύψουν τα έργα της επόμενης περιόδου.

Αποτέλεσμα εικόνας για χυτα βλαχομανδραςΑλλά δεν είναι μόνο, ο μεγάλος όγκος αυτών των έργων. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα δύσκολα που λύνουν χρόνια προβλήματα της περιοχής.

Με σεβασμό στο περιβάλλον

  • Η αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού της Ναυπάκτου (υλοποιείται και τελειώνει σύντομα), η μετατροπή του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας σε Χ.Υ.Τ. Υπολλειμμάτων με την λειτουργία εργοστασίου διαχωρισμού απορριμμάτων και εργοστασίου κομποστοποίησης (δημοπρατείται άμεσα αφού έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με 15.000.000 ευρώ), η διαχείριση των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης με τηλεμετρία (έχει σχεδόν υλοποιηθεί, με αρχικό προϋπολογισμό πάνω από 2.000.000 ευρώ), η αποχέτευση του Αντιρρίου (εντάχθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος και δημοπρατείται, με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ) είναι σημαντικά περιβαλλοντικά έργα και θωρακίζουν την περιοχή. Με πεντακάθαρες θάλασσες, λυμένο το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών με τον βέλτιστο τρόπο, με ορθολογική χρήση του νερού η Ναυπακτία μπορεί να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Αλλάζοντας την Ναύπακτο απ’ άκρη σε άκρη.

  • Το παρατημένο ΞΕΝΙΑ έχει ήδη αλλάξει όψη, αλλά συνεχίζουμε. Μέχρι τον Φεβρουάριο ξεκινά το νέο έργο προϋπολογισμού 2.550.000) που μετατρέπει το ΞΕΝΙΑ σε τουριστικό και πολιτιστικό πολυχώρο. Στο Ειδικό σχολείο ήδη άρχισαν οι εργασίες αποπεράτωσής του. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου από την πλατεία Παπαχαραλάμπους μέχρι την πλαζ (προϋπολογισμού 2.580.000) δημοπρατείται τον επόμενο μήνα, έχοντας και την έγκριση του Κ.Α.Σ.. Τον Ιανουάριο ξεκινά η αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς και η κατασκευή πεζοδρομίων μετά τον Σκα. Ο χώρος των παζαριών έχει ήδη ασφαλτοστρωθεί, το αλσύλλιο του Γριμπόβου αναβαθμίζεται ενώ η μελέτη για νέα πίστα ΒΜΧ (προϋπολογισμού 434.000 ευρώ) έχει κατατεθεί στο Leader. Τα προαύλεια των σχολείων διαμορφώθηκαν σε αθλητικούς χώρους και γεμίζουν με παιδιά, με υλοποιημένα έργα προϋπολογισμού πάνω από 800.000 ευρώ, το τουριστικό καταφύγιο στο Γρίμποβο βρήκε χρηματοδότηση 2.000.000, οι δρόμοι γύρω από την Αγ. Παρασκευή θα διαμορφωθούν σε πλατεία (έργο προϋπολογισμού  000 ευρώ – η μελέτη κατατέθηκε στο πρόγραμμα Leader). Η πλωτή εξέδρα έχει ήδη τοποθετηθεί στο Λιμάνι. Το πολιτιστικό μονοπάτι (προϋπολογισμού 530.000 ευρώ) από το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους προς το Βεζύρ τζαμί, την Τσαούς ντάπια και τα δρομάκια του κάστρου μέχρι το αρχοντικό Μπότσαρη έχει ήδη δημοπρατηθεί και ξεκινά άμεσα. Συμπληρώνεται δε με τα δύο έργα που υπέβαλλε στο Leader η Εφορεία αρχαιοτήτων (προϋπολογισμού 800.000 ευρώ) με αντικείμενο την στερέωση του Βεζύρ τζαμιού, την αποκατάσταση των Οθωμανικών κρηνών της Ναυπάκτου αλλά και την συντήρηση και αποκατάσταση του νοτιοανατολικού τμήματος του κάστρου. Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις η πόλη της Ναυπάκτου αλλάζει όψη.

Με το βλέμμα στην ανάπτυξη του τουρισμού.

  • Το αναρριχητικό κέντρο στην Βαράσοβα (προϋπολογισμού 340.000 ευρώ), οι ορειβατικές διαδρομές – μονοπάτια σε Χάλκεια, Πλάτανο, Αντίρριο και Ναύπακτο (προϋπολογισμού 830.000 ευρώ), οι αναπλάσεις στην κεντρική πλατεία του Πλατάνου, σε Άνω Χώρα, Κάτω Χώρα και Αμπελακιώτισσα, ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων δίπλα στις τουριστικές εγκαταστάσεις της Αποδοτίας (έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.013.000 ευρώ), η ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου στο ΞΕΝΙΑ (προϋπολογισμού 597.000 ευρώ), η δημιουργία ανοικτού Εμπορικού Κέντρου στην Ναύπακτο (προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ) σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο και την συμμετοχή 150 επιχειρήσεων της πόλης, «κουμπώνουν» με το τουριστικό καταφυγιο, την πλωτή εξέδρα και την ανάδειξη της καστρούπολης, και δημιουργούν ένα ελκυστικό – εναλλακτικό τουριστικό προϊόν με το βλέμμα στο μέλλον της Ναυπακτίας. Χρησιμοποιήσαμε τα δημόσια έργα του προγράμματος Leader, για να αποκτήσει η περιοχή μας, τουριστική ταυτότητα. Διαμορφώνουμε την Ναυπακτία σε τόπο που αξίζει να ζεις, αξίζει να τον επισκεφθείς.

Σχετική εικόνα

Για την νεολαία και τον αθλητισμό.

  • Δεν είναι μόνο τα προαύλεια των σχολείων που μετατράπηκαν σε χώρους άθλησης, αλλά και τα γήπεδα στην Γαβρολίμνη και τον Λυγιά που τα χαίρεται ήδη η νεολαία της περιοχής (συνολικού προϋπολογισμού 685.000 ευρώ). Η συνολική αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αντιρρίου είναι ήδη φανερή και την χαίρονται οι χρήστες τους αλλά δεν σταματήσαμε εκεί. Προχωράμε σε ένα συνολικό σχέδιο με ανάπλαση – ενοποίηση όλων των αθλητικών χώρων του Αντιρρίου προσθέτοντας στις υπάρχουσες υποδομές στίβο με ταρτάν και κλειστό προπονητήριο (συνολικού προϋπολογισμού 1.086.000 ευρώ – πρόταση κατατεθειμένη στο πρόγραμμα Leader). Με πρόταση του δήμου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την κατάθεση ώριμων μελετών, αναμένεται η χρηματοδότηση γηπέδων στον Γαλατά, στο Ξηροπήγαδο, στην Δάφνη, στον Πλάτανο και στο Περιθώρι (συνολικού προϋπολογισμού 440.000 ευρώ).  Ήδη έχουν δαπανηθεί 250.000 ευρώ για να τοποθετηθούν πάνω από 20 νέες παιδικές χαρές στην Ναυπακτία, ενώ έχει δημοπρατηθεί έργο προϋπολογισμού 320.000 ευρώ για 14 ακόμη νέες παιδικές χαρές, που αναμένεται να αρχίσει η τοποθέτησή τους τον Μάρτιο.

Δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλες τις τοπικές κοινότητες

  • Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες της έγινε προσπάθεις να αντιμετωπιστεί σε κάθε τοπική κοινότητα. Για παράδειγμα μόνο ας αναφερθεί ότι στις Τ.Κ. του Πλατάνου έχουν δημοπρατηθεί έργα προϋπολογισμού 850.000 ευρώ ενώ στις 12 Τ.Κ. του πρώην δήμου Ναυπάκτου έργα προϋπολογισμού 1.140.000 ευρώ

Δεν χρειάζεται, να γίνουμε πιο αναλυτικοί. Είναι φανερό ότι ο δήμος Ναυπακτίας σε αυτή την θητεία αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην χρηματοδότηση και κατασκευή έργων. Με την απ΄ευθείας κρατική χρηματοδότηση για έργα (την λεγόμενη Σ.Α.Τ.Α. ) να περιορίζεται μόνο στα 3.000.000 ευρώ, καταφέραμε να διεκδικήσουμε και να πάρουμε χρηματοδοτήσεις πολλαπλάσιες αυτού του ποσού. Παράλληλα αποφασίσαμε να εκτελέσουμε όλα τα έργα με δημοπρασίες. Έτσι πετύχαμε σε όλα τα έργα, μεγάλες εκπτώσεις (50 – 60 % στα περισσότερα). Το ποσό των εκπτώσεων ξαναμπήκε στο ταμείο του δήμου και αύξησε την χρηματοδότηση των επόμενων έργων.

Δεν χρειάζεται να παρουσιάσουμε ψεύτικα έργα. Ούτε να οικειοποιηθούμε τα έργα που εκτελεί η Περιφέρεια στην Ναυπακτία. Το ψέμμα έχει κοντά πόδια και δεν σε πάει μακριά. Το παράδειγμα του προηγούμενου δημάρχου που παρουσίασε σαν έργο του, τα έργα της Περιφέρειας και την δήθεν χρηματοδότηση του ΞΕΝΙΑ με 7.000.000 ευρώ δεν είναι ελκυστικό. Έφθασε μάλιστα (για να παρουσιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «έργο») να αθροίζει ανύπαρκτη  χρηματοδότηση για την αποχέτευση του Αντιρρίου (2.500.000 ευρώ). Βεβαίως μιλάμε για το έργο, του οποίου η μελέτη επικαιροποιήθηκε το 2017 και εντάχθηκε σε πρόγραμμα, μόλις πριν μια εβδομάδα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε το Τεχνικό πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του δήμου για το 2019. Ίσως όλα τα παραπάνω να εξηγούν γιατί από όλους τους παρευρισκόμενους προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, μόνο ένας το καταψήφισε.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας αιρετών, υπαλλήλων και συνεργατών του δήμου Ναυπακτίας. Πολλοί είναι αυτοί που κατέθεσαν ώρες εργασίας, μεράκι,γνώσεις και ιδέες. Με τον δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο να παίζει τον κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, να συντονίζει και να εμπνέει όλους όσους συνεισέφεραν. Δεν επαναπαυόμαστε, θα συνεχίσουμε.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...