Πως αντιμετωπίζουμε το πρήξιμο στην κοιλιά; Οι 8 απόλυτοι συνδυασμοί!

 

Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που πολλές φορές έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα, τις συνήθειες κατανάλωσης των τροφών μας και φυσικά την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος εν γένει. Συνοδεύεται συχνά και από άλλα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, αίσθημα βάρους, ερυγές και τυμπανισμό. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιους συνδυασμούς τροφίμων, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να απαλλαχθείς από αυτό το ενοχλητικό πρήξιμο εύκολα και γρήγορα.

  1. Νιφάδες βρώμης με αμύγδαλα:

Αργή απελευθέρωση ενέργειας, παρατεταμένος κορεσμός πείνας. Οι ωμές νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης και φυτικές ίνες, αλλά όταν τις βράζουμε για να τις κάνουμε χυλό ή τις μουλιάζουμε, τότε ο γλυκαιμικός τους δείκτης αυξάνεται. Συνδυάζοντας όμως τις νιφάδες βρώμης με άψητα και ανάλατα  αμύγδαλα τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες, επιβραδύνεται η απελευθέρωση των υδατανθράκων στο αίμα και έτσι σταματά η απότομη άνοδος του μεταγευματικού σακχάρου, άρα και η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Παράλληλα, ενισχύεται η θρεπτικότητα του γεύματος, προκαλείται μεγαλύτερη στομαχική πληρότητα και περιορίζεται η επιθυμία για περαιτέρω κατανάλωση τροφής.

  1. Γάλα κατσικίσιο με καρύδια:

Υποβοήθηση καύσης λίπους, υποστήριξη άπαχης μάζας. Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο σε σχέση με το αγελαδινό χωρίς να υστερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία. Το λίπος του περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε άτομα που υποβάλλονται σε δίαιτα. Περιέχει επίσης μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια (MCT), τα οποία αποθηκεύονται δυσκολότερα στο σώμα συγκριτικά με τα κορεσμένα λιπαρά και καίγονται ευκολότερα ως ενέργεια. Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ω-3, ψευδάργυρο και αργινίνη, ένα αμινοξύ που διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από τον οργανισμό αλλά και την απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης, η οποία προωθεί την καύση λίπους.

  1. Κοτόπουλο και Πιπέρι Καγιέν:

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως τα πουλερικά, δεν προκαλούν απλά κορεσμό κάνοντάς μας να νοιώθουμε περισσότερο χορτασμένοι με μικρότερη ποσότητα, αλλά βοηθούν και στο να τρώμε λιγότερο στα επόμενα γεύματα, σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα.

Η προσθήκη του έξτρα καυτερού πιπεριού καγιέν, δίνει έξτρα βαθμούς στην μάχη για το κάψιμο λίπου,  χάρη στην ουσία καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές και έχει αποδειχθεί πως μειώνει την όρεξη και ενισχύει την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

  1. Μια σαλάτα ρόκα με μια ψητή ή βραστή πατάτα:

Οι πατάτες θα βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγείτε από το υπερβολικό βάρος του νερού, ελαχιστοποιώντας το πρήξιμο σας. Τα επιπλέον υγρά είναι συνήθως αποτέλεσμα της μη ισορροπίας των δύο κύριων μετάλλων που ελέγχουν την ποσότητα του νερού στο σώμα μας, καλίου και νατρίου. Το κάλιο της πατάτας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από κατακρατήσεις. Σε συνδυασμό με την ρόκα θα αυξήσεις την διούρηση, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό οι κατακρατήσεις υγρών και θα φύγει και το «φούσκωμα».

  1. Κότατζ τυρί με ακτινίδιο:

Απομάκρυνση περιττών υγρών, ενίσχυση βιοσύνθεσης καρνιτίνης. Το κότατζ αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών βραδείας απορροφητικότητας, κυρίως καζεΐνης, με χαμηλούς υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, επομένως είναι ένα κατ’ εξοχήν διαιτητικό προϊόν. Εντούτοις, έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών σε ευαίσθητα στο νάτριο άτομα. Το ακτινίδιο αποδίδει στον οργανισμό μια μεγάλη ποσότητα καλίου, το οποίο φροντίζει για τη σωστή ισορροπία υγρών του σώματος, απομακρύνοντας τις περιττές ποσότητες νατρίου. Επιπλέον, παρέχει υψηλές δόσεις βιταμίνης C που βοηθά στη βιοσύνθεση της καρνιτίνης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως «όχημα μεταφοράς» των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, ώστε να καούν και να παραχθεί ενέργεια.

  1. Μπανάνα με γιαούρτι στραγγιστό:

Καθυστέρηση απορρόφησης υδατανθράκων, βελτιωμένα επίπεδα ασβεστίου. Η μπανάνα περιέχει σχεδόν τα πάντα: πρεβιοτικές φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, κάλιο κ.ά. Έχει όμως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μάλιστα όσο πιο ώριμη είναι τόσο πιο γρήγορα ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα. Το μειονέκτημα αυτό αντισταθμίζεται όταν τη συνδυάζουμε με στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, το οποίο περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών συγκριτικά με το παραδοσιακό και λιγότερους υδατάνθρακες. Περιέχει επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες λευκίνης, ένα αμινοξύ-κλειδί για το μυϊκό ιστό, προβιοτικών, καθώς και ασβεστίου, η απορρόφηση του οποίου προάγεται λόγω της παρουσίας ινουλίνης από την μπανάνα. Τα επαρκή επίπεδα ασβεστίου στο αίμα αποτρέπουν ως ένα βαθμό την αύξηση του σωματικού λίπους και βοηθούν στην απώλειά του.

  1. Τόνος με τζίντζερ:

Μπορεί ο συγκεκριμένος συνδυασμός να σας ακούγετε παράξενος, είναι όμως αποτελεσματικός αν θέλετε να χάσετε κιλά. Και αυτό γιατί το τζίνζτερ επιταχύνει τη γαστρική κένωση, άρα βοηθάει να φύγει η φουσκωμένη κοιλιά και επίσης εφοδιάζει τον οργανισμό με ένζυμα που καταπολεμούνε τη φλεγμονή. Από την άλλη μεριά ο τόνος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μαγειρέψετε τόνο, μην ξεχάσετε να βάλετε και λίγο τζίντζερ.

  1. Γιαούρτι 2% με μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς:

Η άποψη ότι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να αποφεύγουμε το λίπος, είναι λανθασμένη. Και αυτό γιατί δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά για την υγεία μας, αντιθέτως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μας βοηθάνε στην απώλεια κιλών. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι να συνδυάσετε τα καλά λιπαρά με άπαχες πρωτεΐνες



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...