Ντομάτες

Φροντίστε να έχουν ομοιόμορφο χρώμα και καθόλου κιτρινίλες, είναι ένδειξη ότι έχουν απορροφήσει πολύ κάλιο απ’ το έδαφος. Για την χωριάτικη, προτιμήστε τις σφιχτές ντομάτες, που δεν είναι χτυπημένες. Αντίθετα, για την κόκκινη σάλτσα, οι ντομάτες πρέπει να είναι πολύ ώριμες για να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Αν στο μενού της εβδομάδας έχετε προγραμματίσει τα γεμιστά, η μέση οδός είναι η λύση: οι ντομάτες δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρές αλλά ούτε και πολύ μαλακές (για να μην ανοίξουν στο γέμισμα) – η διαλογή τους έχει την μεγαλύτερη δυσκολία.

Κρεμμύδια

Τα φρέσκα κρεμμύδια δεν πρέπει να έχουν πολύ σκληρά φύλλα, για να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε ευκολότερα στα φαγητά μας. Το κόλπο για να παραμείνουν φρέσκα, είναι να τα διατηρήσετε σε μια σακούλα μέσα στο ψυγείο. Τα ξερά κρεμμύδια θέλουν ελάχιστη προσοχή: προσέξτε μόνο να είναι σκληρά σε όλη την επιφάνειά τους, αν κάπου έχουν μαλακώσει, σημαίνει ότι έχουν χαλάσει. Δεν τα φυλάτε στο ψυγείο.

Μπρόκολo

Μια που είναι η εποχή τους, πρέπει να ξέρετε πώς θα τα διαλέξετε: προτιμήστε όσα έχουν  μακριά, χοντρά κοτσάνια και «σφιχτά» φουντάκια γιατί είναι πιο εύγευστα. Μην επιλέγετε τα μπρόκολα με πολλά φύλλα ή με υποψία κιτρινίλας.

Κολοκυθάκια

Αποφύγετε τα μεγάλα κολοκύθια γιατί συνήθως είναι πιο «νερουλά». Κατά τ’ άλλα, το τρικ για να καταλάβετε ότι είναι ολόφρεσκα είναι να δείτε αν έχουν πάνω τους τον κολοκυθοανθό, τους οποίους αν έχετε μεράκι μπορείτε να κάνετε γεμιστούς.

Σπανάκι- μαρούλι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι πανεύκολα στη διαλογή, παρατηρήστε μόνο αν έχουν έντονο πράσινο χρώμα και αν τα φύλλα τους είναι άκαμπτα.

Πατάτες

Η τέλεια πατάτα πρέπει να είναι σφιχτή και να μην έχει χαρακιές, εξογκώματα ή να αρχίζει να πρασινίζει. Καλύτερες ποικιλίες θεωρούνται του Νευροκοπίου, της Νάξου αλλά και της Κύπρου.

Λεμόνια

Αν θέλετε αρκετό χυμό, προτιμήστε τα λεμόνια με λεπτή φλούδα με λεία επιφάνεια αλλά αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε το ξύσμα της φλούδας σε γλυκά, προμηθευτείτε λεμόνια με πιο χοντρό περίβλημα.

Λάχανο

Προτιμήστε τα σφιχτά λάχανα με εξωτερικά πράσινα φύλλα που αποδεικνύουν την φρεσκάδα του. Αν δείτε μαύρα στίγματα, μείνετε μακριά τους ενώ αν ας φανούν αρκετά βαριά για το μέγεθός τους, είστε σε καλό δρόμο – σημαίνει ότι είναι φρέσκα.

Πορτοκάλια

Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά βαριά και ότι έχουν λεία επιφάνεια – παραδόξως, το χρώμα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, αρκεί να είναι ομοιόμορφο. Το τεστ για να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα βρίσκεται στο κοτσανάκι με το φύλλο.

Μήλα

Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα: όποια ποικιλία κι αν προτιμάτε, φροντίστε να επιλέξετε μήλα με έντονο χρώμα και καθόλου χτυπήματα ή μαύρα σημάδια. Τα κόκκινα και τα πράσινα είναι πιο σκληρά ενώ τα κίτρινα και τα Γκόλντεν είναι λίγο πιο μαλακά.

Μπανάνες

Οι κατακίτρινες μπανάνες είναι η καλύτερη επιλογή, ωστόσο ακόμα και αν βρίσκετε μόνο τις άγουρες, πράσινες μπανάνες, μπορείτε να τις αφήσετε να ωριμάσουν στο σπίτι. Για να μην σας μαυρίσουν πριν την ώρα τους, δέστε την άκρη στην οποία ενώνονται με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης.

Ακτινίδια

Τα πιο ώριμα ακτινίδια είναι μαλακά, έχουν βαθύ πράσινο- καφέ χρώμα και λιγότερες «τρίχες» στην επιφάνειά τους. Αν θέλετε να ωριμάσουν στο σπίτι, φυλάξτε τα σε μια χάρτινη σακούλα.

Πηγή:

Leave a Comment