Τα 6 καλύτερα τρόφιμα για τον έλεγχο του διαβήτη.Της Νατάσας Τρουμπούκη…

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη . Σε γενικές γραμμές , οι συμβουλές που δίνονται για τους διαβητικούς είναι σχετικές με το γενικό πληθυσμό. Θα πρέπει να καταναλώνουν επαρκή  ποσότητα σε λαχανικά, φρούτα , όσπρια , δημητριακά ολικής αλέσεως , χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα , πουλερικά και  ψάρια , και όσο το δυνατόν λιγότερα βιομηχανικά γλυκά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι . Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που επιλέγουν τους επαγγελματίες διαιτολόγους έχουν πολύ καλύτερη πιθανότητα να διατηρηθεί η ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου τους, και να αποφευχθούν οι επιπλοκές της νόσου λόγω των κατάλληλων συμβουλών που δέχονται. Οι διαβητικοί θα πρέπει επίσης να  λαμβάνουν τα γεύματα  τους σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα .

Υπάρχουν 6 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος στο σώμα σας . Αυτά είναι: το ελαιόλαδο, η κανέλα , το πράσινο τσάι, τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά και η βρώμη. Τα κοινά αυτά τρόφιμα «που είναι ήδη στην κουζίνα μας», μας βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας της ινσουλίνης και στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα καθώς και την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη.

1 . Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο στερείται υδατανθράκων, και ως εκ τούτου δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Επιπλέον , επιβραδύνει την απορρόφηση των τροφίμων που καταναλώνονται μαζί με το λάδι. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ω- 9 και ω- 3, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων , επιτρέποντας την καλή ροή του αίματος . Επίσης, το ελαιόλαδο δεν αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης , μειώνοντας έτσι την ανοχή στη γλυκόζη που υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους και προκαλεί αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα .

2 . Κανέλα

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση από 1 ( 5 mg) έως 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα την ημέρα , έχει θετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα .

3 . Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει το αντιοξειδωτικό EGCG , το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων και τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι το στοιχείο αυτό μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει την απότομη αύξηση του μετά από ένα γεύμα που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες .

4 . Όσπρια

Όσπρια όπως οι φακές , τα μπιζέλια , τα φασόλια και τα ρεβίθια περιέχουν σημαντική ποσότητα των υδατανθράκων , αλλά και πολλές φυτικές ίνες που επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης της ζάχαρης στο αίμα και μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο .

5 . Πράσινα λαχανικά

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal τα φρέσκα  πράσινα  λαχανικά, όπως μαρούλι , λάχανο , σπανάκι , σέσκουλο , μαϊντανός και άλλα πράσινα λαχανικά ( φρέσκα , κατεψυγμένα ή στον ατμό), όπως το σέλινο , αγγούρι , κουνουπίδι και τα πράσινα φασόλια, περιέχουν υδατάνθρακες που απελευθερώνουν ορμόνες στο έντερο, που μειώνουν την όρεξη. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα λαχανικά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τρώγοντας λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, και το σκόρδο  μπορούν να βοηθήσουν στον διαβήτη και την παχυσαρκία, και να μειωθεί ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 , επειδή τα λαχανικά είναι πλούσια σε μαγνήσιο και είναι γνωστά ως αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά .

6 . Πλιγούρι βρώμης

Η Βρώμη περιέχει ένα υψηλό ποσοστό ινών, βιταμινών Β (ιδίως Β1) , βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικών. Η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών προκαλεί αργή απορρόφηση της γλυκόζης, και ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών κάνει το πλιγούρι βρώμης  απαραίτητο τρόφιμο για να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα .

Εν ολίγοις , αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον έλεγχο του διαβήτη ! Θα σας βοηθήσουν  εάν τις προσθέσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με χυλό βρώμης αρωματισμένο με κανέλα, για μεσημεριανό γεύμα επιλέξτε στήθος κοτόπουλου με βραστά  πράσινα λαχανικά και το απόγευμα ζεσταθείτε πίνοντας πράσινο τσάι. Για το βραδινό προτιμείστε ένα πιάτο φακές σούπα . Πριν τον ύπνο πιείτε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι , προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ηρεμήσει το πεπτικό σύστημα πριν πάτε για ύπνο .



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...