Το Ολοκαύτωμα Των Καλαβρύτων

Το Ολοκαύτωμα Των Καλαβρύτων

Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Τα εγκλήματα του ναζισμού στην χώρα είναι πάρα πολλά, όπως και οι χιλιάδες Έλληνες θύματα του ναζιστικού χιτλερικού μορφώματος. Δυστυχώς στις μέρες, αλλά και στη χώρα μας βρίσκονται ψευτό – αναστημένοι σκελετοί που προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτά τα φρικτά εγκλήματα του Γερμανού ναζιστικού «στρατού».

Μετά από 75 χρόνια έχουμε και στη χώρα μας την ανάσταση ενός φαντάσματος νεοναζισμού που οι οπαδοί αυτού του μορφώματος με διάφορους ύπουλους τρόπους, όπως ότι εθνικισμός και πατριωτισμός είναι το ίδιο, προσπαθούν να εξαπατήσουν τους Έλληνες πατριώτες, και να μεταθέσουν τις ευθύνες στον Ελληνικό λαό και φυσικά αποφεύγουν να αναφέρουν στα γραπτά τους, τα εγκλήματα που έκαναν οι ομοϊδεάτες τους.

Οι σφαγές ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1943 από την Αχαΐας, με τα στρατεύματα της Βέρμαχτ και των Ες – Ες. Στο πέρασμα τους καίγανε χωριά και δολοφονούσαν με συνεχείς ριπές πολυβόλων, αδιάκριτος φύλου και ηλικίας τους πολίτες.

Το Δεκέμβριο του 1943, άρχισαν οι εκτελέσεις, οι βομβαρδισμοί και καταστροφές χωριών στο Καλάβρυτα. Τέλη Ιουλίου βομβαρδίζονται από τη ναζιστική αεροπορία τα Λαπάτα, Τρεχλό. Μάνεσι, τέλη Αυγούστου από τα Ες-Ες υλοποιείται τα σατανικό σχέδιο τους να πυρποληθεί το χωριό Άνω Λουσοί. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς βομβαρδίζετε το χωριό Βυσωκά. Οι εγκληματικές ενέργειες των Γερμανικών ναζιστικών στρατιωτών ολοκληρώθηκαν με την εποπτεία του διοικητή Εμπερσμπέγκερ στα μέσα Δεκεμβρίου με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους σε όλη την περιοχή των Καλαβρύτων που ονομάστηκε και «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

Τα Γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα μπήκαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου. Δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει. Την έντονη ανησυχία των κατοίκων κατάφερε, παραπλανώντας τους, να κατευνάσει ο Γερμανός ναζί διοικητής Εμπερσμπέγκερ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται κανείς να πάθει τίποτε και ότι ο στόχος τους ήταν η εξόντωση των ανταρτών του ΕΛΑΣ.

Προχώρησαν αρχικά στην πυρπόληση σπιτιών που ανήκαν σε αντάρτες και αναζήτησαν γερμανούς τραυματίες από τη μάχη της Κερπίνης,. Στις 12 Δεκεμβρίου οι Ναζί άρχισαν να ετοιμάζονται για να αποχωρήσουν την επόμενη ημέρα. Το πρωί τις 13ης Δεκεμβρίου, πριν καλά, καλά ξημερώσει, χτύπησαν τις καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας και Γερμανοί αξιωματούχοι και στρατιώτες διέταξαν να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μια κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας. Στο κτίριο του σχολείου έγινε ο χωρισμός και ο αποχωρισμός.

Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο σχολείο και οι άνδρες από 14 ετών και πάνω οδηγήθηκαν σε φάλαγγες στην κοντινή Ράχη του Καππή.

Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος, που δεν επέτρεπε σε κανέναν να γλιτώσει. Οι Καλαβρυτινοί ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια και ολόκληρη την πόλη να καίγεται και μαζί τους να παραδίδονται στη φωτιά οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους που ήταν έγκλειστα στο σχολείο, το οποίο φρουρούσαν πάνοπλοι Γερμανοί ναζί στρατιώτες.

Ο Εμπερσμπέγκερ για να καθησυχάσει τους συγκεντρωμένους, έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής ότι δεν πρόκειται να τους δολοφονήσει.

Την ίδια στιγμή ο οδοντωτός κατηφόριζε κατάφορτος με τις σοδιές από το πλιάτσικο που έκαναν οι Ναζί στα σπίτια, στα μαγαζιά και στις αποθήκες, από όπου άρπαξαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε. Μαζί και τα χρήματα και τα αποθέματα των τραπεζών και των δημοσίων υπηρεσιών, αφού προηγουμένως ανάγκασαν τους διευθυντές να τα παραδώσουν.

Από το ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» με μια πράσινη και ύστερα μια κόκκινη φωτοβολίδα, δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Τα πολυβόλα θέρισαν τους Καλαβρυτινούς. Ακολούθησε η χαριστική βολή, που ολοκλήρωσε τη σφαγή.

Το μεγάλο Δράμα των Καλαβρύτων είχε ξεκινήσει. Τα νιάτα, οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, οι περιουσίες και κόποι ετών αφανίστηκαν στις 2:34΄ της 13ης Δεκέμβριου 1943, όπως δείχνουν οι δείκτες του σταματημένου ρολογιού της εκκλησίας.

Το απόρρητο τηλεγράφημα με αριθμό 1595/43 της 117 jaeger Division καταγράφεται ο τελικός απολογισμός της «Επιχείρησης Καλάβρυτα»: 1) κατεστράφησαν ολοκληρωτικά τα χωριά : Ρογοί, Κερπινή, Στάση Κερπινής, Άνω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Καλάβρυτα, Μοναστήρια Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Πλατανιώτισσα, Πυργάκι, Βάλτσα, Μελίσσια, Μοναστήρι Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβένι, Βάλτος, Πλανητέρου, Καλύβια. 2) 696 Έλληνες εκτελέστηκαν… Αυτός είναι ο απολογισμός της ποιο μεγάλης θηριωδίας των εγκληματιών ναζί σε βάρος των Ελλήνων Πατριωτών. Και μερικά χρόνια μετά έρχονται κάποιοι να δημιουργήσουν ένα πολιτικό μόρφωμα και να ζητούν όχι μόνο να ξεχαστεί αυτό το ανατριχιαστικό έγκλημα, αλλά και να τιμάνε τον ιδρυτή του ναζισμού ο οποίος με τις εντολές του δολοφονήθηκαν 50.000.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και πάνω από 700.000 Ελλήνων Πατριωτών και 300.000 τους τιμώρησαν να πεθάνουν από την πείνα προκειμένου να ταΐσουν τα στρατεύματα κατοχής.

Οι σφαγές των Ναζί όχι μόνο καταδικάστηκαν από όλη την ανθρωπότητα αλλά χαρακτηρίστηκαν και ως οι πιο σκληρές στην παγκόσμια ιστορία.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/349144-To-Olokaytoma-Ton-Kalabryton ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...