Έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, την άλλη εβδομάδα έρχεται η Τρόικα!

Έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, την άλλη εβδομάδα έρχεται η Τρόικα!

Αγώνας δρόμου 15 ημερών, για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της πρώτης κρίσιμης εβδομάδας της γ’ αξιολόγησης. Ήδη έφτασαν τα κλιμάκια των δανειστών που πιάνουν δουλειά για την άντληση και επεξεργασία στοιχείων, στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει από τις 23 του μήνα. Από την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να φτάσουν και οι επικεφαλής, που θα παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα για την πρώτη φάση της αξιολόγησης, ενώ μετά την φθινοπωρινή ανάπαυλα, θα επιστρέψουν στις 6 Νοεμβρίου για την τελική φάση όπου και θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο των μεγάλων θεμάτων έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Φεβρουάριο αποφασίζει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα!

Ζητούμενο, από την κυβέρνηση είναι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έως το τέλος του έτους ή όπως τόνισε ανώτερος αξιωματούχος του Οικονομικού επιτελείου, το πολύ έως τον Ιανουάριο του 2018. Στόχος είναι να έχουν κλείσει όλα πριν από τον Φεβρουάριο, όταν και το ΔΝΤ θα πάρει τις τελικές αποφάσεις τους για την συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για την έκβαση της αξιολόγησης, έχει η πορεία των εσόδων, αλλά και η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, που σύμφωνα με το μνημόνιο έχει τεθεί στο 1,75% του ΑΕΠ.

Γραμμή- γραμμή «χτενίζουν» τον Προϋπολογισμό!

Από το «κόσκινο» των τεχνικών κλιμακίων, των δανειστών, θα περάσουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2017, που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο 9μηνο του έτους και θα έχουν σημαντική επίπτωση στη πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Οι αυξημένες επιστροφές φόρου που έφτασαν τα 4,077 δις ευρώ είναι αυξημένες κατά 1,762 δις ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί στα 2,315 δις ευρώ. Επιστροφές που έπρεπε να γίνουν για να μην δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα και να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά. Παράλληλα, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (τα στοιχεία θα ανακοινωθούν Νοέμβριο), είναι αυξημένες, κυρίως από τις επιστροφές φόρου της ΑΑΔΕ, για να επιτευχθεί ο στόχος της πληρωμής 1,2 δις ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Η επίτευξη του στόχου, θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM. Αν ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, τότε τα χρήματα «χάνονται» και επιστρέφουν στον ESM.

Η αξιολόγηση… μέσα στην αξιολόγηση    

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχει η αξιολόγηση που θα κάνουν οι επικεφαλείς των θεσμών στο «κουαρτέτο», καθώς αν υπάρχει απόσταση στις εκτιμήσεις για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενοι να ζητηθούν νέες δράσεις. Από το οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως κανένα μέρος των δανειστών δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι απαιτήσεις για νέα μέτρα, η αξιολόγηση θα προχωρήσει  με τις αναμενόμενες δυσκολίες στα δύσκολα θέματα των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, ενδεχομένως στην αξιολόγηση στο δημόσιο και στα εργασιακά.

Αν και το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει μέσα από τις δηλώσεις Λαγκάρντ και Τόμσεν ότι δεν θέλει επιπλέον μέτρα, για το 2018, είναι δεκάδες τα ήδη συμφωνημένα και ψηφισμένα μέτρα που θα έρθουν στην καθημερινότητα των ελλήνων μέχρι το τέλος του έτους. Το ΔΝΤ, παράλληλα με τα προαπαιτούμενα, θα ελέγχει και την πορεία της Οικονομίας, καθώς το Δ.Σ. του Ταμείου, περιμένει την τελική εισήγηση για να πάρουν την απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα, τον Φεβρουάριο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305685-Epiasan-doyleia-ta-technika-klimakia-ten-alle-ebdomada-erchetai-e-Troika ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...