Έτσι θα πάει στις εκλογές η παράταξη του Γ. Μπουλέ

Ποιο το σχέδιο παρεμβάσεων, πότε εκλέγει επικεφαλής και ποια τα σενάρια

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας ζεσταίνει τις «μηχανές» της, έχοντας ήδη κυκλώσει την ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Όλες οι κινήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος δείχνουν πως η παράταξη του Γιάννη Μπουλές σιγά σιγά θα βάλει σε εφαρμογή το πλάνο παρεμβάσεών της που θα την πάει στις κάλπες του Οκτωβρίου του 2019, με αρκετές ενδιάμεσες στάσεις φυσικά, άλλες πολύ κι άλλες λιγότερο σημαντικές. Μεταξύ αυτών, βέβαια, δεσπόζει σε επίπεδο ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης αλλά και ουσίας, το ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας καθώς τα σενάρια καλά κρατούν. Η ομάδα έχει επικεφαλής σήμερα που δεν αμφισβητείται από κανέναν, σε εσωτερικό επίπεδο, όμως συγκεκριμένες συγκυρίες δεν αποκλείεται να φέρουν αλλαγές. Η «Ε» έχει όλο το ρεπορτάζ.

Η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής με την έλευση του 2018 είναι φανερό πως αποφάσισε να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της, θεωρώντας πως θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς στον τομέα της παρέμβασής της σχετικά με θέματα του δήμου, μην αφήνοντας όμως εκτός ελέγχου και κριτικής την παρούσα αρχή του δήμου. Κατά την άποψη των στελεχών της ΑΔΚΝ, άλλωστε, η σημερινή δημοτική αρχή προέκυψε μετά από παραπλάνηση των δημοτών, με διάφορους μάλιστα τρόπους, έχοντας ως κύριο μέλημα το πώς θα χάσει η ομάδα του Γ.Μπουλέ, κι όχι το πώς θα διοικηθεί ο δήμος. Το σκηνικό μετά τη νίκη του 2014, πιστεύουν οι άνθρωποι της ΑΔΚΝ, αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα για το δήμο, καθώς έχει επέλθει πλήρης διάλυση των υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα των προσωπικών φιλοδοξιών του κάθε παράγοντα της πλειοψηφίας του δήμου. «Το ότι μάλιστα έφτασε ο δήμος να γίνει θέμα πανελλαδικά, αναφορικά με τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μήνυμα και για την τοπική μας κοινωνία», σχολίαζε συνομιλητής μας από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, υποστηρίζοντας πως «οι πολίτες έστω και τώρα θα αντιληφθούν το πώς η μικροπολιτική και οι πελατειακές σχέσεις πήραν τη θέση του οράματος».

«Δεν διοικεί ο δήμαρχος»

Ακούγοντας κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής της παράταξης καταλαβαίνει πως ως κύριο όπλο στη φαρέτρα της ομάδας θέλει να παρουσιαστεί η απουσία του σημερινού δημάρχου, και η σύγκριση με το παρελθόν, καθώς και η ανάδειξη του πως τον κύριο λόγο στο δήμο έχει περισσότερο ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, κι όχι αυτός που οι πολίτες ψήφισαν για να ασκήσει των πρώτη εξουσία. Η συγκεκριμένη παράμετρος κατά την ΑΔΚΝ είναι και η πληγή των όσων συμβαίνουν σήμερα στο δήμο, με πολύ σημαντικό αφήγημα, που θα κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του, το ότι αυτή η θητεία δεν δημοπράτησε ούτε ένα έργο ΕΣΠΑ.

Όλα τα παραπάνω έχουν «δώσει θάρρος» στους ανθρώπους της ΑΔΚΝ, κάνοντάς τους να πιστεύουν πως μετά το ισχυρό ομολογουμένως «χτύπημα» του 2014, ο δρόμος για να επάνοδο σε θέση αρχής είναι και πάλι ανοιχτός. Θεωρούν πως ο κόσμος συγκρίνοντας της δύο ομάδες κατά την άσκηση της εξουσίας θα χρήσει ως δικαιωμένη τη δική τους, έστω και με καθυστέρηση. «Εμείς ως δημοτική αρχή είπαμε πολλές αλήθειες και σηκώσαμε όλο το βάρος της κρίσης με περικοπές 70% στα έσοδα του δήμου,  εξόφληση ενός τεράστιου χρέους, σημαντικά έργα υποδομής μέσω προγραμμάτων και οργάνωση του νέου δήμου», μας έλεγε ένα από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, τονίζοντας μάλιστα πως τότε, στην απέναντι πλευρά της αντιπολίτευσης, υπήρχε μία ρητορεία που βασιζόταν σε υπερβολές και ψέματα, λέγοντας σε όλα όχι. Το πέρασμα του χρόνου, θέλουν να πιστεύουν στην παράταξη του Γ. Μπουλέ, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει τους πολίτες στην καλύτερη κατανόηση των θέσεών της, κερδίζοντας κυρίως ακροατήριο από ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές της γύρισαν την πλάτη. «Βλέπουν οι πολίτες  ότι η παράταξή μας είναι η μόνη συγκροτημένη παράταξη, στη συνολική επικράτεια του δήμου, με θέσεις και απόψεις είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε σε κοινωνικούς χώρους», λένε στελέχη της ΑΔΚΝ στις εσωτερικές συζητήσεις, βλέποντας με διαύγεια το δρόμο για την επάνοδο.

Συνεχή ανοίγματα

Μεταξύ της παραπάνω ανάλυσης που κάνουν στην ΑΔΚΝ, είναι εμφανές πως σταδιακά έχουν αποφασίσει να ανοίξουν και πάλι προς την κοινωνία, βρίσκοντας αφορμές να έρθουν σε επαφή μαζί της. Η αρχή για το 2018 έγινε με την κοπή της πίτας, όπου συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά μέλη, αλλά και φίλοι της παράταξης, σκορπίζοντας χαμόγελα στους διοργανωτές. Η συναθροίσεις άλλωστε, σε εσωτερικό επίπεδο, δεν σταμάτησαν καθόλου, και τώρα ήρθε η ώρα να ενταθούν. Στην παράταξη άλλωστε πιστεύουν πως έχουν το προφίλ της ομάδας που κάνει διάλογο με την κοινωνία, παρ’ ότι την τριετία 2011-2014 κατηγορήθηκαν για το αντίθετο. «Εμείς θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι στην πολιτική απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών και ότι με τη συνεργασία θα πετύχουμε», μας είπε ερωτηθείς για τη στόχευση που είχε η εκδήλωση της πίτας συνομιλητής μας, αφήνοντάς μας ανοιχτό το καλεντάρι για τις μελλοντικές που θα έρθουν.

Μία ακόμα παρέμβαση της ομάδας στο πρόσφατο παρελθόν ήταν και αυτή της συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε με αρκετές τυμπανοκρουσίες, είναι αλήθεια, με το αποτέλεσμα όμως να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Υπήρξαν εκείνοι που δεν είδαν νόημα στα όσα είπε ο επικεφαλής της παράταξης, υπό τη έννοια του ότι δεν πρόσθεσαν κάτι καινούριο, υπάρχουν και εκείνοι, όμως, όπως οι της ΑΔΚΝ, που πιστεύουν πως η συγκεκριμένη συνέντευξη έδωσε τη δυνατότητα στην παράταξη να επικοινωνήσεις τις θέσεις της, παρουσία μάλιστα και φορέων. «Διάλογος με την κοινωνία, συνεργασία με όλους», φαίνεται πως θα είναι ένα από τα σλόγκαν που θα λανσάρει η συγκεκριμένη ομάδα, επιχειρώντας να απλώσει γέφυρες με όσο το δυνατόν περισσότερους κοινωνικούς φορείς.

«Όταν πρέπει η προεκλογική περίοδος»

Στις αναλύσεις που γίνεται αυτή τη στιγμή, βέβαια, κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια της πόλης είναι το ποιος θα ηγηθεί της ομάδας στις εκλογές του 2019. Σε επίσημο επίπεδο η απάντηση αυτή τη στιγμή λέει πως η παράταξη πάντα τηρεί τις θεσμικές προβλέψεις, και αυτό θα κάνει και τώρα, μην μπαίνοντας από τώρα σε προεκλογική περίοδο, όπως θα άρεσε σε πολλούς. Στην ΑΔΚΝ, πάντα σε επίσημο επίπεδο, θέλουν να βγαίνει προς τα έξω πως ο δήμος πρέπει  να δουλεύει για τους πολίτες και όχι για την επανεκλογή των αρχόντων, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν πρώτο μέλημά τους, από την ημέρα που θα εκλεγούν, το πώς θα επανεκλεγούν. Στα ερωτήματα που τίθενται επί του θέματος η απάντηση είναι σχεδόν πάντα ή ίδια, λέγοντας πως η ομάδα μέχρι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα κάνει τη δουλειά που την έταξαν οι πολίτες να κάνει, αφήνοντας για το χρόνο που πρέπει όλα τα υπόλοιπα. Θεωρώντας πως η μαγιά ήδη υπάρχει, σε επίπεδο στελεχών, κύριος στόχος διαρρέεται πως είναι η διεύρυνση ώστε το σχήμα να εκφράσει όσο το δυνατόν καλύτερα την κοινωνία.

«Τα σενάρια θέλουν να μας πλήξουν»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» σε πρακτικό επίπεδο ο επικεφαλής που θα ηγηθεί του συνδυασμού προς τις κάλπες θα βγει από τη Γενική Συνέλευση τέσσερις με πέντε μήνες πριν αυτές στηθούν. Όσο για το ποιος θα είναι αυτός, εδώ για την ώρα, και όπως είναι λογικό, προς τα έξω ούτε συζήτηση. Τα σενάρια βέβαια καλά κρατούν, όμως συνομιλώντας με αρκετούς ανθρώπους που κινούνται στους κόλπους της ομάδας η απάντηση που δίνεται είναι πως όλος αυτός ο ντόρος γίνεται στοχευμένα για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομάδα, επιχειρώντας να πλήξει την ενότητα που παρουσιάζει. Η φράση κορυφαίου στελέχους της ΑΔΚΝ άλλωστε είναι χαρακτηριστική του τι πιστεύουν: «Εμάς μας χαροποιεί και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μια δημοτική παράταξη από το 1998, πέρα από κόμματα, με αρχές και οράματα για τον τόπο,  που συγκινεί και ενεργοποιεί πολλά από τα καλύτερα αυτοδιοικητικά στελέχη της κοινωνία μας, με ανιδιοτέλεια, όραμα και διάθεση για προσφορά».

Επειδή βέβαια τα σενάρια υπάρχουν, κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το «σβήσιμό» τους, με τον ίδιο το Γιάννη Μπουλέ να δίνει το στίγμα της συζήτησης. Σε ερωτήσεις που του γίνονται για το θέμα ο πρώην δήμαρχος φαίνεται να απαντά πως «η ΑΔΚΝ διαθέτει ικανά στελέχη για όλους τους ρόλους στο δήμο», δείχνοντας σε όποιον ενδιαφέρεται για κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, ή ακόμα και για την ηγεσία, προς τα όργανα της παράταξης και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Αν η ίδια η παράταξη κρίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσει κάποια στελέχη σε ειδικές θέσεις, υπάρχουν τέτοια στελέχη για κάθε ρόλο», φέρεται να απαντά ο πρώην δήμαρχος αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά.  

Στα χέρια του Γ. Μπουλέ

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως ο νυν επικεφαλής δεν έχει τύχει έως ώρας αμφισβήτησης στο εσωτερικό της ομάδας, κι αυτό είναι κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα. Ελλείψει κάποιας τέτοιας ανοιχτής- φανερής  διάθεσης από πρόσωπο ή πρόσωπα της ομάδας, ο Γιάννης Μπουλές παραμένει αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο σημείο της, δείχνοντας μάλλον πως από τις δικές του διαθέσεις θα εξαρτηθούν σχεδόν όλα. Ο ίδιος δηλώνει παρών, μόνο που αυτή η παρουσία, όσο δεν φέρει μαζί της και τη… βούλα της ΓΣ, είπαμε πότε θα γίνει αυτό, τόσο θα φέρει μοιραία μαζί της και διάφορα σενάρια.

Μ. Ζιαμπάρα… υπό προϋποθέσεις

Πρόσωπο το οποίο εμπλέκεται στην ονοματολογία είναι φυσικά και η Μαρία Ζιαμπάρα, η στενότερη συνεργάτιδα του Γιάννη Μπουλέ, που στο πέρασμα του χρόνου δίχως καμία αμφισβήτηση έχει σταθεί στο πλάι του όσο λίγοι, υπερασπιζόμενη το σύνολο των πολιτικών του επιλογών. Πολιτικοί συνοδοιπόροι εδώ και πολλά χρόνια, η πρώην αντιδήμαρχος έχει υπηρετήσει την παράταξη από διάφορες θέσεις όταν της ζητήθηκε, μη λυγίζοντας ακόμα και όταν δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις. Η παρουσία της σήμερα δείχνει σε κάθε περίπτωση πως μόνο κουρασμένη δεν είναι, τουναντίον θα λέγαμε, χωρίς όμως για την ώρα να ανοίγει κανένα από τα χαρτιά της. Η Μ. Ζιαμπάρα άλλωστε θα ήταν το τελευταίο πρόσωπο που θα έθετε θέμα ηγεσίας, και το δικό της βήμα θα γινόταν μόνο εάν ο Γ. Μπουλές αποφάσιζε να αποσυρθεί. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: είναι στις προθέσεις της να το κάνει αν οι συνθήκες το ευνοήσουν; Το περιβάλλον της τονίζει πως η αν παράταξη το χρειαστεί και οι συγκυρίες πουν «ναι», τότε η ίδια δύσκολα θα πει το «όχι», αφήνοντας όμως για το μέλλον κάθε τι περισσότερο, μιας και για την ώρα δεν υπάρχει συζήτηση.

Η παρουσία του Γ. Κοτρώνη και η δυναμική της

Ακολουθώντας τις συζητήσεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη για το αύριο της ΑΔΚΝ, μοιραία η συζήτηση περνά και από το όνομα του Γιώργου Κοτρώνη. Είναι γεγονός πως σε όλα τα πολιτικά πηγαδάκια της πόλης το όνομα του γνωστού επιχειρηματία παίζει πολύ δυνατά. Ο ίδιος με την παρουσία του δείχνει πως είναι παρών στα κοινά, όμως παράλληλα είναι πολύ προσεκτικός σε όλες τους τις κινήσεις, αφού χωρίς υπερβολή όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει υπέρ του σημερινού επικεφαλής. Το σενάριο να θέσει ζήτημα ηγεσίας, από όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, δεν συγκεντρώνει καμία πιθανότητα, καθώς θεωρεί πως ο Γ. Μπουλές ήταν και συνεχίζει να είναι κεφάλαιο για την πολιτική ζωή του τόπου. Μοιραία λοιπόν, και εδώ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως για να έρθει η δική του ώρα θα πρέπει πριν να έχει αποφασίσει την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής ο νυν αρχηγός της παράταξης.  Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του δίνει δυναμική στην ΑΔΚΝ, κι αυτό δεν θα είναι αμελητέο αν προκύψει ζήτημα διαδοχής. Ο ίδιος αποφεύγει κάθε συζήτηση για το σενάριο, δηλώνοντας ενεργό μέλλος του συνδυασμού που τον υπηρετεί και θα τον υπηρετεί απ’ όπου παραστεί ανάγκη και του ζητηθεί. Εκτίμησή μας, εξετάζοντας το σύνολο των δεδομένων, είναι πως εάν ο Γ. Μπουλές αποφασίσει να κάνει το βήμα πίσω τότε ο Γ. Κοτρώνης θα είναι εκεί παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Κλείνοντας το κεφάλαιο των πιθανών σεναρίων, στην περίπτωση που ο Γ. Μπουλές αποφασίσει να μη συνεχίσει από την ίδια θέση, και αφού μιλάμε για πολιτική, δεν θα πρέπει ποτέ να αποκλείουμε μία πιθανή εμφάνιση έκπληξη. Μόνο που αν λάβει σάρκα και οστά αυτό το ενδεχόμενο, βάσει δεδομένων αυτή τη στιγμή, θα μιλάμε για μία πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη.

Απλή αναλογική με δικλείδες ασφαλείας

Πως βλέπουν όμως το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου; «Προφανώς πάντα παίζει σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία  των θεσμών και της κοινωνίας γενικότερα», υποστηρίζουν, τονίζοντας πως ο Καλλικράτης έχει ατέλειες που πρέπει να διορθωθούν. Ο Γιάννης Μπουλές έχει επανειλημμένως μιλήσει για την ανάγκη να αποδοθούν περισσότεροι πόροι στην αυτοδιοίκηση, όμως για την ώρα και  μέχρι η κυβέρνηση να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της τα σχόλια σταματούν εκεί. Για το κεφάλαιο «απλή αναλογική» εκφράζονται επιφυλάξεις καθώς θα πρέπει να βρεθούν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μη γίνει εφαλτήριο για κάποιους που θα εκλέγουν μόνο τον εαυτό τους, εκμεταλλευόμενοι το εκλογικό σύστημα. Με τη συζήτηση σε αυτές τις περιπτώσεις να περιστρέφεται αρκετά γύρω από τον τρόπο των εκλογών, στην μείζονα μειοψηφία θεωρούν πως πρέπει να σπάσει και η «μάστιγα» της πολυσταυρίας, καθώς μέσω αυτής παίζονται πολλά παιχνίδια εις βάρος στελεχών που αξίζουν.

Ο Γιάννης Μπουλές στην κοπή της πίτας είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο συνεργασιών, λέγοντας «ναι» σε αυτές, αφού δημιουργηθεί κλίμα συναινέσεων, όμως για να λάβουν χώρα επίσημες συνεργασίες είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς. Προφανώς γίνεται σκανάρισμα του τι συμβαίνει στις υπόλοιπες παρατάξεις, όμως η δημόσια ρητορεία που θα σταθεί απέναντι σε κάποιες από αυτές θα δείξει δεδομένα προς τη συγκεκριμένη αφήγηση: «Θέλουμε οργανωμένες και όχι ευκαιριακές παρατάξεις που συμπτύσσονται για εκλογικούς και μόνο λόγους».  

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος

Στην ΑΔΚΝ θεωρούν, συμπερασματικά, πως οι δημότες ήρθε η ώρα να κάνουν τις συγκρίσεις τους και να επιλέξουν μεταξύ δοκιμασμένων λύσεων. Όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται όλο και πιο συχνά να γίνεται ο ίδιος ο δήμαρχος, δια της απουσίας του, επενδύοντας στο αφήγημα που λέει ότι ο δήμος δεν διοικείται από αυτόν. Οι αντικειμενικές δυσκολίες, βέβαια, που έχει να ξεπεράσει η παράταξη για να φτάσει και πάλι σε ποσοστά που θα τη βάλουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών δεν είναι λίγες, μιας και δεν θα ριχτεί στη μάχη των εκλογών από θέση αρχής, όπως το 2014, ή από τη θέση του «φρέσκου», όπως το 2010. Το να προκαλέσει σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον και πάλι εκείνων που της γύρισαν την πλάτη είναι βασικό της μέλημα, γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότερες τοποθετήσεις κινούνται γύρω από τις συγκρίσεις. Φυσικά όλα αυτά θα πάρουν την ανάλογη δυναμική όταν θα κλείσει και το θέμα του επικεφαλής, με το όποιο πρόσωπο επιλεγεί να προσθέτει πόντους στην ομάδα, άλλος λιγότερους και άλλος περισσότερους. Αυτό το τελευταίο, όμως, είναι κάτι που για την ώρα δεν θα ξεκαθαρίσει, με το Γιάννη Μπουλέ, αυτή τη στιγμή, να φαντάζει ως το πρώτο φαβορί να ηγηθεί και πάλι του συνδυασμού.

Άρθρο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...