Όλα τα δάνεια, κόκκινα και ενήμερα, στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ!

Όλα τα δάνεια, κόκκινα και ενήμερα, στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ!

Έλεγχο σε βάθος, σε όλα τα δάνεια των τραπεζών θέλει η ΕΚΤ! Σε ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος του εποπτικού μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στα τεστ αντοχής!  Παράλληλα με τα συνήθη κεφάλαια των stress test, θα γίνει έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (AQRs), κάτι που είχε ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από το προηγούμενο καλοκαίρι.  

 Για τους θεσμούς και ειδικά για το ΔΝΤ, θεωρείται μεγάλης σημασίας, να μπει η σφραγίδα της ΕΚΤ στην υγεία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, πριν συμφωνήσει με την κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, καθώς οι αναλυτές του, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ρευστότητας, χωρίς επιπλέον κεφάλαια. Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζίτες εκφράζουν αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής και θεωρείται ότι αφού οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τις δύσκολες δοκιμασίες, αυτό θα σηματοδοτήσει ένα κύμα επιστροφής εμπιστοσύνης προς την ελληνική αγορά, τόσο από τους θεσμούς, όσο και από τους καταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ακόμα και ένα ειδικό δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε ο έλεγχος να αποδείξει ότι η αγορά και το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας μετά το μνημόνιο, θα μπορεί να βασιστεί στην δανειοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία στη Φρανκφούρτη, είναι ότι μπορεί με ν οι τράπεζες να έχουν κάνει πολλές ρυθμίσεις δανείων, με αποτέλεσμα πολλά κόκκινα να… πρασίνισαν, αλλά ενδεχομένως αυτά τα δάνεια να ξανακοκκινίσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 10-11,5 δις δανείων που είναι ρυθμισμένα, αλλά δεν θεωρούνται υγιή. Το πρώτο 9μηνο της προηγούμενης χρονιάς, το σύνολο των ρυθμισμένων δανείων αυξήθηκε κατά 0,8% και έφτασε τα  51,1 δις  ευρώ. Από αυτά, σχεδόν το 1 στα 5 (22%) θεωρείται ότι δεν αποδίδουν, καθώς ξανακοκκινίζουν.

Αυτό το δείγμα, κάνει τα στελέχη του SSM για το τί μπορεί να γίνει, αν περισσότερα δάνεια ξανακοκκινίσουν. Πως μπορεί να εξελιχθεί η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Θεωρητικά, αν υπάρχει καλή πορεία της οικονομίας, με αύξηση της παραγωγής, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, τότε θα αυξάνονται και οι πληρωμές των ρυθμίσεων, οπότε οι τράπεζες θα έχουν εύκολη δουλειά μπροστά τους. Όμως η ΕΚΤ θέλει να είναι προετοιμασμένες οι τράπεζες και για χειρότερα σενάρια, όπου θα έχουν να αντιμετωπίσουν μικρές ή μεγάλες κρίσεις και να αποδειχθεί ότι υπάρχουν τα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους. Σε αυτή τη φάση, κανείς δεν θέλει μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εκτός από το ΔΝΤ) και η προσπάθεια που γίνεται με τα τεστ αντοχής, έχει στόχο να κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητας. Στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), δείχνουν ότι το 54,3% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s) άνω των 90 ημερών δεν έχουν ρυθμιστεί, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά και ανά κατηγορία, σε στεγαστικά (49,9%), καταναλωτικά (42,9%) και επιχειρηματικά (60,4%) δάνεια.

«Κλειδί» για τις αυξημένες ανάγκες των τραπεζών, οι νέοι κανονισμοί της ΕΚΤ που έχουν αυξημένες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια. Συγκεκριμένα, προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου, με  το λογιστικό πρότυπο IFRS 9. Η αντικατάσταση του Λογιστικού Προτύπου IAS 39 με το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικών Αναφορών IFRS 9, γίνεται ώστε να επιβάλει στις τράπεζες τον εκ των προτέρων σχηματισμό προβλέψεων για πιθανούς, και όχι πραγματοποιθέντες, κινδύνους. Το νέο πρότυπο IFRS 9 καταργεί το μοντέλο της «υφιστάμενης ζημίας» το οποίο βασίζεται στην εκδήλωση ενός πιστωτικού γεγονότος ως προϋπόθεση για την αναγνώριση πιστωτικών ζημιών και το αντικαθιστά με το μοντέλο της «αναμενόμενης ζημίας» (expected loss model) με την εκάστοτε τράπεζα -πλέον- να οφείλει εκ των προτέρων να αναγνωρίσει την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών και να σχηματίσει τις δέουσες προβλέψεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324803-Ola-ta-daneia-kokkina-kai-enemera-sto-mikroskopio-tes-EKT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...