Όλα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Όλα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Στόχος του Κυριάκου ο πλήρης έλεγχος του κόμματος, που είναι χωρισμένο σε φέουδα, τα οποία υπογείως σπαράσσονται μεταξύ τους

Του Γιαννη Αναγνωστου

Να ελέγξει όσο μπορεί την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, προωθώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς στον ίδιο υποψηφίους θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται αργά, αλλά μεθοδικά προς τον μεγαλύτερο έλεγχο της Κ.Ο., προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις από νυν βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος έχει πει σε ανύποπτη στιγμή ότι δεν ελέγχει την Κ.Ο. και το κόμμα και ως εκ τούτου πέφτει λεπίδι στις λίστες. Η αρχή είχε γίνει με την «πόρτα» που έδειξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα είναι σε κυβερνητική ή πολιτειακή θέση, ενώ μόλις τις προηγούμενες ημέρες η ηγεσία της ΝΔ θέλησε να στείλει μήνυμα ότι θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Με το πρόσχημα του πολυσυζητημένου Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, επιμένει ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.000 βιογραφικά για να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, ενώ οι βουλευτές ήδη αντιδρούν καθώς βλέπουν πολλούς να έχουν πάρει άτυπα το χρίσμα και καθημερινά καταγράφονται πολλά επεισόδια συγκρούσεων. Ακόμα και βουλευτές -ιστορικά στελέχη του κόμματος και επί σειρά ετών βουλευτές όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης, ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ηλικίας.

 

Οι πρώην και τα βέτο

Η λογική του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να αφήσει πολλές εκλόγιμες θέσεις κενές, ειδικά μετά την κίνησή του με την Ντ. Μπακογιάννη. Ο ίδιος θα ήθελε και το έχει πει κατ’ ιδίαν να μετακινηθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς που αρνούνται, με τον πρώτο να παραμένει στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης και τον δεύτερο να μην εγκαταλείπει την Μεσσηνία.

Παρά την αντίδραση των πρώην Πρωθυπουργών, οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί της ηγετικής ομάδας της ΝΔ να τους κόψει υπάρχουν, αν και υπό τη σκιά των πάρα πολλών αντιδράσεων, στέλνουν φοβισμένα μηνύματα ότι θα ήταν αδιανόητο να μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως οι Καραμανλής, Σαμαράς, Μεϊμαράκης και η Ντόρα Μπακογιάννη (με τη λογική ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων θα μετακινηθεί στα Χανιά) στο πλαίσιο μιας «πανστρατιάς» από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Το σχέδιο σφαγής του Μεϊμαράκη

Την Μεγ. Τρίτη συναντήθηκαν σε γνωστό εστιατόριο (Αμπρεβουάρ) του Κολωνακίου ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ανέμενε σε αυτό το γεύμα να ακούσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να του λέει πως θα αξιοποιηθεί ενόψει των εκλογών και αναθέτοντάς του την προεδρία του Εκλογικού Αγώνα και πιθανόν και του Συνεδρίου. Όμως, ο συγκεντρωτικός Κυρ. Μητσοτάκης, με κρύο αίμα του είπε ότι θα τα αναλάβει όλα αυτός ως πρόεδρος της ΝΔ με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να του λέει: «Έχεις 75 βουλευτές. Άντε και καμιά δεκαριά επιλαχόντες. Σύνολο 85. Έχεις ακόμη 400 θέσεις για να βάλεις δικούς σου υποψηφίους και να περάσεις το μήνυμα που θες για ανανέωση». Ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως επέμεινε με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να του λέει πως αυτός  παραμένει απλώς στρατιώτης και θα βοηθήσει το κόμμα από όποια θέση αποφασισθεί.

«Εγώ δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες. Τον έχω κάνει τον κύκλο μου. Εγινα αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός. Εαν δεν θέλεις να είμαι στα ψηφοδέλτια, να μου το πεις» ανέφερε ο Βαγγ. Μεϊμαράκης για του απαντήσει παγωμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Σε ευχαριστώ που με διευκολύνεις, σε τιμά αυτή σου η απόφαση. Κρίμα που δεν το σκέφτονται έτσι κι άλλοι». Το αρνητικό όμως για τον Μεϊμαράκη που άκρως παραταξιακός του είπε, «με βάλεις δεν με βάλεις στο ψηφοδέλτιο, εγώ θα τρέξω για την παράταξη», είναι ότι διοχετεύτηκαν σε εφημερίδες σενάρια για το κόψιμό του από τη λίστα της Β΄ Αθηνών και μάλιστα με τη συμφωνία του πρώην προέδρου της ΝΔ. 

Η ένταση όμως και η οργή της βάσης, ανάγκασε την ηγεσία να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μεταδίδοντας ότι όλοι οι πρώην πρόεδροι θα είναι στα ψηφοδέλτια, αλλά ουδείς τους πιστεύει. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ενδιαφέρον έχει η παρασκηνιακή συμφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει γραμματέα της ΝΔ τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, βουλευτή Σερρών, ο οποίος εμφανίστηκε στα μέσα της εβδομάδας και άδειασε όλους τους πρώην προέδρους, λέγοντας ότι ίσως είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που η ΝΔ λέει τόσο σοβαρά πράγματα και λέει λίγα.

 

Τι συμβαίνει με τον Αβραμόπουλο

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για τον οποίο από την ηγεσία της ΝΔ διαρρέουν ότι έχει συμφωνήσει να μετακινηθεί, να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες και να πολιτευθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μόνο που ο Δ. Αβραμόπουλος έχει διαμηνύσει στον Κυρ. Μητσοτάκη πως θα εξαντλήσει την θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα όχι μόνο στο Επικρατείας δεν σκοπεύει να είναι, ούτε να θέσει υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας. Για τον Δ. Αβραμόπουλο μάλιστα λένε ότι έχει συμφωνηθεί να πάει στη θέση του η Ντ. Μπακογιάννη, αν και αυτό το σενάριο δεν έχει βάση. Απλά, με όχημα το σκάνδαλο Novartis θα επιχειρηθεί να τον  θέσουν εκτός παιχνιδιού και μάλιστα εκτός λίστας, με το επιχείρημα ότι ναι μεν είναι αθώος, αλλά πρέπει να μην υπάρχει εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη που διερευνά ακόμα την υπόθεση.

 

Ανησυχίες, αγωνίες και γκρίνια

Επί της ουσίας, υπάρχει μεγάλη αγωνία παλαιών βουλευτών για το μέλλον τους, καθώς μόνο οι νυν εκλεγμένοι είναι σίγουροι, αν και ορισμένοι υπό προϋποθέσεις. Ήδη, σε πολλούς νομούς έχουν βγει τα μαχαίρια, διότι πολλοί πολιτευτές και στελέχη εμφανίζονται ως υποψήφιοι, έχοντας πάρει άτυπα το χρίσμα από την ηγεσία της ΝΔ, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις ότι κανείς δεν είναι σίγουρος. Οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί ζητήματα από πολιτευτές που κινούνται και υποστηρίζουν ότι είναι «εκλεκτοί του Μητσοτάκη».

Η φράση όλοι κρίνονται και αξιολογούνται δεν έχει ισχύ και οι πιο μυημένοι μένουν στις συχνές επισημάνσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, για την ανάγκη να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ. Απομένει να φανεί ποιοι θα καρατομηθούν, αν και το σύστημα του Κυρ. Μητσοτάκη θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του, ακόμα και εάν τοποθετηθούν στα ψηφοδέλτια παλαιά πρόσωπα, τις νέες υποψηφιότητες.

Με τα ψηφοδέλτια ασχολούνται ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας, ο σύμβουλος στρατηγικής Τάκης Θεοδωρικάκος (είναι ανοικτό εάν θα είναι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και οι προεδρικοί σύμβουλοι, Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Νέζης και Γρηγόρης Δημητριάδης (αυτός κάνει το κεντρικό παιχνίδι στο παρασκήνιο). Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, υποψήφιος θα είναι στην Καβάλα, ο συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη και πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου, ο Μακάριος Λαζαρίδης.

 

Περιφέρεια Αττικής 

Α’ Αθηνών: Στην Α’ Αθηνών, εκτός από τους εν ενεργεία βουλευτές, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια – η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται να οδεύει στα Χανιά και γίνεται προσπάθεια να βγάλει η ηγεσία εκτός λίστας τον Νικήτα Κακλαμάνη- υποψήφιοι θα είναι: ο Θεόδωρος Φορτσάκης (από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και ο Δημήτρης Ιατρίδης και πιθανότατα ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αλλά και η δικηγόρος Σοφία Νικολάου.

Β’ Αθηνών: Στη Β’ Αθηνών, στη λίστα θα είναι, εκτός από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που θέλουν να τον κόψουν, ο Νίκος Δένδιας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Αννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Στη Β΄ Αθηνών θα είναι υποψήφιος –και όχι στην περιφέρεια Αττικής, όπως ήταν το σχέδιο επί Κώστα Καραμανλή- ο πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος.  Στη λίστα θα είναι η βουλευτής Νίκη Κεραμέως (από το Επικρατείας), ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ., Βασίλης Σπανάκης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Νίκος Ρωμανός, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Σάκης Ιωαννίδης. Στη λίστα θα είναι ακόμα η περιφερειακή σύμβουλος Φωτεινή Βρύνα, ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων, Βασίλης Ξυπολυτάς, η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, Ζωή Ράπτη, ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, ο Νίκος Κωστόπουλος και η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει και συζητά την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, ενώ έχει κλειδώσει του αθλητικογράφου Αντώνη Πανούτσου. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος ήδη κινείται ως υποψήφιος, ενώ έχει βολιδοσκοπηθεί ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας. Στη λίστα θέλουν να είναι και θα είναι ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι εξής :Βασίλης Ανδρικόπουλος, Αθηνά Ψαράκη, Ιωάννης Κούτρας, Τάσος Καρανδρέας, Αντώνης Χονδρονίκος, Ινέτζη Δημητρακάκη, Σωτήρης Ησαΐας, Βαρβάρα Γελαδάκη, Κορίνα Δαμουλιάνου και Γιώργος Τσουκαλαδάκης.  Το ενδιαφέρον είναι ότι η λίστα θα έχει και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, άλλοτε συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Υπάρχει εισήγηση στον Κυρ. Μητσοτάκη να βάλει στη λίστα τον Πέτρο Κωστόπουλο!

Αττική: Στη λίστα της Αττικής, εκτός από τους σημερινούς βουλευτές, Μάκη Βορίδη, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργο Βλάχο και Θανάση Μπούρα, θα είναι ο Βασίλης Οικονόμου (από το Επικρατείας), ο Νίκος Καντερές, ο Ανδρέας Τσώκος, ο Γιώργος Κώτσηρας, ο Νίκος Σοφιανός, η Ευρώπη Κοσμίδη, η Βάσω Κόλλια, ο Ρουσλάν Μπουντζάν, ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, αλλά και ο αυτοδιοικητικός Πέτρος Πουλάκης.

Α’ Πειραιώς: Στην Α’ Πειραιώς στη λίστα θα είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος και ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Επίσης ο οικονομολόγος-επιχειρηματίας Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Παίζουν ακόμα οι υποψηφιότητες του πρώην πολιτευτή του Ποταμιού Τάσου Αβραντίνη, της δικηγόρου Ζωής Ρούσου και της Μαρίας Καλαγιά. Στο τραπέζι είναι η υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη. Νέα πρόσωπα θα είναι ο Γιάννης Μελάς και η Σταυρούλα Αντωνάκου, ενώ η ηγεσία της ΝΔ θέλει την Νόνη Δούνια και εκτός απρόοπτου υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Λεούσης, πρόεδρος της Β’ Υγειονομ. Περιφέρειας.   

Β’ Πειραιώς: Εκτός λίστας θα είναι οι μακροβιότεροι βουλευτές Γιάννης Τραγάκης και Τάσος Νεράντζης, αλλά εντός θα είναι ο γιατρός και πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Μιχάλης Λιβανός, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χρουσαλάς, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο δικηγόρος και πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παλευρατζής, η δημοσιογράφος Εύα Ζαχιώτη, η Ελένη Κριτσιδήμα, ο Τάσος Μύτογλου, ενώ η ηγεσία θέλει και την Άντζελα Γκερέκου.   

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 

Αιτωλοακαρνανία: Για το ψηφοδέλτιο, εκτός των βουλευτών Μάριου Σαλμά και Κώστα Καραγκούνη που θα είναι υποψήφιοι,  συζητούνται ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο επιχειρηματίας Σπήλιος Λιβανός, ενώ εσχάτως ακούγεται και η πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Νικολίνα Μαρίνου. Από το Μητρώο θα αξιοποιηθεί η Αναστασία Σακαρέλη, που εργάζεται στον ΔΕΔΔΗΕ, και η Μαρία Καλπουζάνη, τραπεζικό στέλεχος μεγάλων ομίλων.

Αχαΐα: Στη λίστα εκτός των Ανδρέα Κατσανιώτη και Ιάσονα Φωτήλα, θα είναι ο πρώην βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος, ο εγκληματολόγος Αγγελος Τσιγκρής, ο Γιώργος Μαυραγάνης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ο Φοίβος Μπεκίρης, αδερφός του Μιχάλη Μπεκίρη (πρώην διευθυντή και κουμπάρου του Κυρ. Μητσοτάκη), ο Γιώργος Καραμαλίκης, ο Γιώργος Κουτρουμάνης και οι πολιτευτές Εφη Γιαννιά και Ελένη Κονιδάρη Αντωνοπούλου. 

Ηλεία: Σίγουρος είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, αλλά και οι πρώην βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Μαρίνος. Στη λίστα θα είναι πάλι ο δικηγόρος και πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης και νέο πρόσωπο, του κύκλου Μητσοτάκη, θα τοποθετηθεί ο νεαρός επιχειρηματίας Νίκος Κοροβέσης. Επίσης θα συμμετάσχουν και οι Νικόλαος Καλάκος, γενικός διευθυντής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων.   

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

Α’ Θεσσαλονίκης: Πρώτος στη λίστα παρά την επιθυμία πολλών να βρεθεί εκτός θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και οι νυν βουλευτές, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Ελενα Ράπτη. Σίγουρη και ήδη προκαλεί αντιδράσεις η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Στη λίστα θα είναι ο Στράτος Σιμόπουλος, η Βίκυ Νάκου, η Σύνθια Σάπικα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, η Ελενα Φύκα, ο Δημήτρης Πανοζάχος, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Φάνης Ουγγρίνης, η Κατερίνα Σταμούλη, ο Σωκράτης Δημητριάδης, ο Αλέξανδρος Θάνος και η Αννα Ευθυμίου. Από το Μητρώο Στελεχών θα αξιοποιηθούν ο Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, ο Αλέξανδρος Λαγάκης, ο Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο Διαμαντής Γκολιδάκης. Στη λίστα θα είναι και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ενώ η ηγεσία συζητά με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα Νίκο Γκάλη που είναι διστακτικός.

Β’ Θεσσαλονίκη: Στη λίστα θα είναι και πάλι οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Θεοφάνης Παππάς, Κώστας Γιούτικας, Κώστας Φωτίου, Χρήστος Τσογκαρλίδης, Κώστας Ευθυμίου (γαμπρός του πρώην υπουργού Γιώργου Σαλαγκούδη), Κατερίνα Ζιούτα και Γερακίνα Μπισμπίκα, ενώ ακούγεται το όνομα του πρώην γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γιώργου Καραγιάννη. 

Ημαθία:  Στη λίστα θα είναι ο νυν βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο πρώην βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Συζητούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζούλα και Στάθης Σαρηγιαννίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Ζήσης Πατσίκας, ο Πέτρος Λυμπερίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο δικηγόρος Προκόπης Μπίλης, ο γιατρός Γιώργος Μηνάς, ο Κώστας Ζιώγας, καθώς και ο Αργύρης Γκαμπέσης, πρώην διοικητής του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Επίσης θα αξιοποιηθούν οι αγρότες Νίκος Λολιόπουλος και Στέργιος Κίρτσιος.   

Πέλλα: Στο ψηφοδέλτιο θα είναι εκτός από τον εν ενεργεία βουλευτή, Γιώργο Καρασμάνη, οι πρώην βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης και Δάνης Τζαμτζής, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάκης Βασιλειάδης, ο δήμαρχος Εδεσσας, Δημήτρης Γιάννος, ο Γιώργος Γκλαβάκης, ο Γιάννης Ανδρίτσος, η Γεσθημανή Πασχαλίδου, η Δέσποινα Πρίνια, ο Ηλίας Πλιόγκας, η Ειρήνη Χατζοπούλου και ο Θόδωρος Δεληγιάννης.

Σέρρες: Στη λίστα θα είναι οι βουλευτές Κώστας Καραμανλής και η Φωτεινή Αραμπατζή, ο στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Μενέλαος Βλάχβεης και ο Δημήτρης Γκολέμης. 

Κιλκίς: Στη λίστα θα είναι εκτός του νυν βουλευτή Γιώργο Γεωργαντά, η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Νατάσσα Σωτηριάδου και ακούγεται ο δημοσιογράφος Σούλης Καζαντζίδης. 

Χαλκιδική: Στη λίστα θα είναι ο βουλευτής Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Θύμιος Καρανάσιος και ο Δημήτρης Τσούφης και συζητούνται τα ονόματα του γιατρού Μανώλη Μπέης, του δικηγόρου Στέλιου Βαλιάνου και της δικηγόρου Στέλλας Κουφογιάννη. 

Πιερία: Στη λίστα και πάλι ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, η πρώην βουλευτής Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Λευτέρης Μωυσιάδης, ο δικηγόρος Νίκος Λιακόπουλος, η πρώην πρόεδρος του ΙΚΥ Έφη Μπάσδρα, ο  πρώην προέδρος της ΝΟΔΕ, Ηλίας Τάπρας, ο Δημήτρης Μπέης και ο Φώντας Μπαραλιάκος. Αγνωστο εάν θέλει να πολιτευθεί ξανά ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ συζητείται το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα της ΕΠΟ, Παυσανία Παπανικολάου.   

 

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 

Γρεβενά: Εκτός από τη δεδομένη υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Τιμολέοντος Κοψαχείλη, συζητείται ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης. Δυνατά παίζει το όνομα του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη και οι Απόστολος Τσένης και Θανάσης Σταυρόπουλος. 

Καστοριά: Ξανά υποψήφια η βουλευτής Μαρία Αντωνίου και ο πρώην βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας, η δικηγόρος Αγνή Κανδύλη καθώς και ο Βασίλης Τσιφλικιώτης, επίσης δικηγόρος.   

Κοζάνη: Εκ νέου υποψήφιος ο νυν βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και  ο πρώην υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος. Συζητούνται ο οδοντίατρος Γιάννης Δεληγιάννης και η Λένα Κοσαμπαλίδου, η πρόεδρος ΝΟΔΕ, Εύη Πρώιου, και το πρώην στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. Χάρης Κάτενας, ο Γιώργος Τοπαλίδης, καθώς και ο Γιώργος Δακής. 

Φλώρινα: Πλην του βουλευτή του νομού Γιάννη Αντωνιάδη, στη λίστα θα είναι ο πρώην βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης και ο Σταύρος Παπασωτηρίου και συζητείται το όνομα του δημάρχου Γιώργου Βοσκόπουλου.   

Δράμα: Ο βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης θα είναι πάλι υποψήφιος και συζητείται το όνομα του δικηγόρου και πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Μιχάλη Τάσσου, ενώ ακούγονται οι υποψηφιότητες προσώπων, όπως ο Κώστας Μπλούχος και Κυριάκος Χαρακίδης. 

Έβρος: Στη λίστα θα συμμετάσχει ο νυν βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο πρώην υφυπουργός Αλέκος Δερμεντζόπουλος (αν και συζητάνε για την κόρη του Μελίνα Δερμεντζοπούλου). Ακούγεται ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, έμπορος, ενώ θα συμμετάσχει και η συγγραφέας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Χρύσα Μπαχαρίδου. Αν και κάποιοι θέλουν να τον κόψουν, υποψήφιος θα είναι πάλι ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Ακης Γεροντόπουλος. Συζητούνται οι Βαγγέλης Ρούφας, Κώστας Κελέτσης και Σωτήρης Μποταΐτης. 

Καβάλα: Στην Καβάλα θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης. Παίζει το όνομα του πρώην προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας Θράκης Κώστα Αντωνιάδη. Στη μάχη του σταυρού θα ριχτούν οι πρώην βουλευτές του νομού Γιώργος Καλαντζής, Γιάννης Πασχαλίδης και Κώστας Κλειτσιώτης.   

Ξάνθη: Στη λίστα θα είναι ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός και ίσως οι Ακήφογλου Μπιρόλ, Γεωργία Ανδρέου – Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνος Μαλάκης και Μιχάλης Πουσπουρίκας   

Ροδόπη: Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θα επιχειρήσει την επιστροφή του και στη λίστα θα είναι η Μουσταφά Κατραντζή και η Βούλα Ελευθεριάδου. 

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου 

Αργολίδα: Στη λίστα εκτός από τον Γιάννη Ανδριανό θα είναι η Σόνια Τάνταρου, ο οικονομολόγος Σπύρος Στείρης, η γιατρός Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Τάσος Πουλής και ο δημοτικός σύμβουλος Αργους Παναγιώτης Σκούφης.

Αρκαδία: Εκτός του σαμαρικού βουλευτή Κώστα Βλάση, στη λίστα θα είναι η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, ο Νίκος Γιαννακόπουλος και ο Χρήστος Κουμουνδούρος.

Κορινθία: Πλην του νυν βουλευτή Χρήστου Δήμα που θα είναι υποψήφιος, στη λίστα θα είναι οι πρώην βουλευτές Νίκος Ταγαράς και Κώστας Κόλλιας, ενώ υποψήφια θα είναι η εκπαιδευτικός Γιώτα Μπάγκα. Από το Μητρώο Στελεχών θα αξιοποιηθεί η πολιτικός μηχανικός Σοφία Αναγνωσταρά και ο Πάνος Καραχάλιος, διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας.

Λακωνία: Εκτός του νυν βουλευτή Θανάση Δαβάκη στη λίστα θα είναι η πρώην βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και επιχειρηματίας Γιάννης Κουλιζάκος, καθώς και ο Λέανδρος Καλογεράκος, πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Συζητείται ακόμα ο πρώην διευθυντής της Ν.Δ. Μενέλαος Δασκαλάκης. 

Μεσσηνία: Εκτός από τον πρ. πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά που εκλέγεται χωρίς σταυρό, στη λίστα θα είναι ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πολιτευτής  Μίλτος Χρυσομάλλης, ο γιατρός Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και ο πρέσβης Χρήστος Παναγόπουλος. Συζητείται ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος που ήταν και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ.

 

Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Καρδίτσα: Eκτός από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τσιάρα, θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι πρώην βουλευτές Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Συζητείται το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πασχάλη Μπουχώρη, ενώ σίγουρη είναι όπως λένε η υποψηφιότητα του κομματικού στελέχους Κώστα Πάσχου. 

Λάρισα: Στη λίστα οι νυν βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, όπως και η εκπαιδευτικός Θεοδώρα Κάλλα, ο Θανάσης Παιδής και από το Μητρώο Στελεχών ο Γιώργος Καραβάνας, διευθύνων σύμβουλος τράπεζας κρυοσυντήρησης κυττάρων και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, αλλά και η δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα. Άγνωστο τι θα γίνει με τον πρώην δήμαρχο Λάρισας Κώστα Τζανακούλη.

Μαγνησία: Εκτός από τον νυν βουλευτή Χρήστο Μπουκώρο, υποψήφια θα είναι η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή και ίσως ο γιατρός Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ενώ συζητείται το όνομα του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Χρήστου Χρόνη. Στη λίστα θα είναι μάλλον ο Νικήτας Παπαντωνίου (το γένος Καρτάλη), γιος του Γιάννου Παπαντωνίου από τον πρώτο του γάμο και συζητούνται τα ονόματα της Κατερίνας Πατσογιάννη, του Σάκη Κοκκίνη (λέγεται ότι θα είναι πιθανότατα εντός λίστας) και της Έλενας Αντωνοπούλου.

Τρίκαλα: Εκτός από τον νυν βουλευτή Κώστα Σκρέκα, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, καθώς και ο Θανάσης Λιούτας. Ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, με έντονη πλέον κινητικότητα στην περιοχή, θα είναι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Επίσης στη λίστα θα είναι οι γιατροί Ηλίας Τσιαούσης και Χρήστος Λιάπης και συζητούνται η Ζέφη Νικολάου, ο Χρήστος Κρητικός, ο ΟΝΝΕΔίτης Βαγγέλης Καραμίντζιος και ο Γιάννης Αναγνώστου.

 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 

Βοιωτία: Στη λίστα ο εν ενεργεία βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας, η δικηγόρος Σωσώ Μανάρα και ο προερχόμενος από το Μητρώο Στελεχών Δημήτρης Σύρμος. Ερώτημα αποτελεί η απόφαση του πρώην βουλευτή Μιχάλη Γιαννάκη, ενώ και πάλι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας. 

Εύβοια: Στη λίστα και πάλι ο νυν βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου, όπως και ο πρώην βουλευτής και υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, αλλά και ο Νίκος Λυσιγάκης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. , η Τζοβάνα Γκώγκου, ενώ συζητούνται τα ονόματα του Γιάννη Μανώλη, program manager στην ΕΕΕ της UNESCO, του Κωνσταντίνου Ντούνα και του Μανώλη Τσαλαμανιού, υπεύθυνου της Μονάδας Ψυχικής Υγείας Εφήβων στο Ασκληπιείο Βούλας. 

Ευρυτανία: Στη λίστα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, συζητείται η Θωμαΐδα Οικονόμου, γιατρός και μάλλον η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη.

Φωκίδα: Στη λίστα εκτός απρόοπτου θα είναι ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπούγας και το στέλεχος της Ν.Δ. Αθως Φαρδέλος, ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, ενώ ακόμα ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με την πρώην βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα και τον πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ Κώστα Παπαθανασίου. 

Φθιώτιδα: Στη λίστα θα είναι ο βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην ΟΝΝΕΔίτης και οικονομολόγος Τόλης Παπαποστόλου, ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της Κ.Ο. της Ν.Δ., Σπύρος Καπράλος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου. Συζητούν το όνομα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ενώ υποψήφια θα είναι και η πρώην βουλευτής Ελενα Μακρή.

 

Περιφέρεια Ηπείρου

Άρτα: Εκτός του βουλευτή Γιώργου Στύλιου, θα διεκδικήσουν μια έδρα ο Χρήστος Παπάζογλου, η Εύη Καραμπίνα, ο Ντίνος Παπαδημητρίου και στο τραπέζι έχουν πέσει προς συζήτηση δυο ακόμα πρόσωπα από Αθήνα, όπως του δικηγόρου Δημήτρη Κονταξή και του ψυχίατρου Στάθη Μπαρτζώκα.

Ιωάννινα: Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Τασούλας και ακόμα δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τον πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργό Σταύρο Καλογιάννη που συζητείται για το Δήμο Ιωαννιτών. Από το Μητρώο Στελεχών θα αξιοποιηθεί ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, ο Κώστας Δαρδαμάνης και ο γιατρός Γιάννης Γιαννακάκης.

Πρέβεζα: Εκτός του βουλευτή Στέργιου Γιαννάκη, ενδιαφέρον εκδηλώνει και ο ξενοδόχος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Σπύρος Κυριάκης. Συζήτηση γίνεται για τον στενό συνεργάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, και πρώτο σε ψήφους εκλεγμένο στην Π.Ε. Γιώργο Κατσαούνο. Στη λίστα θα είναι μάλλον ο επιχειρηματίας Δημήτρης Γιολδάσης και η ξενοδόχος Αννα-Μαρία Ανατολιωτάκη. 

Θεσπρωτία: Στη λίστα ο νυν βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας και συζητείται η υποψηφιότητα του φαρμακοποιού Νικόλαου Κάτσιου, ενώ θα είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας.

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Λέσβος: Δεδομένη είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Ξανά υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Παύλος Βογιατζής και ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης. 

Σάμος: Στη λίστα ο «γιατρός των μεταναστών» Μάνος Λογοθέτης, ο γνωστός καρδιοχειρουργός Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ και επιχειρηματίας Νίκος Στεφανής, ο αντιδήμαρχος Καρλοβάσου, Αναστάσιος Καλατζής.

Χίος: Πάλι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης και ο γιατρός Κωνσταντίνος Τρομπούκης.

 

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δωδεκάνησα: Ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας θα επιδιώξει άλλη μία θητεία, ενώ υποψήφιος όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο πρώην βουλευτής και μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Ιωάννης Παππάς. Επίσης στη λίστα θα είναι η δικηγόρος Ελένη Μαυρόγαλου, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Αντώνης Ασπράς, ο διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός του ΑΠΘ Στέφανος Δράκος, καθώς και οι πρώην βουλευτές Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης. 

Κυκλάδες: Ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης θα είναι στη λίστα, για την οποία συζητείται το όνομα του δημοσιογράφου Βαγγέλη Περρή. Επίσης στο ψηφοδέλτιο θα είναι η Κατερίνα Μονογυιού και ο Γεώργιος Βακόνδιος, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, Φίλιππος Φόρτωμας, ενώ ακούγεται και η υποψηφιότητα της επάρχου Σαντορίνης, Θεώνης Λειβα Λειβαδάρου. 

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Κέρκυρα: Στη λίστα και πάλι ο πρώην βουλευτής Στέφ. Γκίκας, ενώ τους τελευταίους μήνες κινείται με πολλές πιθανότητες να είναι υποψήφιος και ο καθηγητής Δημ. Δαβέττας. Από το Μητρώο Στελεχών, ίσως αξιοποιηθούν Γ. Κοντός και Φ. Τσιμπούλη. 

Ζάκυνθος: Στη λίστα ο πρώην νομάρχης Διονύσιος Γασπαράτος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλαος Τσίπηρας, η ξενοδόχος Χριστίνα Τετράδη, ο τραπεζικός και παλιός ΟΝΝΕΔίτης Διονύσιος Αυγουστίνος, καθώς και για η Ελένη Πυλαρινού.

Λευκάδα: Στη λίστα ο νυν βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς, αλλά και ο πρόεδρος ΝΟΔΕ, Βασίλης Παπαχρήστος και παίζουν ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός Βασίλειος Μελάς και η γιατρός Γεωργία Αυγερινού. 

 Κεφαλονιά: Στη λίστα και πάλι ο Παύλος Παπαδάτος και ακούγονται τα ονόματα του δικηγόρου και πρώην γραμματέα Νέας Γενιάς Παν. Κανελλόπουλου, του αντιδημάρχου Ραφήνας Πικερμίου, Γιώργου Κοκκόλη, και των στελεχών Γεράσιμου Ιλινόιου Τσουρούφλη και Παναγή Μαρκάτου. Ίσως είναι υποψήφια η Μαρία Ξυτάκη, συντονίστρια Ομάδων Εργασίας στη Γραμμ. Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ 

 

Περιφέρεια Κρήτης

Ηράκλειο: Στην κορυφή θα είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης. Συζητείται το όνομα του ανιψιού του Μανώλη Κεφαλογιάννη (επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ) Ζαχαρία. Υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης και ίσως η Αθηνά Σπανάκη. Πιθανή και η υποψηφιότητα του γιατρού και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων Γιώργου Επιτροπάκη, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Αντίπα Σηφάκη. Συζητείται η υποψηφιότητα του κομματικού στελέχους Γρηγόρη Ροκαδάκη.

Λασίθι: Στη λίστα θα είναι ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης και η Δέσποινα Μπαλοθιάρη.

Ρέθυμνο: Στη λίστα θα είναι ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Κωνσταντίνος Δανδουλάκης, όπως και ο Μανώλης Καλλιονάκης.

Χανιά: Εάν τελικά μετακινηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη από την Α΄ Αθηνών θα είναι η μεγάλη έκπληξη. Επίσης, εάν δεν είναι υποψήφιος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, τότε θα μπει στη λίστα ο ανιψιός του, Αλέξανδρος, ενώ μάλλον θα είναι στη λίστα ο Μανούσος Βολουδάκης, πρώην βουλευτής. Επίσης συζητούνται τα ονόματα του Δημήτρη Φραγκάκη, του Γιάννη Μαρακάκη, της Δάφνης Μανουσάκη, του Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του Νίκου Ξανθουδάκη, του Κώστα Γύπαρη και της Ελ. Στασινού.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/329385-Ola-ta-onomata-sta-psephodeltia-tes-Neas-Demokratias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...