Όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ: Τα κρίσιμα ραντεβού και οι επιχειρηματικές επαφές

Όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ: Τα κρίσιμα ραντεβού και οι επιχειρηματικές επαφές

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ισχυρούς συμβολισμούς  σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο έχει η επίσκεψη του  Έλληνα πρωθυπουργό σε Σικάγο και Ουάσινγκτον και στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «εμφατική επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας», έπειτα από την πρόσκληση του Προέδρου Τραμπ για συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

 Η Αθήνα επιμένει σε όλους τους τόνους «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» καθώς και ότι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Και όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η πρόοδος που σημειώνει η χώρα στα ζητήματα της οικονομίας, με σταθερά βήματα και σχέδιο, συμβαδίζει παράλληλα με την σημαντική αναβάθμιση και της διπλωματικής της παρουσίας. «Είναι δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων, ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ο ρόλος της ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Συν τοις άλλοις, από το κυβερνητικό στρατόπεδο θυμίζουν ότι η σταθερή ευρωπαϊκή προσήλωση για πρώτη φορά το Γενάρη του 2015, έπαψε να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη και νέων παράπλευρων αλλά εξίσου σημαντικών διπλωματικών διαύλων. Εξ’ αυτού του λόγου, θυμίζουν την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα ( την οποία έχει ήδη επισκεφθεί δύο φορές ο Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας σημαντικές εμπορικές, επενδυτικές και πολιτιστικές συνεργασίες). Τα δύο ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Την επιλογή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να απευθύνει την ομιλία με την οποία έκλεισε τη θητεία του μετά από οχτώ χρόνια στο Λευκό Οίκο, στην Αθήνα και το πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Την σημαντική αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων αρχής γενομένης από την Προεδρία Ολάντ, η οποία συνεχίζεται και με την επιλογή του νέου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά την εκλογή του στην Αθήνα , καθώς και την έλευση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, αφού τον είχε επισκεφθεί πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας στο Βατικανό.

«Βλέπει» επιχειρηματίες για επενδύσεις – συναντήσεις με Γερουσιαστές στο Σικάγο

Το διήμερο 14-16 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σικάγο  όπου θα έχει «κλειστές συναντήσεις» , αφενός με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες- καθότι οι κυβερνητικοί ρίχνονται στο κυνήγι των επενδύσεων- αφετέρου με μέλη της Ομογένειας . Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σε εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο (την οποία διοργανώνει ο Τζον Κάλαμος που απέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής)  και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Το πρόγραμμά του, περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με Γερουσιαστές, μέλη του Κογκρέσου, με τον Δήμαρχο του Σικάγο RahmEmmanuel  και τον κυβερνήτη του Ιλινόις Bruce Rauner . Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, την δεύτερη ημέρα παραμονής του στο Σικάγο, ο κ. Τσίπρας  θα μιλήσει στο ChicagoCouncilonGlobalAffairs. και θα επισκεφθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: τουρισμός, real estate, υψηλή τεχνολογία, υποδομές, αγροτοδιατροφικά κ.α

Τα κρίσιμα ραντεβού

Ωστόσο, το κυρίως «μενού» της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού θα λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον, όπου και θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου.  Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα θα είναι κατά χρονική σειρά οι εξής:  16 Οκτωβρίου:  θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Βασικά επίδικα για την Αθήνα είναι το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για το 2018 και η παραμονή ή μη του Ταμείου στο Πρόγραμμα. 17 Οκτωβρίου: την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο η κρίσιμης σημασίας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, που αποτελεί και τον βασικό λόγο επίσκεψης. Στην «ατζέντα» θα βρίσκονται: θέματα οικονομίας, ασφάλειας (δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή) ενέργειας (δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας) και των  περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία. 18 Οκτωβρίου: Για πρώτη φορά, Έλληνας πρωθυπουργός συναντά και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια σε επισκέπτες του Λευκού Οίκου. Ενδεικτικό του ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Μηνύματα Τσίπρα με ομιλία και στο Brookings

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός θα παραστεί και στο γνωστό Think Tank Brookings, όπου και είχε βρεθεί και το 2013 και θα μιλήσει σε ακροατήριο διπλωματών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.Στους βασικούς άξονες της ομιλίας του θα είναι  το τρίπτυχο: «η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως αξιόπιστος εταίρος στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και  προορισμός για επενδύσεις.

Ποιοι υπουργοί θα συνοδεύσουν Τσίπρα-μαζί του και η Μπέττυ Μπαζιάνα

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στο ταξίδι του η σύζυγός του Μπέττυ Μπαζιάνα. Στην ελληνική αποστολή για το Σικάγο – που είναι ο πρώτος «σταθμός» της επίσκεψης στις ΗΠΑ θα βρίσκονται : ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό  Τέρενς Κουίκ.

 Στην Ουάσινγκτον θα μετέχει και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα, θα «τρέχουν» ταυτόχρονα τρεις αποστολές: αυτή του Πρωθυπουργού που αναχωρεί εντός της ημέρας, η αποστολή Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου (που είναι ήδη εκεί) και Αλέξη Χαρίτση, και τέλος η αποστολή στην οποία θα μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/305292-To-programma-toy-prothypoyrgoy-stis-Enomenes-Politeies ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...