«Όχι» από Κυριάκο-Φώφη στην απλή αναλογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Όχι» από Κυριάκο-Φώφη στην απλή αναλογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίθεση στην κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έκανε από το βήμα του συνεδρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διοργανώνουν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι με την απλή αναλογική επιδιώκει να αλλοιώσει το εκλογικό σύστημα ώστε να προκαλέσει αναστάτωση, ενώ επιθυμεί να πλήξει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση «για τα σχέδιά της. Και επειδή ξέρει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ερείσματα δεν έχει, επιδιώκει να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών».

Υποστήριξε ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. «O σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Αυτό θέλουν».Τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, «ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Θα το ξαναπώ: Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς».Όπως επισήμανε, «με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι καλοί αυτοδιοικητικοί που τιμούν τις θέσεις τους έχουν τέτοιες ανησυχίες. Μόνο ο κ. Τσίπρας…»Για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κράτος-ασθενή, λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος είναι «γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο που αδικεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σχεδιάζουμε ακόμα με όρους του 19ου αιώνα και υλοποιούμε με εργαλεία από τα μέσα του 20ού».

«Όχι» και από Γεννηματά σε απλή αναλογική στις δημοτικές

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τους δήμους, εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον «Κλεισθένη», που εξέφρασε την αντίρρησή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς ευρύτερες μεταρρυθμίσεις κι αρμοδιότητες.

Από το βήμα στο κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε το εξής: «Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε, για παράδειγμα τον «Καλλικράτη», και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας τους οποίους, όπως υποστήριξε, «τους θεωρεί κάστρα προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο, ιδίως εν όψει θέρους».

Ωστόσο τονίζει ότι «υπάρχει και το αίτημα των τοπικών κοινωνιών να εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα που μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να εκφράσει. Η ανάγκη περάσματος σε ένα μοντέλο που θα διευκολύνει τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων είναι μία υπόθεση που θα διευρύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».

«Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, είναι απαραίτητη η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να διεξαχθούν με αυτό το σύστημα, ανεξαρτήτως των ονείρων που κάνει ο επικεφαλής της Ν.Δ.», καταλήγει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/329116-Ochi-apo-Kyriako-PHophe-sten-aple-analogike-gia-ten-Topike-Aytodioikese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...