ΑΡΘΡΟ : Η απογοητευτική πορεία της Γιουνάιτεντ μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον!

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής για τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το μαρτυράνε εξάλλου τα 27 χρόνια προπονητικής του θητείας απ’το 1986 έως το 2013, τα πολλά τρόπαια, ο τρόπος που λειτουργούσε και οι τρομεροί παίκτες που αναδείχθηκαν απ’τον Σερ, όλα αυτά τα έτη.

38 τρόπαια με 13 πρωταθλήματα κερδισμένα, 10 Charity Shield, 5 κύπελλα, 4 Λίγκ Κάπ και 3 Τσάμπιονς Λίγκ! Τη χρονιά που αποφάσισε να αποσυρθεί απ’τη Γιουνάιτεντ (τέλος σεζόν 2013) πολλοί αναρωτήθηκαν κι όχι άδικα κατά πόσο ο νέος του αντικαταστάτης μπορεί να αναπληρώσει το μεγάλο κενό του και να διατηρήσει τη Μάντσεστερ σε επίπεδο πρωταθλητισμού παραμένοντας απ’τις κορυφαίες ομάδες σε Αγγλία και Ευρώπη.

Διάδοχος ο Ντέιβιντ Μόγιες που έπρεπε τουλάχιστον να υπερασπιστεί το στέμμα της Πρέμιερ Λίγκ, τίτλος που την περασμένη σεζόν κατέκτησε ο Σερ Άλεξ στην τελευταία του σεζόν ως προπονητής. Όπως αποδείχθηκε ήταν μια καταστροφική επιλογή για τους ”μπέμπηδες” , ο Μόγιες έμεινε μόλις για 8 μήνες στον πάγκο της ομάδας με πολύ άσχημα αποτελέσματα, με τον θρυλικό Ράιαν Γκίγκς να αναλαμβάνει μέχρι το τέλος της περιόδου. Ο μοναδικός τίτλος του Σκωτσέζου ήταν η κατάκτηση του Community Shield το καλοκαίρι του 2013.

Το καλοκαίρι του 2014 ανέλαβε ο Λουίς Φαν Χαάλ μετά την άκρως επιτυχημένη πορεία της Ολλανδίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας , κατακτώντας την 3η θέση, μάλιστα φτάνοντας ένα βήμα πριν το τελικό αποκλειόμενη στα ημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι απ’την Αργεντινή. Ο Φαν Χαάλ ήταν προπονητής της επιτυχημένης αυτής ομάδας και η επιτυχία του αναγνωρίστηκε απ’τους ανθρώπους της Γιουνάιτεντ προσφέροντάς του συμβόλαιο και ελπίζοντας να φτάσει την ομάδα ξανά στην κορυφή. Αποτυχημένη όμως και η θητεία του Ολλανδού, η λύση της συνεργασίας ανακοινώθηκε στο τέλος της σεζόν 2015-2016. Τη διετία 2014-2016 η Γιουνάιτεντ επι Φαν Χαάλ πανηγύρισε ένα μόλις τρόπαιο, την κατάκτηση του Λίγκ Κάπ (2016) .

Κι έφτασε η ώρα του ”special one” Zoσέ Μουρίνιο που έχει εφαρμόσει το δικό του στυλ ποδοσφαίρου χωρίς το θέαμα μένοντας περισσότερο στην ουσία που τον οδήγησε παλαιότερα σε επιτυχίες με Ίντερ και Τσέλσι. Τρία τα τρόπαια έως τώρα για τον Πορτογάλο χωρίς όμως να έχει καταφέρει να κερδίσει την πολυπόθητη Πρέμιερ Λίγκ με την τωρινή του ομάδα. Την περσινή σεζόν όταν και ανέλαβε απ’το καλοκαίρι του 2016, κατέκτησε το Community Shield, αργότερα το Λίγκ Κάπ και στο τέλος της σεζόν το Europa League, κάτι που έδωσε στους ”κόκκινους διαβόλους” το απ’ευθείας εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Φέτος η πορεία της ομάδας είναι απογοητευτική καθώς από πολύ νωρίς έμεινε εκτός διεκδίκησης τίτλου, ενώ εχθές αποκλείστηκε στη φάση των ”16” απ’το Τσάμπιονς Λίγκ μάλιστα με ήττα στο Old Trafford από την ”υποδεέστερη” Σεβίλλη (1-2).

Αυτό όμως που αφήνει περισσότερο απογοητευμένους τους φίλους της Γιουνάιτεντ ανά τον κόσμο είναι ο τρόπος ποδοσφαίρου που έχει υιοθετήσει ο Πορτογάλος τεχνικός, μένοντας σε παλιές ξεπερασμένες τεχνικές, με το ποδόσφαιρο αναμφισβήτητα να έχει αλλάξει κατά πολύ και πλέον να πρωταγωνιστούν ομάδες που το έχουν εξελίξει περισσότερο (Σίτι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν). Επίσης το γεγονός οτι η ομάδα ξόδεψε πάρα πολλά εκατομμύρια για να κερδίσει τίτλους και να παίζει ένα φανταστικό ποδόσφαιρο, προβληματίζει ακόμα περισσότερο καθώς κάτι τέτοιο στο γήπεδο δε φαίνεται σε καμία περίπτωση. Ο Πογκμπά ήρθε με ποσό ρεκόρ απ’τη Γιουβέντους στη Γιουνάιτεντ, μεταγραφή που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα όσα έχει προσφέρει έως τώρα δεν αντικατοπτρίζονται ούτε στο 1/5 του ποσού. Ακόμη ένα στοιχείο οτι δεν υπάρχει ξεκάθαρος ηγέτης στυλ Καντονά, Μπέκαμ, Σκόουλς, Γκίγκς, Ρονάλντο, Φέρντιναντ, Ρούνεϊ. Δυστυχώς πλέον το μάρκετινγκ και τα υπέρογκα ποσά έχουν κάνει τους ποδοσφαιριστές να μη ”ματώνουν” τη φανέλα.

Πολλά τα λάθη στη Γιουνάιτεντ, το συμπέρασμα είναι οτι μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ, η μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι υπό κρίση και αναμφισβήτητα δε θυμίζει ούτε στο ελάχιστο την ομάδα των μεγάλων επιτυχιών και του εντυπωσιακού θεάματος που πρόσφερε επί Φέργκιουσον. Θα αλλάξει άραγε αυτό; Μένει να δούμε κατά πόσο οι ”μπέμπηδες” θα είναι διαφορετικοί απ’τη νέα σεζόν..

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...