Αγώνας δρόμου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου για Χρέος και 5,5 δις ευρώ

Αγώνας δρόμου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου για Χρέος και 5,5 δις ευρώ

Έτσι έκλεισε η γ’ αξιολόγηση!

Η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς έκλεισε! Τώρα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των θεσμών για την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement- SLA), το κουαρτέτο αποχώρησε από την Αθήνα και το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις Βρυξέλλες. Στο Eurogroup, που συνεδριάζει το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας όπου αναμένεται να επικυρωθεί από τους ομολόγους του, στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η πολιτική συμφωνία μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, ώστε να απελευθερωθεί η επόμενη δόση των 5,5 δις ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα βάζει την κρίση, στο αρχείο»

Με τον τίτλο «η Αθήνα βάζει στο αρχείο την κρίση»  στο κύριο άρθρο της, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore, αναφέρεται στη σημασία που έχει για την Ελλάδα, αλλά και την οικονομική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης, το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το σχέδιο στήριξης είναι ορατή, ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται με ποσοστό 2,5%», αναφέρει ο αναλυτής Βιτόριο Ντα Ρολντ,  τονίζοντας ότι το Eurogroup θα επικυρώσει την οριστική αξιολόγηση και την επιστροφή στην κανονικότητα με δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, για την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι Ιταλοί, που και εκείνοι έχουν δει το τραπεζικό τους σύστημα να τραντάζεται τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν ότι σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα , «η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες πάει πολύ καλά».

Σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, αυτή τη φορά το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς «ο δρόμος θα είναι ομαλός και δεν αναμένεται να προκύψουν εμπόδια για το κλείσιμο του τελευταίου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας εντός του επόμενου Αυγούστου».

Τσίπρας: Νίκη του ελληνικού λαού η έξοδος από τα μνημόνια

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «νίκη για τον ελληνικό λαό», την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και ταυτόχρονα αποτρέποντας την καταστροφή της χώρας, είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που ανήκει σε όλον τον ελληνικό λαό και όχι σε μια κυβέρνηση».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «πρόθεση μας δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο τη βελτίωση των οικονομικών αριθμών».

Μητσοτάκης: Μεγάλη λιτότητα μέχρι το 2023

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια είναι το νέο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με νέα επώδυνα μέτρα μετά το 2019».

Ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι «με μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, συνολικού ύψους 5,1 δισ. Και με τεράστια πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2023, άρα και με μεγάλη λιτότητα. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ακριβείς, τον Αύγουστο τελειώνει το τρίτο μνημόνιο και αρχίζει το τέταρτο».

Σχετικά με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο ίδιος εκτίμησε ότι «για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές, αυτή η σκληρή πραγματικότητα για τους Έλληνες πολίτες δεν πρόκειται να αλλάξει όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση».

Θεσμοί: Επετεύχθη συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Η ανακοίνωση των θεσμών, ανέφερε ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Μοσκοβισί: Εξαιρετικά νέα η επίτευξη συμφωνίας

Ως «εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο tweeter, ανέφερε ότι η τεχνική συμφωνία επετεύχθη μετά από εποικοδομητικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα. Θα ενημερώσω το Eurogroup τη Δευτέρα σχετικά με αυτές τις εξαιρετικές ειδήσεις οι οποίες στέλνουν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές για την Ελλάδα και προόδου στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ντομπρόβσκις: Τώρα να δωθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαιρετίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter, τη τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο, έστειλε το δικό του μήνυμα στο Twitter, αναφέροντας, «καλωσορίζω την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη ενόψει του Eurogroup. Πρόκειται για μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τώρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Nίκος Παππάς: Νέα μέτρα δεν υφίστανται ούτε ως ενδεχόμενο

«Οι αξιολογήσεις κλείνουν χωρίς το ισοζύγιο να βαρύνει περαιτέρω τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην «Real News». Σύμφωνα με τον υπουργό, «νέα μέτρα δεν υφίστανται ούτε ως ενδεχόμενο. Η έξοδος θα είναι απολύτως “καθαρή” από νέα μέτρα»

Καμμένος: Ο Τσίπρας τραβάει τη χώρα έξω από τον βούρκο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, αναφέρθηκε στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης και τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή, τονίζοντας ότι «η ΝΔ μετά το πέρας της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια θα γίνει δεύτερο ΠΑΣΟΚ»

Για τη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι μια έντιμη συμφωνία και δηλώνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι έντιμος άνθρωπος που δεν χρωστάει σε κανέναν, δεν έχει αρπάξει από κανέναν και τραβάει τη χώρα πλέον έξω από τον βούρκο της μεταπολίτευσης».

Τζανακόπουλος: Έξοδος από το μνημόνιο με ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Έχουμε μια τεχνική συμφωνία που θα επικυρωθεί στο αυριανό Eurogroup και για πρώτη φορά δεν εμπεριέχει κανένα δημοσιονομικό μέτρο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο υπουργός αναφέρθηκε στα θετικά της συμφωνίας, όπως η επαναφορά των εργαζόμενων στην πρώτη θέση για αποζημιώσεις σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για υπερ-προνόμιο των εργαζομένων, καθώς θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα με την καταβολή 6 μισθών.

Για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «οι θεσμοί δέχτηκαν τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα» και πως ο «προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων θα αυξηθεί».

Τσακαλώτος: έκλεισε Η συμφωνία με τους θεσμούς

Με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, ότι «κλείσαμε το SLA, έχουμε συμφωνία σε όλη τη θεματολογία. Αυτή θα παρουσιαστεί, βέβαια, στο Eurogroup τη Δευτέρα. Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Άρα, όπως τόνισε ο υπουργός, «έχουμε συμφωνία και για το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και ποια πράγματα πρέπει να γίνουν, και ποια θα είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης».

Ανοικτός παραμένει το θέμα της αύξησης του  ΦΠΑ στα νησιά, με τον υπουργός να δηλώνει σχετικά ότι «υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018, έχουμε βάλει κάποια πράγματα που δεν είναι για τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά θα το δούμε. Είναι κάπως ανοιχτό αυτό το ζήτημα».

Όλα τα  ανοικτά προαπαιτούμενα θα έρθουν με νομοσχέδια πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις εορτές. Στην τελευταία στροφή του μνημονίου, παραμένει η δ’ αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, με την κυβέρνηση να θέλει να έχει κλείσει αρκετά πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.

Απαντώντας σχετικά με το αν τον Μάρτιο θα γίνει συζήτηση για το χρέος και στη συνέχεια  η τέταρτη αξιολόγηση, ο υπουργός είπε ότι «μετά από τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσουν διάφορες διαδικασίες, που θα είναι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, η συζήτηση για το χρέος, η συζήτηση για την έξοδο από την κρίση».

Νωρίτερα στη συνάντηση που είχαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα κλιμάκια των θεσμών έκλεισαν σημαντικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης αρμοδιότητας του υπουργείου.

Οικογενειακά επιδόματα

Συμφωνήθηκε η απόδοση ενός συνολικού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. σε 910 εκατ. Αύξηση, δηλαδή, 40%. Η νέα συμφωνία προβλέπει:

– 70 ευρώ το μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα.

– 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα

– 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται 140 ευρώ.

Σχολικά γεύματα

Επίσης,  40 εκατ. θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο,  δημιουργείται μια γέφυρα για το 2019 όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά!

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

-Τέλος, 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως είναι γνωστό, το 2019 με τα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η βουλή θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.

Πωλητήρια για 4 μονάδες της ΔΕΗ

Τις επόμενες ημέρες, ξεκινά η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός που θα οδηγήσει στην εκχώρησή τους σε ιδιώτες μέσα στο 2018. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει συμφωνία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) ώστε να ξεκινήσει το market test την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στην τελική συμφωνία περιλαμβάνεται η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 3 και 4, καθώς και άδεια για κατασκευή μίας ακόμα μονάδας στη Μελίτη.

Ανοιχτό θέμα το ΦΠΑ στα νησιά

Κυβέρνηση και  δανειστές δεν τα βρήκαν για την προστασία των νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ που προβλέπεται από την Πρωτοχρονιά. Η κυβέρνηση αναμένεται να επανέλθει στο θέμα, αλλά προς το παρόν σχεδιάζει μέτρα και έργα στήριξης των νησιών από το ΕΣΠΑ.

Νέες συντάξεις

Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση σχεδόν όλων των νέων υποχρεώσεων πληρωμής κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

Εργαζόμενοι

Σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης του εργοδότη, οι εργαζόμενοι επανέρχονται σε πρώτη προτεραιότητα, για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για απαιτήσεις έως έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα μέχρι 9.669 ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312215-Agonas-dromoy-mechri-tis-22-Ianoyarioy-gia-CHreos-kai-5-5-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...