Αδειάζει ολοταχώς ο καταυλισμός της Ειδομένης

Τετάρτη 25/05/2016 – 20:07ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ                                                                                 Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Ακόμη 1.006 άτομα μεταφέρθηκαν με 20 πούλμαν από τον πολύπαθο καταυλισμό στα νέα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί περιμετρικά της Θεσσαλονίκης: στις αποθήκες «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο,σ το παλιό εργοστάσιο της «Σόφτεξ» στο Κορδελιό και στις αποθήκες «Φράκαπορ» στη Σίνδο. Μεμονωμένα λεωφορεία αναχώρησαν με προορισμό το Κουτσόχερο Λάρισας και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.
Κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης είχαν απομακρυνθεί 2.031 άτομα, επομένως ο μέχρι στιγμής απολογισμός ξεπερνά συνολικά τους 3.000 πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν σε hot spot το τελευταίο διήμερο, ενώ απομένουν άλλοι 5.000 προς μεταφορά.
Αφού πείστηκαν αρχικά οι οικογένειες που βρίσκονταν στις άκρες του καταυλισμού να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, χθες ήταν σειρά εκείνων που είχαν καταλάβει την σιδηροδρομική γραμμή οι οποίοι πείσθηκαν να αποχωρήσουν.
Σήμερα, αναμένεται η επιθεώρησή του σιδηρόδρομου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ  για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των συρμών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να διεξαχθεί δοκιμαστικό δρομολόγιο ασφαλείας ώστε άμεσα να ξεκινήσει ξανά η διέλευση των τρένων.
Υπενθυμίζεται πως η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή επί 67 ημέρες, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές απώλειες σε μεταφορείς και εμπόρους, οι οποίες ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, κάποιοι λίγοι πρόσφυγες αρνούνται να συνεργαστούν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλουν να μεταφερθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και τους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Μερικοί, μάλιστα, μάζεψαν τα πράγματά τους από τους χώρους αυτούς και αποχώρησαν με τα πόδια ή ταξί προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η διαδικασία, πάντως, εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται, δε, να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη. Με αυτούς τους ρυθμούς εκτιμάται ότι η περιοχή θα έχει «καθαρίσει» οριστικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Από τη Δευτέρα βρίσκονται στην περιοχή περίπου 10 διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προς αποφυγή των εντάσεων. Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, στους οποίους έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις.
Επιμερισμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα
Έως τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε  με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, εκεί θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και στη συνέχεια «πάρα πολλοί από αυτούς θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη».
«Εμείς ως χώρα θα δεχτούμε τους πρόσφυγες που μας αναλογούν με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε το παράπονο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού μοιράστηκε ανισόρροπα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε «να μη μεταφερθεί, ουσιαστικά, η Ειδομένη στη Θεσσαλονίκη».
«Δεν μπορεί άλλο η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει το 70% του βάρους του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικότερο και καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης με λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι να είναι όλοι συγκεντρωμένοι στη βόρεια Ελλάδα».
Αναφορικά με την εκκένωση της Ειδομένης, τόσο ο κ. Μουζάλας, όσο και ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ωστόσο, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, και γιατί στην Ειδομένη τελούνται καθημερινά αξιόποινες πράξεις, και γιατί όλους αυτούς τους μήνες ήταν κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή με τεράστιο κόστος για τη χώρα».
Αδειάζει και το Ελληνικό
Το θέμα της εκκένωσης των δομών του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά από πρόσφυγες κυριάρχησε στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος έλαβε τη διαβεβαίωση από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι το Ελληνικό θα αδειάσει έως τις 20 Ιουνίου και μετά θα ακολουθήσει η μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλες δομές.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τον κ. Μουζάλα να υπάρξει συντονισμός στα νησιά για να λειτουργήσουν οι διαδικασίες ασύλου και να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αυξηθούν οι ρυθμοί μετεγκατάστασης.
Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...