Αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, πελατειακές εξυπηρετήσεις

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 16 Απριλίου 2018 η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι δεν έχει χρήματα για να εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπλαση του αλσυλλίου του Γριμπόβου.

Δεν άργησε όμως να αυτοδιαψευστεί  μόλις λίγη ώρα αργότερα στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, όταν έφερε προς συζήτηση την κατανομή της πρόσθετης  έκτακτης επιχορήγησης 422.000 ευρώ που ήρθε στο Δήμο λόγω ορεινότητας.

Η συζήτηση για την κατανομή ενός τόσο μεγάλου ποσού για τα δεδομένα της εποχής (422.000 ευρώ) ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μέσα από την εισήγηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, που κάθε φορά έρχεται  στους δημοτικούς συμβούλους στο παραπέντε, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Είναι ξεκάθαρη η στόχευση της δημοτικής αρχής  να σκορπίζει χρήματα στερώντας από τους δημοτικούς συμβούλους τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου και κατάθεσης προτάσεων.

Δεν περιορίζεται όμως εδώ η τακτική της δημοτικής αρχής. Παρά την έντονη αντίδραση των συμβούλων της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για την παρεμπόδισή του θεσμικού τους ρόλου για ουσιαστική ενημέρωση και άσκηση ελέγχου, ο αντιδήμαρχος κ. Καρακώστας λίγο πριν την ψήφιση του θέματος ζήτησε την περαιτέρω μείωση του ποσού που είχε προβλεφθεί για εκπόνηση μελετών προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ένα ποσό 90.000 ευρώ για την προμήθεια οικοδομικών υλικών. Στην κριτική που του ασκήθηκε το μόνο που απάντησε είναι ότι η παράταξη Μπουλέ δεν θέλει να γίνονται έργα με αυτεπιστασία.

Η αλήθεια είναι ότι η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας είναι υπέρ των έργων και το έχει αποδείξει εμπράκτως με το μέγεθος και την ποιότητα του έργου που υλοποίησε στα μόλις τριάμισι χρόνια θητείας της και ενώ ήταν αντιμέτωπη με την οργάνωση του καλλικρατικού δήμου και την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους.

Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αρχή Λουκόπουλου ουδέποτε έχει υλοποιήσει έργο με αυτεπιστασία, όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Η διαδικασία της αυτεπιστασίας είναι συγκεκριμένη, ορίζεται από τον νόμο και εγκρίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Βασικό στοιχείο της διαδικασίας της αυτεπιστασίας είναι η έγκριση τεχνικής μελέτης που έχει εκπονήσει η υπηρεσία στην οποία προβλέπονται όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν καθώς και  τα υλικά που θα απαιτηθούν για αυτές. Από το 2017 μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή έχει δαπανήσει περίπου 200.000 ευρώ για προμήθεια υλικών για έργα αυτεπιστασίας, όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Καρακώστας. Κανένας όμως από τους συμβούλους δεν γνωρίζει που υλοποιήθηκαν έργα με αυτεπιστασία. Πού πήγαν τα υλικά που αγόρασε ο δήμος; Πού τοποθετήθηκε το μπετόν αξίας 46.000 ευρώ που προμηθεύτηκε πριν από έναν χρόνο η δημοτική αρχή;

Να λοιπόν γιατί δεν γίνεται σύμφωνα με το νόμο η διαδικασία της αυτεπιστασίας . Για να μπορούν τα στελέχη της δημοτικής αρχής να κάνουν τις εξυπηρετήσεις τους, και να αναπτύσσουν τις πελατειακές σχέσεις τους.

Αποτελεί λοιπόν συνειδητή επιλογή και τακτική της δημοτικής αρχής να μην επενδύει χρήματα σε ολοκληρωμένες  μελέτες  και αρχιτεκτονικούς  διαγωνισμούς. Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός με όραμα για το δήμο μας. Επιπλέον φέρνει τον δήμο σε μειονεκτική θέση για τη διεκδίκηση και ένταξη  σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είναι η μοναδική στην ιστορία της Ναυπάκτου που στα τέσσερα χρόνια θητείας δεν έχει δημοπρατήσει  μέχρι σήμερα  ούτε ένα δικό της έργο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Η τακτική αυτή της δημοτικής αρχής εκπορεύεται από την πολιτική φιλοσοφία των στελεχών της. Πρόκειται για πολιτική φιλοσοφία φωτοβολίδας και πυροτεχνημάτων που στοχεύει απλώς και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και σε πελατειακές εξυπηρετήσεις.

Με την τακτική αυτή η δημοτική αρχή εξανεμίζει κατά το δοκούν σε μικροεργάκια δημόσιο χρήμα. Και η σημερινή δημοτική αρχή έχει την τύχη να έχει πάρει μέχρι σήμερα πρόσθετη έκτακτη επιχορήγηση πάνω από  2.500.000 ευρώ!!!!!

Ναύπακτος, 19 /4/2018



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...